Υλικά:
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
2 φλιτζάνια τσαγ.κονιάκ
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
2 φλιτζάνια τσαγ.κονιάκ
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
2 ποτήρια γλυκό κρασί
250 γρ. βερίκοκα ξέρα
250 γρ. χουρμάδες ξερούς
350 γρ. δαμασκηνά ξέρα
350 γρ. σύκα ξερά
200 γρ. σταφίδες μαύρες
400 γρ. βρασμένα κάστανα καθαρισμένα
15 φέτες μπέικον
Αλατοπίπερο
1 κουταλάκι κουρκουμά
Ελαιόλαδο
1 χοντρή βελόνα- κλωστή για μαγειρική
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
100 γρ. κουκουνάρι
250 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τη γαλοπούλα. Σε βαθύ μπόλ ρίχνουμε το κονιάκ, το γλυκό κρασί, το πορτοκάλι, το ξίσμα πορτοκαλιού, τα βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμασκηνά, τα σύκα και τις σταφίδες ψιλοκομμένα, τρυπάμε την γαλοπούλα με σουβλί σε αρκετά σημεία και μαρινάρουμε την γαλοπούλα για 24 ώρες στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε με λάδι και βούτυρο παντού τραβάμε το δέρμα του λαιμού και με προσοχή περνάμε τις φέτες μπέικον γύρω γύρω παντού. Μαρινάρουμε τα φρούτα με το κρασί και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για περίπου δύο ώρες. Σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά, σβήνουμε με το κρασάκι, ρίχνουμε το ρίζι, τα φρούτα με το χυμό τους και τους ξηρούς καρπούς, αλάτι, πιπέρι ,κουρκουμά .Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να μελώσει η γέμιση και να τραβήξει όλα τα ζουμιά. Μόλις είναι έτοιμη, γεμίζουμε την γαλοπούλα,ράβουμε και δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα για να αποκτήσει ωραίο σχήμα. Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄ με 30’. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.και ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 3-4 ώρες.
Καλή όρεξη !!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι
πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η
αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε
τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή,
χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ
www.zodia-astrologia-taro.gr