Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Καζάν Ντιπί πολίτικο



Yλικά:
1 λίτρο γάλα (βουβαλινό)
1/2 κούπα ρυζάλευρο ή νισεστέ η ριζάλευρο
1/4 κούπας ζάχαρη
5-6 κουταλάκια σούπας ζάχαρη για το κάψιμο της επιφάνειας
1-2  κουτ. σούπας  ανθόνερο

Παρασκευή:

Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, το ρυζάλευρο ή το νισεστέ, τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνέχεια για να μη σβολιάσει βράζουμε έως ότου πήξει προσέχοντας να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει.. η κρέμα θα πρέπει να είναι παχύρευστη, απαλή και όχι σφιχτή. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε κατά διαστήματα έως ότου κρυώσει για να μην πιάσει κρούστα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη έως ότου πάρει ανοιχτό χρώμα καραμέλας αφήνουμε να πάρει δύο τρεις βράσεις και στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας έως ότου δούμε ότι η καραμέλα μελώνει και το γλυκό μας αποκτά αυτή την υπέροχη κρούστα του καζάν ντι πί. Ελέγχουμε με σπάτουλα να μην καεί ο πάτος και πικρίσει το γλυκό. Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε στο ψυγείο. Το γλυκό σερβίρετε αναποδογυρισμένο με σπάτουλα η κρέμα του  που είναι ελαφρώς καμένη και καραμελωμένη, έχει μια χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά που το κάνει απολαυστικό, δροσερό και μοναδικά υπέροχο στη γεύση. Σερβίρεται και σε ρολάκια γυρίζοντας τα αναποδογυρισμένα με την σπάτουλα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και κανέλα. Eίναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ








Eύκολη πίτα με τυρί και λουκάνικα





Υλικά: 

- 250 ml γιαούρτι
- 150 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 200 γραμμάρια κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
- 200 γραμμάρια λουκάνικο (ή μπέικον, ζαμπόν η άλλο αλλαντικό της αρεσκείας    σας)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι –
- μοσχοκάρυδο προαιρετικά


Προετοιμασία: 





1. Τρίβουμε το τυρί σε χοντρό τρίφτη. Κόβουμε τα λουκάνικα η τα αλλαντικά σε λεπτές φέτες.
2. Χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι και το αλάτι μέχρι να γίνει  ένα ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά  για να αποφύγουμε το σχηματισμό σβώλων.
3. Προσθέτουμε το τυρί και  το λουκάνικο και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ζύμη σε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ( 25x25 cm)  η φόρμα
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180ο  βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά. 
Είναι πεντανόστιμη και πανεύκολη πίτα για πρωινό απογευματινό η για να πάρει το παιδί στο σχολείο !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Κοτόπουλο με μπεσαμέλ






Υλικά :

700 γρ φιλέτο μπούτι κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
250 γρ. λευκά μανιτάρια
2 μέτρια  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια
ελαιόλαδο
αλάτι
μια πρέζα πιπέρι
μία πρέζα κουρκουμά
μια πρέζα μίγμα για κοτόπουλο
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι 

Για την μπεσαμέλ


Υλικά :

4 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
7 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές βούτυρο
2 κρόκους αυγών
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο  μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι άσπρο
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα


Παρασκευή :

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε δεύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε ελαφρά και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα και προσέχουμε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.







Παρασκευή :

Αφού σοταριστεί καλά το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές  ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά, προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό και αφήνουμε  να βράσει το κοτόπουλο για 20 λεπτά περίπου.
στρώνουμε το μίγμα του κοτόπουλου σε πυρέξ.
Τοποθετούμε την μπεσαμέλ, από πάνω στρώνουμε καλά  ρίχνουμε την  παρμεζάνα  και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Είναι υπέροχο φαγητό !

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ






Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Οικονομικό γλυκό με μπισκότα



ΥΛΙΚΑ:

·         3 Συσκευασίες μπισκότα Μιράντα
·         2 φακελάκια κρέμα σοκολάτας στιγμής
·         1 φάκελο κρέμα φράουλας στιγμής
·         6 κουτ. σούπας κονιάκ
·         3 κουτιά γάλα εβαπορέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζετε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις βάζετε στο ψυγείο για όση ώρα αναγράφεται. Στη συνέχεια, σε ένα πιάτο ρίχνετε τις 6 κουταλιές της σούπας κονιάκ και 5 κουταλιές γάλα εβαπορέ ανακατεύετε για λίγο και μέσα στο μείγμα βουτάτε ένα, ένα τα μπισκότα γρήγορα και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε με τη σειρά τα μπισκότα σε ένα πυρέξ μέχρι να καλυφθεί όλος ο πάτος. Έπειτα, ρίχνετε από επάνω από τα μπισκότα την μισή δόση από τη κρέμα σοκολάτας και την στρώνετε σε όλη την επιφάνεια. Ξανά, βουτάτε τα υπόλοιπα μπισκότα στο κονιάκ και το γάλα και καλύπτεται πάλι με τον ίδιο τρόπο την επιφάνεια και αφού καλυφθεί ρίχνεται τώρα την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και φράουλας. Και το γλυκό σας είναι έτοιμο! Μπορεί να μπει για λίγο στο ψυγείο και να το βγάλετε μόλις θέλετε να το σερβίρετε. Μπορείτε τα μπισκότα που σας έχουν μείνει να τα αξιοποιήσετε για ντεκόρ και να τα τρίψετε στο μούλτι και να τα γαρνίρετε από επάνω στο γλυκό σας! Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Πιλάφι με αμύγδαλα και αρνάκι





Υλικά:

250 γραμμάρια αρνί ή εναλλακτικά κοτόπουλο
2 φλιτζάνια ρύζι κατσαρόλας
3 φλιτζάνια νερό
2 ζωμούς κρέατος
5 κουταλιές βούτυρο
1 καρότο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
λίγο μαύρο πιπέρι,
½ φλιτζάνι αμύγδαλα,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο . 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό με το ζωμό κρέατος. Σοτάρουμε το κρέας κομμένο σε κύβους με 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη έως ότου ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το νεράκι με το ζωμό και αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας. Πλένουμε το ρύζι και αφήνουμε στην άκρη. Όταν μαγειρευτεί το κρέας προσθέτουμε το ρύζι και το καρότο ψιλοκομμένο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά / μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι περίπου 10 λεπτά έως ότου πιεί όλο το ζουμάκι του. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με κλειστό καπάκι να φουσκώσει το ρύζι. Σε τηγανάκι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με μια κουταλιά βούτυρο, τα χρησιμοποιούμε για διακόσμηση μαζί με τριμμένο μαιδανό και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα .

 Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ








Παστίτσιο






Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Βασικό συστατικό του είναι τα μακαρόνια και ο κιμάς. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο.

Το παστίτσιο αποτελείται από διαφορετικές στρώσεις υλικών. Ως προς την παρασκευή του υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αλλά η βασική συνταγή χρησιμοποιεί μακαρόνια χοντρά, κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό με ντομάτα και τη λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ.Στο τέλος συνηθίζεται να προστίθεται τυρί τριμμένο.


Υλικά :

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (Νο. 5)
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο.

Για τη σάλτσα κιμά

800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 - 6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια φρέσκο Θυμάρι ή βασιλικό
1 φύλο δάφνης
1 κύβο βοδινό
500 γραμ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
1  πρέζα ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού κουρκουμά
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι νερό

Για την μπεσαμέλ

1½ λίτρο φρέσκο γάλα
12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
5 αυγά φρέσκα (τους κρόκους)
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
1/2 φλυτζάνι παξιμάδι τριμμένο 

Εκτέλεση :

Για τα μακαρόνια:

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 4 με 5 λεπτά  αλ τέντε. Σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε ξανά τα μακαρόνια μέσα, ανακατεύοντας να πάει παντού το βούτυρο.

Για τον κιμά:

Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄- 10´λεπτά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5´περίπου λεπτά ,ανακατεύοντας να καβουρδιστεί καλά ο κιμάς, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δενδρολίβανο, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον κουρκουμά την δάφνη το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα μέχρι να πιεί τα υγρά του και να καραμελώσει καλά και να μείνει με το λάδι του.
 
Για την μπεσαμέλ:

Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Προσέχουμε να μην σβολιάσει και να μήν αρπάξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών αλάτι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας και προσέχοντας να έχουν την ίδια φορά .
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια του παστίτσιου ρίχνουμε την παρμεζάνα και το παξιμάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C,για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.


Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Πολίτικη πουτίγκα








Υλικά:

Για την πουτίγκα


3 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1σφυνάκι κονιάκ

6 ξηρά σύκα (ψιλοκομμένα μικρά γλασέ ,για 15-20 λεπτά μουλιάζουμε από πριν σε νερό)



Για το σιρόπι


1,5 φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά Nescafe

μισό φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 βανίλια
2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο προαιρετικά.


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

2 κουταλιές της σούπας άμυλο

2 κουταλιές της σούπα αλεύρι

5 κουταλιές της σούπα ζάχαρη

50 γρ. μαργαρίνη

1 πακέτο σαντιγί


Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και με προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την αντίστοιχη σειρά . Στο τέλος προσθέτουμε τα σύκα και αναμιγνύεται με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 160 C.

Για το σιρόπι

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, βράζουμε για 5-10 λεπτά και περιχύνουμε την πουτίγκα αφοί κρυώσει με ζεστό σιρόπι.

Για την κρέμα


Αναμειγνύουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με τα άλλα συστατικά, εκτός από τη σαντιγί .Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την κρέμα έως ότου να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει αρκετά προσθέτουμε τη σαντιγί και χτυπάμε στο μίξερ για και 10 λεπτά να Στη συνέχεια περιχύνουμε την πουτίγκα διακοσμούμε με καρύδια και κανέλα,παγώνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.



Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ