Υλικά :
2 φλυτζάνια
αλεύρι
1 αυγό
6 κουταλιές
σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι
του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι
σόδα
100 g
βούτυρο φρέσκο
Μία πρέζα
σαφράν διαλυμένο σε λίγο νερό
Για τη επικάλυψη:
Ένα κρόκο αυγού - αμύγδαλα ασπρισμένα ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι: Βράζουμε για 10' σε 2 φλιτζάνια
νερό, 3 φλιτζάνια ζάχαρη 1 κουταλάκι
χυμό λεμονιού και 10 κουταλιές ροδόνερο.
Εκτέλεση :
Βράζουμε
πρώτα το σιρόπι για 10 λεπτά προς το
τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ροδόνερο, αφήνουμε το σιρόπι να
κρυώσει.
Ανακατεύουμε
καλά την ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το σαφράν διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό και
το αυγό.
Προσθέτουμε
τη σόδα, το μπέικιν, το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε τη ζύμη να είναι εύπλαστη
και μαλακή.
Πλάθουμε σε
σβόλους (σχήμα κουραμπιέ) βάζουμε στο κέντρο το αμύγδαλο και στρώνουμε σε
λαδωμένο ταψί αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε από
το φούρνο και ρίχνουμε κρύο το σιρόπι, αφήνουμε να κρυώσουν και να πιούν όλο το
σιρόπι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης .
Είναι
υπέροχο αγαπημένο γλυκό !!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ