Η κόκκινη φακή θεωρείται η βασίλισσα της σούπας στην πολίτικη
κουζίνα. Αναγνωρίζονται ως ιδιαιτέρως θρεπτικές, είναι μια καλή πηγή
πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, σιδήρου και καλίου. Οι φακές, μπορεί να
περιέχουν λαχανικά, όπως καρότα, πατάτες, σέλινο, μαϊντανό, τομάτα, άνηθο,
κολοκύθι και κρεμμύδι. Κοινά αρτύματα είναι το σκόρδο, φύλλο δάφνης, κύμινο,
ελαιόλαδο και ξίδι. Μερικές φορές γαρνίρεται με κρουτόν (croutons) ή
ψιλοκομμένα βότανα ή βούτυρο, ελαιόλαδο, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Η
προσθήκη χυμού λεμονιού, δίνει μια ισχυρή όξινη γεύση και κόβει το αίσθημα
βάρους του πιάτου.
Υλικά
:
1½ φλιτζάνι κόκκινες φακές, ξεπλένονται και
στραγγίζονται καλά
1 ποτήρι ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1½ κουταλιές
αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκόρδα προαιρετικά
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κουρκούμη
μία πρέζα κύμινο
αλάτι
πιπέρι.
Σάλτσα
:
2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι
αποξηραμένο δυόσμο
Παρασκευή
:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και σουρώνουμε τις φακές. Σε βαθιά
κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε.
Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος αραιωμένο σε χλιαρό νερό ανακατεύουμε, ρίχνουμε
τις φακές, τις πατάτες, τα καρότα, τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Βράζουμε έως
ότου χυλώσουν. Σε τηγανάκι καβουρδίζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας για 3-4
λεπτά. Σερβίρουμε την σούπα σε βαθύ πιάτο γαρνίρουμε με την σάλτσα φρυγανισμένο ψωμί και
μερικές σταγόνες φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού προαιρετικά.
Καλή όρεξη !
Αλίντα
Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου,
με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή
άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ