Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Κωκ Ταψιού


 

Υλικά

1,5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 μπέικιν πάουντερ

3  βανίλιες σε σκόνη

6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια για το παντεσπάνι

3,5 φλιτζάνια ζάχαρη

5 φλιτζάνια γάλα

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές

4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

6 κρόκοι αυγών

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κουβερτούρα

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κ.γλ. μέλι

1 φλιτζάνι νερό

 

Παρασκευή

 

Παντεσπάνι

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μπέικιν πάουντερ και τις 2 βανίλιες. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια του αυγού σε μαρέγκα, για περίπου 15 λεπτά. Σε ένα δεύτερο μπολ  χτυπάμε το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη με τους  κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα κρόκων στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά.

Κρέμα

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλαουρ, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και μια βανίλια. Όταν το γάλα βράσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλα-αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει και κολλήσει  η κρέμα μας.

Γλάσο σοκολάτας

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σιρόπι

Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με ένα φλιτζάνι ζάχαρης για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το σιρόπι. 

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, κόβουμε σε δύο κομμάτια, βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα από πάνω, συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και τέλος καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας. Καλύπτουμε το κωκ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για 4 με 5 ώρες. Ένα υπέροχο και λαχταριστό γλυκό.

Αλίντα Κανάκη 

 


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και μπεζαμέλ στο πήλινο


 

Υλικά

6-7 μεσαίες πατάτες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουτ. γλ. αλάτι
μισό ποτήρι τσαγιού γάλα
μισό κιλό στήθος κοτόπουλου 
1 κόκκινη πιπεριά 
2 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες ( τριμμένες στον τρίφτη )
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κουρκουμά, μπαχάρι, θυμάρι
τυρί τσένταρ ή κασέρι ή μοτσαρέλα. 

Για την μπεσαμέλ :

2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν με χοντρό αλάτι. Μετά από 20 λεπτά, όταν θα έχουν βράσει οι πατάτες τις στραγγίσουμε και όπως είναι ζεστές τις λιώνουμε στο μύλο ή πατάμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο βούτυρο προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ζεστό. Προσθέτουμε αλάτι και λευκό πιπέρι.
Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους σοτάρουμε καλά έως ότου απορροφηθεί όλο του το νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές την πάστα ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες, το σκόρδο και μπαχαρικά. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα.

Προετοιμασία της σάλτσας μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα προσθέτουμε σιγά σιγά 2 φλιτζάνια γάλα ζεστό και ανακατεύουμε γρήγορά μέχρι να πήξη η σάλτσα μας, κλείνουμε την εστία προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε 5-6 ατομικά πήλινα και στρώνουμε πουρέ πατάτας, κοτόπουλο δεύτερη στρώση πουρέ πατάτας ρίχνουμε 2 κουταλιές μπεσαμέλ και από πάνω κομμάτια με μοτσαρέλα, τσένταρ ή κασέρι. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. 

Υπέροχο φαγητό ! 

Αλίντα Κανάκη
 

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




 


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Μπεϊτί Κεμπάπ



Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας ή σφολιάτα
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στον τρίφτη
1 πρέζα κάρδαμο, κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, κανέλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τσίλι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο.
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα των φύλλων


Για την σάλτσα:

1 κουταλιά  της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτό
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1/2 κουταλιά του γλ. αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη, 1πρέζα κόκκινο πιπέρι,1πρέζα κανέλα.

Για το σερβίρισμα:

Γιαούρτι στραγγιστό,ψιλοκομμένο και ελαφρά καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο μαιδανό ή κόλιαντρο.








Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Όταν αφρατέψει το μείγμα του κιμά πλάθουμε σουτζουκάκια μακρουλά, στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Απλώνουμε τη σφολιάτα ή το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας, τυλίγουμε ένα-ένα τα σουτζουκάκια με κομμάτια σφολιάτας κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια, ή σε κάθε φύλλο τυλίγοντας τα σε ρολά. Κόβουμε σε λοξές ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί κυκλικά. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 – 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο την ντομάτα το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη το πιπέρι την κανέλα και βράζουμε την σάλτσα μέχρι να καραμελώσει. Σερβίρουμε το τυλιχτό κεμπάπ σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την σάλτσα το γιαούρτι, το φιστίκι Αιγίνης και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

κολοκυθάκια γεμιστά με σος γιαουρτιού η αυθεντική πολίτικη συνταγή !


Στην πολίτικη κουζίνα τα κολοκυθάκια σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι. H γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι, δυόσμο και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και ελάχιστη κανέλα χαρίζοντας την απίθανη γεύση.

Υλικά  

5-6 κολοκυθάκια
1/2 κιλό κιμά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια δυόσμο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. πάστα ντομάτας
1 κουταλιά σούπας ντοματοπολτό
Αλάτι και πιπέρι, κύμινο κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι
( προαιρετικά καβουρδισμένο κουκουνάρι, σταφίδα μαύρη από ένα σφηνάκι και ελάχιστη κανέλα )


Για τη σος: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2-3 σκελίδες σκόρδο
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια δυόσμο
Λίγο χυμό λεμόνι
Αλάτι κόκκινο πιπέρι


Εκτέλεση




Σε μπολ βάζουμε το ρύζι με τον κιμά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε το κοτσάνι κάθετα, αλλά και το πίσω μέρος, ξύνουμε  και αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Γεμίζουμε με τον κιμά τα κολοκυθάκια, αφήνοντας μισό εκατοστό σε κάθε άκρη, γιατί η γέμιση με το ρύζι θα φουσκώσει. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, τα στρώνουμε να κάτσουν στον πάτο της. Προσθέτουμε νερό ως το άνοιγμα του κολοκυθιού, το ελαιόλαδο και τον τοματοπολτό. Αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κουρκουμά για υπέροχο χρώμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 60’ περίπου λεπτά. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε το σκόρδο, σε μπολ προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο το γιαούρτι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε μια υπέροχη σος γιαουρτιού. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, περιχύνοντας τα με τη σος γιαουρτιού και διακοσμούμε το υπέροχο πιάτο μας, με κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο η μαϊντανό.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Μακαρόνια με αυθεντική σάλτσα μπολονέζ




Το Spaghetti bolognese είναι ένα πιάτο ζυμαρικών που είναι δημοφιλές εκτός της Ιταλίας (όπως σε άλλα μέρη της Ευρώπης, της Αμερικής της Ασίας-Ειρηνικού). Αποτελείται από μακαρόνια που σερβίρονται με σάλτσα από ντομάτες, κιμά, σκόρδο, κρασί και βότανα. Συχνά σερβίρεται με τριμμένη παρμεζάνα στην κορυφή ή τριμμένο τσένταρ. Μπορεί να σερβιριστεί με μεγαλύτερη αναλογία σάλτσας σε ζυμαρικά από ό, τι είναι συνηθισμένη στα γνήσια ιταλικά πιάτα μακαρονιών. Η σάλτσα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τα ζυμαρικά (αντί να αναμιγνύεται, με τον ιταλικό τρόπο) ή ακόμη και να σερβίρεται ξεχωριστά από αυτό, αφήνοντας τους επισκέπτες να το αναμιγνύουν μόνοι τους.

Υλικά :

800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα σε μικρούς κύβους
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500 γρ. ζωμό κρέατος
1 κλωνάρι σέλερι
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1-2 κλαδιά φρέσκο θυμάρι
αλάτι-πιπέρι-κόκκινο πιπέρι-μια πρέζα ζάχαρη.

Για το σερβίρισμα


1 πακέτο μακαρόνια βρασμένα al dente
300 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο ή παρμεζάνα
2-3 κλωνάρια βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο ή μαϊντανό 




Εκτέλεση :

Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο να κάψει καλά. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για αρκετή ώρα ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα το σέλερι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε  το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ζάχαρη, την δάφνη, το ξυλάκι κανέλας, το ζωμό, το αλάτι, το κόκκινο πιπέρι  και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μελώσει η σάλτσα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κλείνουμε την εστία και προσθέτουμε το θυμάρι. Βράζουμε τα μακαρόνια al dente μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα και 3-4 μεγάλες κουταλιές σάλτσας σε κάθε πιάτο. Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, γαρνίρουμε με βασιλικό ή μαϊντανό και σερβίρουμε. Ένα αγαπημένο πιάτο με πλούσια γεύση που λατρεύουμε οι περισσότεροι !


Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Δροσερή σαλάτα με μωβ λάχανο και γιαούρτι





Η μωβ σαλάτα με γιαούρτι είναι εύκολη στην παρασκευή δροσερή και πολύ νόστιμη.

Υλικά

1 μικρό μωβ λάχανο
1 μπολ με στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι


Διακόσμηση

μαϊντανός ψιλοκομμένος
καρύδια ψιλοκομμένα


Εκτέλεση




Ψιλοκόβουμε το μωβ λάχανο, σοτάρουμε για 5 λεπτά με το ελαιόλαδο και  αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το κρύο λάχανο σε μπολ ανάμειξης, προσθέτουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το σκόρδο το αλάτι και ανακατεύουμε. ( προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τουρσί πίκλες ψιλοκομμένες, καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα, και το απόλυτο μυστικό τα καρύδια, απογειώνουν την γεύση.) 
Τοποθετούμε την σαλάτα σε πιατέλα  και διακοσμούμε με καρύδια και μαϊντανό

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Σμυρναίικα σουτζουκάκια στο φούρνο



Τα Σμυρναίικα σουτζουκάκια ή πολίτικα σουτζουκάκια στην Ελλάδα έγιναν γνωστά και πέρασαν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. Τα σουτζουκάκια μαγειρεύονται στη κατσαρόλα, ενώ μπορούν πριν να έχουν τσιγαριστεί ελαφρά, και σερβίρονται με σάλτσα, μέσα στην οποία έχουν μαγειρευτεί ή αφεθεί να μαλακώσουν. Συνοδεύονται συνήθως με πιλάφι, αλλά και με πουρέ, πατάτες ή χωρίς συνοδευτικό. Απαντώνται πολλές παραλλαγές στην συνταγή, αλλά εν γένει τα σταθερά υλικά της παραδοσιακής συνταγής περιέχουν: μοσχαρίσιο κιμά, μαζί με χοιρινό κιμά, ψωμί, αβγά, κρεμμύδι, σκόρδο, και ντομάτα για τη σάλτσα, ενώ στα μπαχαρικά η παραδοσιακή συνταγή περιέχει σίγουρα κύμινο και κανέλα και από κει και πέρα αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, ενώ μπορεί να περιέχει και λίγο κόκκινο κρασί, ξύδι και ζάχαρη.


Υλικά:

250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια μαιδανό
1 κλωνάρι δυόσμο
1 πρέζα ρίγανη ή θυμάρι
Ελάχιστο ξύδι
4-5 πατάτες μεγάλες
2-3 ώριμες μέτριες ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 κόκκινη
Ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι, κουρκουμά
Κανέλα για την σάλτσα
Ελαιόλαδο




Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια μέσα στον κιμά για να μείνουν όλα τα υγρά και να είναι μαλακά, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Μουλιάζουμε το ψωμί με λίγο νεράκι, στραγγίζουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαιδανό, το δυόσμο τα μπαχαρικά το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Πλάθουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τα αραδιάζουμε αραιά σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες ελαφρά τηγανισμένες  και στρώνουμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε λίγο μείγμα λαχανικών και λίγη κανέλα. Περιχύνουμε το φαγητό και στρώνουμε από πάνω λεπτές φέτες ντομάτας και χρωματιστές πιπεριές η πράσινες πιπεριές. (προαιρετικά μπορούμε να τηγανίσουμε και τις πιπεριές ελαφρά) προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C για 1,5 ώρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το φαγητό μας να πάρει χρώμα.

Τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας μου: Για να απογειώσουμε τη γεύση  μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά, κουκουνάρι, αποξηραμένα κεράσια και σταφίδες σε μικρή ποσότητα.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ