Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Κωκ Ταψιού


 

Υλικά

1,5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 μπέικιν πάουντερ

3  βανίλιες σε σκόνη

6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια για το παντεσπάνι

3,5 φλιτζάνια ζάχαρη

5 φλιτζάνια γάλα

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές

4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

6 κρόκοι αυγών

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κουβερτούρα

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κ.γλ. μέλι

1 φλιτζάνι νερό

 

Παρασκευή

 

Παντεσπάνι

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μπέικιν πάουντερ και τις 2 βανίλιες. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια του αυγού σε μαρέγκα, για περίπου 15 λεπτά. Σε ένα δεύτερο μπολ  χτυπάμε το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη με τους  κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα κρόκων στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά.

Κρέμα

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλαουρ, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και μια βανίλια. Όταν το γάλα βράσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλα-αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει και κολλήσει  η κρέμα μας.

Γλάσο σοκολάτας

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σιρόπι

Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με ένα φλιτζάνι ζάχαρης για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το σιρόπι. 

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, κόβουμε σε δύο κομμάτια, βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα από πάνω, συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και τέλος καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας. Καλύπτουμε το κωκ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για 4 με 5 ώρες. Ένα υπέροχο και λαχταριστό γλυκό.

Αλίντα Κανάκη 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου