Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Πολίτικη κουζίνα Αλίντα Κανάκη : Γεμιστό κέικ λεμονιού


 

Εξαιρετική συνταγή για αφράτο, μυρωδάτο κέικ λεμονιού,γεμιστό με βελούδινη κρέμα λεμόνι.

Υλικά :

 

3 αυγά

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσ. γάλα

1 φλιτζάνι τσ. λάδι φυτικό

1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι

ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού  από 1 λεμόνι

1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ

3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει

 

Υλικά για την κρέμα :

 

1,5 φλιτζάνι νερό

1,5 φλιτζάνια γάλα

 1 ποτήρι τσ. ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

3 κρόκους αυγού

ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια

χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για χρώμα)



Παρασκευή :

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρα. Προσθέτουμε  το γάλα το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύουμε σιγά σιγά για 2 λεπτά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.



Παρασκευή κρέμας :

Εκτός από το βούτυρο, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, κατά την διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και προσέχουμε να μην αρπάξει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε με μίξερ για 10 λεπτά γεμίζουμε ένα καρνέ ζαχαροπλαστικής, ξεφορμάρουμε το κέικ με προσοχή το χωρίζουμε σε δύο δίσκους. Γεμίζουμε με κρέμα το κάτω κομμάτι και συναρμολογούμε με το επάνω. Γαρνίρουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη ή κρέμα ή γλάσο λεμονιού και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης . 

Για το γλάσο:

150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

50 γραμμάρια χυμό λεμονιού

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε τα υλικά για το γλάσο, την άχνη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και τα χτυπάτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσει το γλάσο.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου