Παραδοσιακό Πολίτικο εντυπωσιακό σιροπιαστό γλυκό με
φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης ιδανικό κέρασμα και όχι μόνο !
125 γρ. βούτυρο φυτίνη με βούτυρο γάλακτος ή αιγοπρόβειο
βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κούπα γιαούρτι
2 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
½ κουταλάκι γλυκού
κοφτό αλάτι
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κάψουλα βανίλια
3,5 - 4 ποτήρια αλεύρι ( η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή)
Για
το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
6 -7 σταγόνες χυμό λεμονιού
2-3 φλούδες λεμονιού
1 κάψουλα βανίλια
4-5 στήμονες σαφράν
Για
τη γέμιση στο κέντρο
Φουντούκια ή Φιστίκια Αιγίνης.
Για
την επικάλυψη
2 κρόκοι αυγού
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα
κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη για το σιρόπι και τις φλούδες λεμονιού.
Βράζουμε για 10-15 λεπτά ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού την βανίλια, το σαφράν και
σβήνουμε την εστία. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να
μαλακώσει προσθέτουμε το γιαούρτι, την ζάχαρη άχνη τα αυγά ένα-ένα και την
βανίλια. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το αλάτι και το μπέικιν
πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα σε δόσεις. Γίνεται μια βουτυράτη ζύμη
απαλή. Με πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλλο και με ένα ποτήρι κρασιού ή
κουπ πατ κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια και τα τοποθετούμε με απόσταση σε ταψί με
λαδόκολλα. Προσέχουμε να μην τα κάνουμε μεγάλα γιατί με το ψήσιμο θα
φουσκώσουν. Τα πιέζουμε στη μέση με ένα δεύτερο κουπ πατ ή ποτήρι σφηνάκι ή
καπάκι από μπουκάλι να δημιουργηθεί μια λακκούβα στο κέντρο (φωλιά ) ή στα μισά
κομμάτια ανοίγουμε τρυπούλες και τοποθετούμε πάνω στους ολόκληρους κύκλους και
εκεί στην κεντρική λακκούβα πιέζουμε από 3-4 ολόκληρα φουντούκια ή φιστίκια
Αιγίνης ολόκληρα σε κάθε ένα. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για περίπου 20 λεπτά. Όταν
ψηθούν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά τα
μεταφέρουμε σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με τοιχώματα, κοντά το ένα με το άλλο
αλλά χωρίς να ακουμπάνε. Ρίχνουμε το
σιρόπι όπως είναι ακόμα προς το ζεστό πάνω από κάθε γλυκό φροντίζοντας να τα σκεπάσει
περίπου μέχρι τη μέση. Τα αφήνουμε για δυο με τρείς ώρες μέχρι να απορροφηθεί
όλο το σιρόπι και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Απολαύστε τα !
Αλίντα Κανάκη