Το Σάμαλι είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το Σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη στην Πολίτικη Κουζίνα. Είναι σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως λιγότερα ή καθόλου αυγά. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι. Κόβεται σε σχήμα ρόμβου ή στο σχήμα που επιθυμούμε και τοποθετείται αμύγδαλο στο κέντρο της επάνω επιφάνειας.
Υλικά
1 ½
φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι
σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
άχνη
1 φλιτζάνι
γιαούρτι
1 κ. γλ. σόδα
χυμό από ½ λεμόνι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
4 κ. σ. Βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, λιωμένο
1 βανίλια
1 κ.γλ. μαστίχα
αμύγδαλα
ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση - φιστίκι Αιγίνης τριμμένο για ντεκόρ.
Για
το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
φλούδα από 1 λεμόνι
χυμό από ½ λεμόνι
2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλλας προαιρετικά
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την
μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού .Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ
το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, και το προσθέτουμε στο γιαούρτι,
ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. Με το μίξερ, δουλεύουμε καλά όλα
μαζί τα υλικά.( Το μείγμα πρέπει να είναι προς το σφιχτό). Αφήνουμε το μείγμα
στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να φουσκώσουν καλά τα
σιμιγδάλια. Σε βουτυρωμένο ταψάκι αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε
καλά με βρεγμένη σπάτουλα, χαράζουμε το σχήμα που θέλουμε και
στολίζουμε με μισά αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C
περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και
αλείφουμε την επιφάνεια του με φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη. Αφού κρυώσει το
γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο γλυκό με το
ζεστό σιρόπι.
Καλή
επιτυχία και καλή όρεξη !!!
Αλίντα
Κανάκη