Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Πολίτικα μελομακάρονα

Το μελομακάρονο ή φοινίκι στην Πολίτική κουζίνα ) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη, κονιάκ, ζάχαρη μέλι, πορτοκάλι  και άλλα αρωματικά. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.


Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για αφράτη ζύμη 500 γρ, μαλακό αλεύρι και 500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι:
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2/5 φλ.τσ. μέλι
3  φλ.τσ. νερό

Πασπάλισμα:
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα σε κομμάτια




Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε τα χτυπημένα υλικά  και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν  και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά ,αν θέλουμε να είναι μαλακά σκεπάζουμε με μία πετσέτα  . (για πιο υπέροχη γεύση προσθέτουμε  μία φλούδα από λεμόνι, λίγη κανέλα και ένα σφηνάκι ρούμι.)

Πασπάλισμα:
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά  τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο και  την καρυδόψιχα .

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου