Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Γιουβαρλάκια λεμονάτα γιαουρτλού

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό που θα λατρέψετε. Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. 

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:

300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά χαμηλών λιπαρών

1 ασπράδι αυγού

2 κουταλιές της σούπας ρύζι

1 κουταλιά της σούπας πλιγούρι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

 1 πρέζα μπαχάρι

 1 πρέζα κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4-5 κλωνάρια ψιλοκομμένο δυόσμο

4-5 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι

1-2 κουταλιές αλεύρι για πανάρισμα

Υλικά για την σούπα :

2 μέτριες πατάτες

2 καρότα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

6-7  ποτήρια νερό

αλάτι πιπέρι

1 πρέζα κουρκουμά

1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κρέατος

ψιλοκομμένο μαϊντανό για ντεκόρ

Σάλτσα γιαουρτιού

1 κρόκο αυγού

3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

Χυμό μισού λεμονιού


Για τα λεμονάτα γιαουρτλού γιουβαρλάκια, πλένουμε πρώτα το ρύζι και το πλιγούρι .Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε βραστό νερό και αφήνουμε να καθίσουν για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε βαθύ μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι πολύ καλά στραγγισμένο, το ρύζι με το πλιγούρι τα μπαχαρικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια, ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου (το μυστικό είναι να ζυμωθούν πολύ καλά). Πλάθουμε μικρά σφιχτά μπαλάκια και πανάρουμε ελαφρά με το αλεύρι. Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά  τα καρότα με τις πατάτες, προσθέτουμε το νερό ζεστό, τον ζωμό λαχανικών τον κουρκουμά το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε τα λαχανικά για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, προσθέτουμε ένα - ένα τα γιουβαρλάκια με προσοχή να μην διαλυθούν. Χαμηλώνουμε την φωτιά, ανακατεύουμε πολύ απαλά και βράζουμε για περίπου τριάντα λεπτά. Παράλληλα  σε μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού, το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σιγά σιγά δύο κουτάλες από το ζωμό του φαγητού ανακατεύουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγα λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φέτες λεμονιού και ζεστό φρέσκο ψωμί.

Αλίντα Κανάκη 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου