Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Λάχανο κοκκινιστό γιαχνί


Το κοκκινιστό λάχανο γιαχνί είναι ένα χειμωνιάτικο παραδοσιακό νηστίσιμο,vegan πιάτο που ταιριάζει σαν συνοδευτικό σε κρύο χοιρινό και ψητά κρέατα αλλά τρώγεται πολύ καλά και σκέτο με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί ή με λευκό ρύζι.

Υλικά :

1 μέτριο κρεμμύδι σωτέ 1 μικρό λάχανο κομμένο σε κύβους 1- 2εκ. ή ζουλιέν, πιπεριές κόκκινες και πράσινες κομμένες ζουλιέν, καρότο ρεντέ ( μπορούμε να βάλουμε και  καυτερή πιπεριά η τσίλι). 400 γρ. φρέσκια τομάτα κονκασέ  φον (κύβος) βοδινό ή λαχανικών  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,1 πρέζα αλάτι, πιπέρι, πιπέρι γλυκό, κανέλα 3 - 4 κόκκους μπαχάρι ( δάφνη προαιρετικά)   και στο τέλος Tabasco ή λεμόνι.

Παρασκευή :

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 3'- 4'. Προσθέτουμε το καρότο τις πιπεριές και συνεχίζουμε 4' ακόμη. Ρίχνουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου 15'- 20΄, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Σε δεύτερο κατσαρολάκι, βάζουμε την ντομάτα να βράσει με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μπαχάρι, το αλάτι το πιπέρι, το μπαχάρι την κανέλα και το φόν βοδινού ή λαχανικών για 10' σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο λάχανο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30'  μέχρι να μαλακώσει τελείως το λάχανο. Σερβίρουμε πασπαλισμένο με πάπρικα ή ξύσμα λεμονιού με στυμμένο λεμόνι.

Μυστικά για το κοκκινιστό λάχανο : Το λάχανο λατρεύει διάφορα πολίτικα  μπαχαρικά μυρωδικά και βότανα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε : Μαντζουράνα, φύλλα δάφνης, γαρύφαλλο, κόλιανδρο και διάφορα είδη πιπεριάς.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου