Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κοτόπουλο με ξινόμηλα και Calvados από την Δήμητρα Παπανδρέου


Ένα υπέροχο πιάτο με ξινόμηλα, δενδρολίβανο, μέλι, πορτοκάλι και μπράντι Calvados για καραμελωμένο κοτόπουλο από την Δήμητρα Παπανδρέου !

 

Υλικά (για 4 άτομα):

 

1 μεγάλο κοτόπουλο

2-3 ξινόμηλα

3 κρεμμύδια

1 κουτάλι της σούπας μέλι

1 ποτηράκι του κρασιού Calvados

1 μεσαίο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)

3 φέτες πορτοκαλιού (με την φλούδα)

λίγη πορτοκαλόφλουδα

χυμό ενός λεμονιού

Βιτάμ σε υγρή μορφή

λίγο ελαιόλαδο

1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο

μπαχαρικό για κοτόπουλο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

 

 

Αλείβουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω με λίγο λάδι και το υγρό Βιτάμ, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το ειδικό μπαχαρικό για πουλερικά (μέσα-έξω). Χαράζουμε ένα μικρό κρεμμύδι λίγο στην επιφάνεια του (έναν σταυρό π.χ. στην κορυφή) ίσα για να μας δώσει τα αρώματα του και το βάζουμε στην κοιλιά του πουλερικού μαζί με ένα κομμάτι από ξινόμηλο με την φλούδα του, την πορτοκαλόφλουδα, λίγο δενδρολίβανο και το ράβουμε.

 

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε καλά με το μέλι ώστε να πάει παντού. Κόβουμε σε φέτες τα ξινόμηλα, δίχως να τα ξεφλουδίσουμε, και τα τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δενδρολίβανο. Το περιχύνουμε με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο λιωμένο Βιτάμ, το σκεπάζουμε και το φουρνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα. 

 

Στην ώρα επάνω το ξεσκεπάζουμε, το περιχύνουμε με το λεμόνι και το Calvados και σκεπάζουμε την ράχη του κοτόπουλου με τις φέτες πορτοκαλιού για να μην μας αρπάξει. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και, αν κρίνουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου, ή όσο χρειαστεί ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού, έχουμε το νου μας όμως να βρέχουμε την επιφάνεια του σε τακτά χρονικά διαστήματα με το υπέροχο ζουμί του. Το αφήνουμε να ροδίσει καλά και όταν είναι σχεδόν έτοιμο αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού για να πάρει λίγο χρώμα και στην επιφάνεια εκείνη. Εάν σας ξεφύγει στο ψήσιμο και αρπάξει λίγο παραπάνω, απλά αναποδογυρίστε το και προσθέστε σαν ντεκόρ τις φέτες πορτοκαλιού.

Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και μια γευστική πανδαισία.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου