Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Χοιρινό μπούτι σπιτικό ζαμπόν στο φούρνο με τραγανή κρούστα ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !


Εντυπωσιακή συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό ζαμπόν από χοιρινό μπούτι στο φούρνο με τραγανή και καραμελωμένη κρούστα. Η απόλυτη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο !

Υλικά :

1 χοιρινό μπούτι 3 κιλά

5-6 σκελίδες σκόρδου

2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

50 γρ. καστανή ζάχαρη

50 γρ. μέλι

50 γρ. σιρόπι σφενδάμου

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι – πιπέρι

2 φύλα δάφνη

φρεσκοτριμμένο φρέσκο θυμάρι

24 γαρίφαλα ολόκληρα

 

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε πρώτα την μαρινάδα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά  τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι και την μουστάρδα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε στο χοιρινό μικρούς ρόμβους 5εκ. παράλληλα δημιουργούμε εγκοπές και σφηνώνουμε το σκόρδο σε φέτες, στο κέντρο κάθε ρόμβου βάζουμε ένα γαρίφαλο. Τρίβουμε το κρέας με χοντρό αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και περιχύνουμε με την μαρινάδα τα κρεμμύδια, την δάφνη και το φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί 6 -7 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλες. Λαδώνουμε  καλά την επάνω λαδόκολλα  και τοποθετούμε το χοιρινό μπούτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 - 2 ½  ώρες στους 180 βαθμούς, ανάλογα με το βάρος του κρέατος αλείφοντας άλλες δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος με το υπόλοιπο της μαρινάδας. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει  και σερβίρουμε σε λεπτές φέτες. Ντεκοράρουμε με φέτες πορτοκαλιού και φρεσκοτριμμένο θυμάρι.

Καλή όρεξη

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου