Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Κεφτεδάκια φούρνου γκρατέν με σάλτσα μπεσαμέλ και τυρί τσένταρ II Συνταγή της Αλίντα Κανάκη

 

Υπέροχο φαγητό με πεντανόστιμα κεφτεδάκια αφράτη μπεσαμέλ και λιωμένα τυριά ! Η γεύση τους δένει τέλεια και κάνουν το πιάτο μοναδικό για οικογενειακό και Κυριακάτικο τραπέζι με την υπογραφή της Αλίντα Κανάκη !

Υλικά για τα κεφτεδάκια

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 μέτριο κρεμμύδι

αλάτι

μαύρο πιπέρι

1 πρέζα κύμινο

1 πρέζα κόκκινο πιπέρι

¼ ματσάκι μαϊντανό

¼ ματσάκι δυόσμος

½ φλιτζάνι ψίχα ψωμιού

2 αυγά

½ κ.γ. θυμάρι

1 πρέζα σκόνη σκόρδο

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1κ.γ. ξύδι

Υλικά για τη σάλτσα μπεσαμέλ

4 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος

5 κουταλιές σούπας αλεύρι

2,5 ποτήρια νερού γάλα ζεστό

1κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 φλ. κίτρινο τριμμένο τυρί ρεγκάτο

2 κρόκους αυγών

Για την κρούστα: φρυγανιά, τριμμένο τυρί τσένταρ

Παρασκευή :

Τρίβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο, μουλιάζουμε το ψωμί με λίγο νερό, στραγγίζουμε, προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ξεχωρίζουμε 12 – 14  κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια. Πιέζουμε τα κεφτεδάκια λιγάκι στο κέντρο και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε  μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Προσέχουμε να μην σβολιάσει και να μην αρπάξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών αλάτι μοσχοκάρυδο, το τριμμένο ρεγκάτο και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω σε κάθε κεφτεδάκι, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί τσένταρ, τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα τυριά και να ψηθεί η μπεσαμέλ.

Παραλλαγή της συνταγής : Για έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην μπεσαμέλ ξερό δυόσμο, παρμεζάνα και έξτρα μοσχοκάρυδο.

Αλίντα Κανάκη

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου