Υλικά για 4-5 άτομα
500gr φακές μικρές
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 πορτοκαλί ψιλοκομμένη πιπεριά
1/2 κίτρινη ψιλοκομμένη πιπεριά
1 κουταλάκι τού γλυκού κύμινο
2-3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά τού γλυκού γεμάτη πελτέ ντομάτας, λιωμένη σε μια κούπα χλιαρό
νερό.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 μικρά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
λίγα κομμάτια Λούντζα Μανιάτικη προαιρετικά η λίγα κομμάτια λουκάνικο
ξύδι μπαλσάμικο
ελαιόλαδο όσο τραβήξει
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Βράζουμε για λίγα λεπτά τις φακές, πετάμε το πρώτο νερό και σουρώνουμε σε μια
κατσαρόλα με βαθύ πάτο. Καίμε 1/2 φλιτζάνι τού τσαγιού ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα
κρεμμύδια, τα σκόρδα τα καρότα την λούντζα, προσθέτουμε την φρέσκια ρίγανη, αλάτι,
πιπέρι, το φύλλο δάφνης, τις φακές, γυρνάμε με προσοχή πολλές φορές και σβήνουμε
με το κρασί. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί
και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε πάντα με ξύλινη κουτάλα( τα
όσπρια δεν αγαπούν τα μεταλλικά αντικείμενα). Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε μέσα τις
ντομάτες τον αραιωμένο πελτέ με μια κουταλιά τού γλυκού ζάχαρη. Το υπόλοιπο
ελαιόλαδο περίπου 1/2 φλιτζάνι, μπορεί να χρειαστεί και άλλο,3-4 κουταλιές ξύδι
μπαλσάμικο, τον κόλιανδρο και αφήνουμε άλλη μισή ώρα να βράσει, εξαρτάτε πάντα
από την φρεσκάδα των οσπρίων και την ποιότητά τους. Παρατηρώντας το νεράκι τους
το λαδάκι τους αν είναι αρκετό ξύδι αν σάς αρκεί.Η γεύση τού φαγητού πάντως
είναι μοναδική και ευχαριστεί τα μέγιστα τον ουρανίσκο των απαιτητικών.
Δήμητρα Παπανδρέου
Τα
κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου,
με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή
άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ