Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Συνταγή για κανελόνια με σπανάκι φέτα και μοσχοκάρυδο

Τα κανελόνια είναι αγαπημένα ζυμαρικά των Ιταλών και συνδυάζονται υπέροχα με το σπανάκι που είναι της εποχής. 

Υλικά :

250 γρ. κανελόνια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κιλό σπανάκι πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια

150 γρ. φέτα θρυμματισμένη

200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

400 ml κρέμα γάλακτος

120 ml φρέσκο γάλα

¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος


Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 περίπου λεπτά

Προσθέτεις σιγά σιγά το σπανάκι, πιπέρι και αλάτι και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5 ακόμη λεπτά

Το αποσύρεις από την εστία και το αφήνεις στην άκρη για 15 περίπου λεπτά

Προσθέτεις τη φέτα και τη μισή κεφαλογραβιέρα στην κατσαρόλα με το σπανάκι και ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα

Λαδώνεις ένα ταψί ή ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος

Γεμίζεις τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετείς κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο

Σε μπολ ρίχνεις την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, ανακατεύεις το μείγμα και το ρίχνεις πάνω από τα κανελόνια

Προσθέτεις την κεφαλογραβιέρα και καλύπτεις με αλουμινόχαρτο

Ψήνεις τα κανελόνια στους  190 βαθμούς στον αέρα για 30 περίπου λεπτά

Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και τα αφήνεις να ψηθούν για 15 λεπτά ακόμη ελέγχοντας συχνά

Τα αφήνεις για 15 περίπου λεπτά πριν σερβίρεις.

Πηγή :Tlife.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κόκκινα πασχαλινά αυγά



Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων, συμβολίζουν το αίμα του Χριστού . Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.


Από το βράδυ της  Μ. Τετάρτης πλένουμε πολύ καλά τα αυγά με άφθονο νερό και ξύδι. Κρατάμε τα αυγά μας σε θερμοκρασία δωματίου και το πρωί της Μ.Πέμπτης, σύμφωνα με την παράδοση κρεμάμε στο παράθυρο η το μπαλκόνι, μια κόκκινη κορδέλα η ένα κόκκινο ύφασμα που συμβολίζει την κόκκινη Πέμπτη και ξεκινάμε το βάψιμο των αυγών. Τα βράζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά. Μαζεύουμε διάφορα φυλλαράκια, φτέρες, μαϊδανό, σημύδα ,φύλλα βελανιδιάς κ.λ.π. Κόβουμε κομμάτια τούλι, ή παλιό καλσόν, κολλάμε πάνω σε κάθε αυγό από ένα -2 φυλλαράκια, καλύπτουμε με το τούλι ή το καλσόν και τα δένουμε σφιχτά με κλωστή. Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη βαφή και περίπου μια κούπα ξίδι για τριάντα αυγά. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία. Στο εμπόριο υπάρχουν και βαφές που βράζουν μαζί με τα αυγά, οι ο οδηγίες χρήσης είναι απαραίτητες για ένα σωστό αποτέλεσμα. Βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά από το σκεύος αφαιρούμε το τούλι και τα φυλλαράκια, αφήνουμε να κρυώσουν και τα γυαλίζουμε καλά με λάδι η ανεξίτηλο γυαλιστικό αυγών.

Αλίντα Κανάκη



Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Εύκολα Τυροπιτάκια Κουρού από την Αλίντα Κανάκη !

Εύκολη και γρήγορη συνταγή από την Αλίντα Κανάκη για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα, αφράτα και τραγανά τυροπιτάκια κουρού !

Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι παραδοσιακό
1 κεσεδάκι βούτυρο βιτάμ
500 γρ.φαρίνα αλεύρι
200 γρ.τυρί φέτα

100 γρ.ανθότυρο
2 πρέζες πιπέρι

1 πρέζα θυμάρι προαιρετικά
1κ.γλ.βούτυρο με κρόκο αυγού για το άλειμμα


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το γιαούρτι, το βούτυρο και τη φαρίνα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ζύμη. Την αφήνουμε για 40′ να ξεκουραστεί. Θρυμματίζουμε τη φέτα ανακατεύουμε με το ανθότυρο και προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ανοίγουμε φύλλα κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια με ένα ποτήρι η κούπ –πάτ για τυροπιτάκια τα γεμίζουμε με το υλικό τυριών και τα κλείνουμε. Αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με το βούτυρο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για 1′ και ψήνουμε για 20′-25′. 


Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

 

 

 




Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Φιλέ μινιόν τυλιγμένο σε μπέικον

Μία συνταγή που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το κρέας. Το πεντανόστιμο φιλέτο τυλίγεται σε μπέικον, συνοδεύεται με πατάτες και το αποτέλεσμα ανταμείβει τον ουρανίσκο σου. 

Συστατικά

2 φιλέτα από μοσχαρίσια μπριζόλα, καλά καθαρισμένα και χωρίς κόκκαλο

2 φέτες λεπτό μπέικον

2 κουτ. της σούπας βούτυρο

2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι (για γεύση)

Baby πατάτες (πολύ καλά καθαρισμένες)

Τρόπος Μαγειρέματος

Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.

Απλώνεις τα φιλέτα μινιόν και τα αλατοπιπερώνεις ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Τυλίγεις τα φιλέτα σου με τις φέτες μπέικον και τα μεταφέρεις σε ένα καθαρό πιάτο.

Σε ένα τηγάνι, που έχεις αφήσει ένα λεπτό να κάψει το ελαιόλαδο, θωρακίζεις και από τις δύο πλευρές τα φιλέτα σου για ένα λεπτό στην κάθε πλευρά.

Μεταφέρεις το τηγάνι στο φούρνο και ψήνεις στην ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αν θες να το συνοδεύσεις με πατάτες, τις προσθέτεις στο τηγάνι και τις αφήνεις για 30 λεπτά ακόμη στο φούρνο.

Αφήνεις τα φιλέτα σου να “ξεκουραστούν” για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και μοιράζεις στα πιάτα.

πηγή : www.tlife.gr 


Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Συνταγή για εξαιρετική Φανουρόπιτα -Δεν λασπώνει και δεν τρίβεται!


Κάθε χρόνο του Αγίου Φανουρίου η μητέρα σου φτιάχνει την παραδοσιακή πίτα. Τη γνωστή Φανουρόπιτα. Σήμερα θα κάνεις την έκπληξη και θα φτιάξεις πανεύκολα την ωραιότερη. 

Συστατικά

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 φλ. χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κονιάκ

2-3 φλ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένα στο blender

2-3 φλ. σταφίδες ανοιχτόχρωμες μουλιασμένες σε νερό για 6-7 ώρες

κανέλα

ζάχαρη άχνη



Τρόπος Μαγειρέματος

Σουρώνεις τις σταφίδες από το νερό και τις τοποθετείς σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σιγουρευτείς πως έχει διαλυθεί η ζάχαρη

Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζεις το ανακάτεμα

Ρίχνεις τα καρύδια με τις σταφίδες

Λαδώνεις ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί και απλώνεις το μείγμα

Το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 περίπου ώρα

Την βγάζεις από το φούρνο, περιμένεις να κρυώσει εντελώς και ρίχνεις από πάνω την άχνη και την κανέλα

πηγή : www.tlife.gr

 


Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι


Το γλυκό σταφύλι δεν λείπει ποτέ από το σπίτι της μαμάς και τώρα θα κάνεις την έκπληξη φτιάχνοντας το ωραιότερο

Συστατικά

1 κιλό σταφίδα

1/2 κιλό ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 κλωναράκι αρμπαρόριζα

Το χυμό από 1/2 λεμόνι

200 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο.


Τρόπος Μαγειρέματος

Πλένεις πολύ καλά το σταφύλι και το βάζεις στο τρυπητό να στραγγίξει

Το βάζεις στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και χωρίς νερό για 5 περίπου λεπτά μέχρι να πιει τα δικά του υγρά

Προσθέτεις τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνεις να βράσει για 40-45 περίπου λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που συγκεντρώνεται

Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνει το λεμόνι, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και το αφήνεις 2 λεπτά ακόμη

Το αφαιρείς από τη φωτιά και το μοιράζεις σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

Τα κρατάς σε δροσερό μέρος ενώ αν ανοίξεις το βάζο το βάζεις στο ψυγείο.

πηγή: www.tlife.gr

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Μπάμιες με μοσχαράκι και φρέσκια ντομάτα !

Ένα υπέροχο, καλοκαιρινό πιάτο που θυμάσαι να βρίσκεται στο τραπέζι των παιδικών σου χρόνων. Μοσχαράκι κοκκινιστό με μπάμιες που θα λατρέψει και η δική σου οικογένεια. 

Συστατικά

4 μερίδες μοσχάρι, καλά πλυμένο και στραγγισμένο σε απορροφητικό χαρτί 

500 gr. μπάμιες

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

200 gr. χυμό ντομάτας 

1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γλ. ζάχαρη

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. ξύδι 

Τρόπος Μαγειρέματος

Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκιες μπάμιες τις πλένεις 2 φορές με άφθονο κρύο νερό και τις βάζεις σε ένα μπολ με νερό και ξύδι

Τις αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα και στη συνέχεια στο τρυπητό για  10 ακόμη λεπτά

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις αρχικά το κρεμμύδι

Προσθέτεις το μοσχάρι και το σοτάρεις  από όλες τις πλευρές

Ρίχνεις την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνεις να βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα δεύτερο τηγάνι ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις τις μπάμιες ανακατεύοντας απαλά με την ξύλινη κουτάλα

Τις ρίχνεις στο τηγάνι με το μοσχάρι, προσθέτεις νερό, τον μαϊντανό, αλάτι και ανακινείς ώστε να πάνε παντού

Το αφήνεις να βράσει για μισή ακόμη ώρα και το σερβίρεις ζεστό με φέτα.

πηγή : www.tlife.gr