Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχο νόστιμο και εύκολο φαγητό με πικάντικη σάλτσα που θα ξετρελάνει τους λάτρεις του καυτερού και της πιπεριάς !

Υλικά για τις μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο :

1  κιλό φιλέτο μπριζόλα μοσχαρίσια

3 ντομάτες ώριμες

4 πράσινες πιπεριές

2 καρότα

1 κουταλιά πάστα πιπεριάς

1 κουταλιά καυτερή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)

αλάτι

μαύρο πιπέρι-μπαχάρι –κόκκινο πιπέρι

1,5 κουταλιά βούτυρο φρέσκο

2 σκελίδες σκόρδο



Εκτέλεση :

Αρχικά αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Τρίβουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε με τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την καυτερή σάλτσα τις πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια. Βουτάμε τις μπριζόλες στην σάλτσα, τις τοποθετούμε σε ταψί, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα  και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή λαζάνια και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Σάμαλι πολίτικο με γιαούρτι : Αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Το Σάμαλι είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το Σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη στην Πολίτικη Κουζίνα. Είναι  σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως λιγότερα ή καθόλου αυγά. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι. Κόβεται σε σχήμα ρόμβου ή στο σχήμα που επιθυμούμε και τοποθετείται αμύγδαλο στο κέντρο της επάνω επιφάνειας. 

Υλικά
 1 ½   φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

 1 φλιτζάνι γιαούρτι

 1  κ. γλ. σόδα

 χυμό από ½ λεμόνι

 1  φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 4  κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού

 4  κ. σ. Βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, λιωμένο

 1  βανίλια

 1 κ.γλ. μαστίχα

 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση - φιστίκι Αιγίνης  τριμμένο για  ντεκόρ.


 Για το σιρόπι

 3 κούπες ζάχαρη
 3 κούπες νερό
 φλούδα από 1 λεμόνι
 χυμό από ½ λεμόνι
 2 βανίλιες
 1 ξύλο κανέλλας προαιρετικά

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού .Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. Με το μίξερ, δουλεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά.( Το μείγμα πρέπει να είναι προς το σφιχτό). Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να φουσκώσουν καλά τα σιμιγδάλια. Σε βουτυρωμένο ταψάκι αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε καλά με βρεγμένη σπάτουλα, χαράζουμε το σχήμα που θέλουμε και στολίζουμε με μισά αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια του με φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη. Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!

Αλίντα Κανάκη

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Χοιρινές πανσέτες με κονιάκ πορτοκάλι και φρέσκο δεντρολίβανο από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχη συνταγή με καραμελωμένη σάλτσα πορτοκαλιού και Μεσογειακά αρωματικά βότανα για πεντανόστιμες πανσέτες σβησμένες με κονιάκ. Είναι πραγματικά αξεπέραστη γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε !

Υλικά :

1 κιλό πανσέτες χοιρινές

½ ποτήρι του κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ

2 μεγάλα πορτοκάλια (τον χυμό τους )

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1 κ.γ θυμάρι ξερό

1 κλαδάκι δενδρολίβανο  τα φύλλα του.

1 κ.σ. αλεύρι

ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση :

Αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες,πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι, το θυμάρι και το αλεύρι. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πανσέτες μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κονιάκ και  αφού εξατμιστεί το κονιάκ προσθέτουμε τα φύλλα δεντρολίβανου τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και βράζουμε για περίπου 10 -15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη η σάλτσα, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν οι πανσέτες. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και γαρνίρουμε με φέτες πορτοκάλι, ροδέλες κρεμμύδι  και φρέσκο δεντρολίβανο.

Αλίντα Κανάκη

 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Σαλιάρια με σιρόπι με την υπογραφή της Αλίντα Κανάκη !


Παραδοσιακά νηστίσιμα σιροπιαστά Σαλιάρια που θα τα λατρέψεις !

Υλικά:

2 ποτήρια ηλιέλαιο

1 ποτήρι νερό (ή μισό νερό και μισό χυμό πορτοκάλι)

1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν

1 ποτήρι αλισίβα. Η αυθεντική συνταγή θέλει αλισίβα (σταχτόνερο)

αλεύρι  για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. (ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία).

 

Γέμιση: καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα, ζάχαρη, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού 2 κ.σ. φρυγανιά.

Σιρόπι: 

2 ποτήρια ζάχαρη

1,5 ποτήρι νερό

λίγο χυμό λεμονιού

2 βανίλιες ή ένα φύλο αρμπαρόριζας

Σταχτόνερο Παρασκευή:

1 φλιτζάνι σταχτόνερο (σταχτόνερο ) 1 κουτ. σούπας στάχτη από ξύλα, καθαρή και καλά κοσκινισμένη 2 ποτήρια νερό. Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και καλά κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό. Αν δεν έχουμε αλισίβα  Αντικαθιστούμε με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ή κρεμόριο.

Το κρεμόριο (γνωστό και ως τρυγικό οξύ) χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας και βελτιωτικό γεύσης σε χυμούς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες και προϊόντα σοκολάτας. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε μορφή σκόνης, και λειτουργεί ως διογκωτικό για τα κέικ και τις τούρτες. Στα γλυκά του κουταλιού αποτρέπει το ζαχάρωμα του σιροπιού.

 


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το νερό (σταχτόνερο), το μπέικιν  πάουντερ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία. Παίρνουμε λίγο-λίγο  από το ζυμάρι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες σε μακρόστενο σχήμα, πατάμε με τον δείκτη στη μέση να ανοίξει μια λακουβίτσα. Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης με τα καρύδια. Κλείνουμε και δίνουμε ομοιόμορφο μακρόστενο σχήμα. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα σαλιάρια. Μετά από 4-5 ώρες τα γυρίζουμε και από την ανάποδη να τραβήξουν καλά το σιρόπι. Το σιρόπι ζεστό όχι καυτό    τα σαλιάρια κρύα .

Σερβίρισμα:

 Όταν είναι να σερβίρουμε τα ανακατεύουμε με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες ή με ινδοκάρυδο ή ψιλοκομμένο πράσινο φιστίκι Αιγίνης και σκέτα όμως είναι υπέροχα.

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

Ζεστή σοκολάτα με τζίντζερ από την Αλίντα Κανάκη !


Απολαυστικό ζεστό ρόφημα σοκολάτας σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η  περιεκτικότητά της σοκολάτας σε μαγνήσιο και φώσφορο, βοηθά στη μείωση της κούρασης και την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Υλικά :
110 γρ. σοκολάτα γάλακτος 

2 κουταλιές της σούπας κακάο

2 ποτήρια γάλα

2 ποτήρια νερό

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο τζίντζερ 

3 κουταλιές της σούπας μέλι

μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Παρασκευή: 

Σε μέτριο κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σερβίρουμε σε μεγάλα φλιτζάνια και γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα και κακάο.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Συνταγή για κανελόνια με σπανάκι φέτα και μοσχοκάρυδο

Τα κανελόνια είναι αγαπημένα ζυμαρικά των Ιταλών και συνδυάζονται υπέροχα με το σπανάκι που είναι της εποχής. 

Υλικά :

250 γρ. κανελόνια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κιλό σπανάκι πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια

150 γρ. φέτα θρυμματισμένη

200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

400 ml κρέμα γάλακτος

120 ml φρέσκο γάλα

¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος


Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 περίπου λεπτά

Προσθέτεις σιγά σιγά το σπανάκι, πιπέρι και αλάτι και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5 ακόμη λεπτά

Το αποσύρεις από την εστία και το αφήνεις στην άκρη για 15 περίπου λεπτά

Προσθέτεις τη φέτα και τη μισή κεφαλογραβιέρα στην κατσαρόλα με το σπανάκι και ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα

Λαδώνεις ένα ταψί ή ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος

Γεμίζεις τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετείς κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο

Σε μπολ ρίχνεις την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, ανακατεύεις το μείγμα και το ρίχνεις πάνω από τα κανελόνια

Προσθέτεις την κεφαλογραβιέρα και καλύπτεις με αλουμινόχαρτο

Ψήνεις τα κανελόνια στους  190 βαθμούς στον αέρα για 30 περίπου λεπτά

Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και τα αφήνεις να ψηθούν για 15 λεπτά ακόμη ελέγχοντας συχνά

Τα αφήνεις για 15 περίπου λεπτά πριν σερβίρεις.

Πηγή :Tlife.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κόκκινα πασχαλινά αυγά



Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των Πασχαλινών εθίμων, συμβολίζουν το αίμα του Χριστού . Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.


Από το βράδυ της  Μ. Τετάρτης πλένουμε πολύ καλά τα αυγά με άφθονο νερό και ξύδι. Κρατάμε τα αυγά μας σε θερμοκρασία δωματίου και το πρωί της Μ.Πέμπτης, σύμφωνα με την παράδοση κρεμάμε στο παράθυρο η το μπαλκόνι, μια κόκκινη κορδέλα η ένα κόκκινο ύφασμα που συμβολίζει την κόκκινη Πέμπτη και ξεκινάμε το βάψιμο των αυγών. Τα βράζουμε καλά σε χαμηλή φωτιά. Μαζεύουμε διάφορα φυλλαράκια, φτέρες, μαϊδανό, σημύδα ,φύλλα βελανιδιάς κ.λ.π. Κόβουμε κομμάτια τούλι, ή παλιό καλσόν, κολλάμε πάνω σε κάθε αυγό από ένα -2 φυλλαράκια, καλύπτουμε με το τούλι ή το καλσόν και τα δένουμε σφιχτά με κλωστή. Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη βαφή και περίπου μια κούπα ξίδι για τριάντα αυγά. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσα λεπτά αναγράφεται στη συσκευασία. Στο εμπόριο υπάρχουν και βαφές που βράζουν μαζί με τα αυγά, οι ο οδηγίες χρήσης είναι απαραίτητες για ένα σωστό αποτέλεσμα. Βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά από το σκεύος αφαιρούμε το τούλι και τα φυλλαράκια, αφήνουμε να κρυώσουν και τα γυαλίζουμε καλά με λάδι η ανεξίτηλο γυαλιστικό αυγών.

Αλίντα Κανάκη