Παραδοσιακά νηστίσιμα
σιροπιαστά Σαλιάρια που θα τα λατρέψεις !
Υλικά:
2 ποτήρια
ηλιέλαιο
1 ποτήρι
νερό (ή μισό νερό και μισό χυμό πορτοκάλι)
1 φλιτζανάκι
του καφέ ζάχαρη
1 φακελάκι
μπέικιν
1 ποτήρι
αλισίβα. Η αυθεντική συνταγή θέλει αλισίβα (σταχτόνερο)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. (ζύμη
όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία).
Γέμιση: καρύδια
ψιλοκομμένα
κανέλα, ζάχαρη, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού 2 κ.σ. φρυγανιά.
Σιρόπι:
2 ποτήρια
ζάχαρη
1,5 ποτήρι
νερό
λίγο χυμό
λεμονιού
2 βανίλιες ή
ένα φύλο αρμπαρόριζας
Σταχτόνερο Παρασκευή:
1 φλιτζάνι
σταχτόνερο (σταχτόνερο ) 1 κουτ. σούπας στάχτη από ξύλα, καθαρή και καλά
κοσκινισμένη 2 ποτήρια νερό. Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη
στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και καλά κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε
να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'. Την
κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα την
σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ
λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Την
ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε,
ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό. Αν δεν έχουμε αλισίβα Αντικαθιστούμε
με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ή κρεμόριο.
Το κρεμόριο
(γνωστό και ως τρυγικό οξύ) χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας και
βελτιωτικό γεύσης σε χυμούς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες και προϊόντα
σοκολάτας. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε μορφή σκόνης, και λειτουργεί
ως διογκωτικό για τα κέικ και τις τούρτες. Στα γλυκά του κουταλιού αποτρέπει το
ζαχάρωμα του σιροπιού.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε
τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το νερό (σταχτόνερο), το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει
μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία. Παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζυμάρι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες σε
μακρόστενο σχήμα, πατάμε με τον δείκτη στη μέση να
ανοίξει μια λακουβίτσα. Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης με τα καρύδια.
Κλείνουμε και δίνουμε ομοιόμορφο μακρόστενο σχήμα. Απλώνουμε σε λαδωμένο
ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου
μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να
κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα σαλιάρια. Μετά από 4-5
ώρες τα γυρίζουμε και από την ανάποδη να τραβήξουν καλά το σιρόπι. Το σιρόπι
ζεστό όχι καυτό τα σαλιάρια κρύα .
Σερβίρισμα:
Όταν
είναι να σερβίρουμε τα ανακατεύουμε με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες ή με
ινδοκάρυδο ή ψιλοκομμένο πράσινο φιστίκι Αιγίνης και σκέτα όμως είναι υπέροχα.
Τα κείμενα είναι
πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ
[ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η
αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά,
στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ