Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Λουκουμάδες τραγανοί και αφράτοι


Οι λουκουμάδες είναι αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων και θα τους φτιάξεις πανεύκολα. 

Συστατικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


1 φλ. νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο

5-6  κ.σ. μέλι

κανέλα τριμμένη.

Τρόπος Μαγειρέματος

Σε μια μικρή λεκάνη ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και προσθέτεις σιγά-σιγά το νερό

Ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα, προσθέτεις το ξίδι και συνεχίζεις το χτύπημα

Σκεπάζεις με μια πετσέτα τη λεκάνη και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει 15 περίπου λεπτά

Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι το κατσαρόλα το ηλιέλαιο και περιμένεις να κάψει

Παίρνεις ζύμη με ένα βρεγμένο κουτάλι και τη ρίχνεις στο λάδι

Ανακατεύεις με την τρυπητή κουτάλα έτσι ώστε να πάρουν χρυσό χρώμα

Αφαιρείς έναν έναν και τους τοποθετείς σε ένα πιάτο

Προσθέτεις κανέλα και μέλι και τους σερβίρεις ζεστούς.

Πηγή : tlife.gr

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Συνταγή για Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο


 Οι Λαχανοντολμάδες είναι το απόλυτο ελληνικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. 

Συστατικά

1 μεγάλο λάχανο

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κρεμμύδια

Αλάτι & Πιπέρι

1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 κ.σ κορν φλάουρ

2-3 κ.σ βούτυρο

2 κρόκους αυγών

χυμό από 3 λεμόνια

ρίγανη

Δυόσμο ψιλοκομμένο

Τρόπος Μαγειρέματος


Αφαιρείς προσεκτικά τα φύλλα από το λάχανο

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα βράζεις για 5 περίπου λεπτά

Τα γυρίζεις μέσα στην κατσαρόλα απαλά και τα αφήνεις για 5 ακόμη λεπτά μέχρι να μαλακώσουν

Κόβεις τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα στρώνεις στην κατσαρόλα

Ανακατεύεις τον κιμά με τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τον δυόσμο, τα κρεμμύδια, το μισό φλιτζάνι λάδι, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι

Βάζεις σε κάθε φύλλο δυο κουταλάκια κιμά και τυλίγεις τους ντολμάδες

Τους τοποθετείς στην κατσαρόλα σφιχτά τον ένα με τον άλλο για να μην ανοίξουν

Όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση τους σκεπάζεις με ένα πιάτο μέσα στην κατσαρόλα

Ρίχνεις στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και νερό όσο χρειάζεται για να τους σκεπάσει

Τους αφήνεις σε χαμηλή φωτιά να βράσουν για περίπου 1 ώρα

Σουρώνεις τους ντολμάδες και κρατάς το ζουμί τους

Βάζεις σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο να ζεσταθεί, το κορν φλάουρ να τραβήξει το βούτυρο και να καβουρδιστεί ελαφρά και προσθέτεις σιγά,σιγά το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες

Όταν πήξει ελαφρά προσθέτεις τους κρόκους, και το χυμό λεμονιού

Ρίχνεις ελάχιστο αλάτι

Σερβίρεις τους λαχανοντολμάδες με την σάλτσα αυγολέμονο.

Πηγή:Tlife.gr

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχο νόστιμο και εύκολο φαγητό με πικάντικη σάλτσα που θα ξετρελάνει τους λάτρεις του καυτερού και της πιπεριάς !

Υλικά για τις μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο :

1  κιλό φιλέτο μπριζόλα μοσχαρίσια

3 ντομάτες ώριμες

4 πράσινες πιπεριές

2 καρότα

1 κουταλιά πάστα πιπεριάς

1 κουταλιά καυτερή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)

αλάτι

μαύρο πιπέρι-μπαχάρι –κόκκινο πιπέρι

1,5 κουταλιά βούτυρο φρέσκο

2 σκελίδες σκόρδο



Εκτέλεση :

Αρχικά αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Τρίβουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε με τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την καυτερή σάλτσα τις πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια. Βουτάμε τις μπριζόλες στην σάλτσα, τις τοποθετούμε σε ταψί, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα  και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή λαζάνια και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Σάμαλι πολίτικο με γιαούρτι : Αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !


Το Σάμαλι είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το Σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη στην Πολίτικη Κουζίνα. Είναι  σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως λιγότερα ή καθόλου αυγά. Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι. Κόβεται σε σχήμα ρόμβου ή στο σχήμα που επιθυμούμε και τοποθετείται αμύγδαλο στο κέντρο της επάνω επιφάνειας. 

Υλικά
 1 ½   φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

 1 φλιτζάνι γιαούρτι

 1  κ. γλ. σόδα

 χυμό από ½ λεμόνι

 1  φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 4  κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού

 4  κ. σ. Βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, λιωμένο

 1  βανίλια

 1 κ.γλ. μαστίχα

 αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση - φιστίκι Αιγίνης  τριμμένο για  ντεκόρ.


 Για το σιρόπι

 3 κούπες ζάχαρη
 3 κούπες νερό
 φλούδα από 1 λεμόνι
 χυμό από ½ λεμόνι
 2 βανίλιες
 1 ξύλο κανέλλας προαιρετικά

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού .Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε, και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια. Με το μίξερ, δουλεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά.( Το μείγμα πρέπει να είναι προς το σφιχτό). Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να φουσκώσουν καλά τα σιμιγδάλια. Σε βουτυρωμένο ταψάκι αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε καλά με βρεγμένη σπάτουλα, χαράζουμε το σχήμα που θέλουμε και στολίζουμε με μισά αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια του με φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη. Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!

Αλίντα Κανάκη

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Χοιρινές πανσέτες με κονιάκ πορτοκάλι και φρέσκο δεντρολίβανο από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχη συνταγή με καραμελωμένη σάλτσα πορτοκαλιού και Μεσογειακά αρωματικά βότανα για πεντανόστιμες πανσέτες σβησμένες με κονιάκ. Είναι πραγματικά αξεπέραστη γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε !

Υλικά :

1 κιλό πανσέτες χοιρινές

½ ποτήρι του κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ

2 μεγάλα πορτοκάλια (τον χυμό τους )

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1 κ.γ θυμάρι ξερό

1 κλαδάκι δενδρολίβανο  τα φύλλα του.

1 κ.σ. αλεύρι

ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση :

Αλατοπιπερώνουμε τις πανσέτες,πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι, το θυμάρι και το αλεύρι. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πανσέτες μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κονιάκ και  αφού εξατμιστεί το κονιάκ προσθέτουμε τα φύλλα δεντρολίβανου τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και βράζουμε για περίπου 10 -15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξη η σάλτσα, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν οι πανσέτες. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και γαρνίρουμε με φέτες πορτοκάλι, ροδέλες κρεμμύδι  και φρέσκο δεντρολίβανο.

Αλίντα Κανάκη

 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Σαλιάρια με σιρόπι με την υπογραφή της Αλίντα Κανάκη !


Παραδοσιακά νηστίσιμα σιροπιαστά Σαλιάρια που θα τα λατρέψεις !

Υλικά:

2 ποτήρια ηλιέλαιο

1 ποτήρι νερό (ή μισό νερό και μισό χυμό πορτοκάλι)

1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν

1 ποτήρι αλισίβα. Η αυθεντική συνταγή θέλει αλισίβα (σταχτόνερο)

αλεύρι  για όλες τις χρήσεις όσο πάρει. (ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία).

 

Γέμιση: καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα, ζάχαρη, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού 2 κ.σ. φρυγανιά.

Σιρόπι: 

2 ποτήρια ζάχαρη

1,5 ποτήρι νερό

λίγο χυμό λεμονιού

2 βανίλιες ή ένα φύλο αρμπαρόριζας

Σταχτόνερο Παρασκευή:

1 φλιτζάνι σταχτόνερο (σταχτόνερο ) 1 κουτ. σούπας στάχτη από ξύλα, καθαρή και καλά κοσκινισμένη 2 ποτήρια νερό. Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και καλά κοσκινισμένη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι. Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό. Αν δεν έχουμε αλισίβα  Αντικαθιστούμε με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ή κρεμόριο.

Το κρεμόριο (γνωστό και ως τρυγικό οξύ) χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας και βελτιωτικό γεύσης σε χυμούς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδες και προϊόντα σοκολάτας. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε μορφή σκόνης, και λειτουργεί ως διογκωτικό για τα κέικ και τις τούρτες. Στα γλυκά του κουταλιού αποτρέπει το ζαχάρωμα του σιροπιού.

 


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το νερό (σταχτόνερο), το μπέικιν  πάουντερ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή προς το μαλακό και λεία. Παίρνουμε λίγο-λίγο  από το ζυμάρι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες σε μακρόστενο σχήμα, πατάμε με τον δείκτη στη μέση να ανοίξει μια λακουβίτσα. Γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης με τα καρύδια. Κλείνουμε και δίνουμε ομοιόμορφο μακρόστενο σχήμα. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα σαλιάρια. Μετά από 4-5 ώρες τα γυρίζουμε και από την ανάποδη να τραβήξουν καλά το σιρόπι. Το σιρόπι ζεστό όχι καυτό    τα σαλιάρια κρύα .

Σερβίρισμα:

 Όταν είναι να σερβίρουμε τα ανακατεύουμε με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες ή με ινδοκάρυδο ή ψιλοκομμένο πράσινο φιστίκι Αιγίνης και σκέτα όμως είναι υπέροχα.

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

Ζεστή σοκολάτα με τζίντζερ από την Αλίντα Κανάκη !


Απολαυστικό ζεστό ρόφημα σοκολάτας σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η  περιεκτικότητά της σοκολάτας σε μαγνήσιο και φώσφορο, βοηθά στη μείωση της κούρασης και την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Υλικά :
110 γρ. σοκολάτα γάλακτος 

2 κουταλιές της σούπας κακάο

2 ποτήρια γάλα

2 ποτήρια νερό

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο τζίντζερ 

3 κουταλιές της σούπας μέλι

μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Παρασκευή: 

Σε μέτριο κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί τελείως η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σερβίρουμε σε μεγάλα φλιτζάνια και γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα και κακάο.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη