Παραδοσιακό πεντανόστιμο γιουβέτσι στο φούρνο με σπυρωτό
κριθαράκι και πλούσια αρώματα ! Η ιδανική συνταγή για να απολαύσετε με φίλους ή
την οικογένεια.
Υλικά
1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα ή χτένι κομμένο σε μερίδες
500 γραμ.
κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
½ φλυτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
ολόκληρο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο ολόκληρο
1 φλιτζάνι τσαγιού
ντομάτες κονκασέ
1 κουτ. σούπας
γεμάτη ντοματοπελτέ
½ κρασοπότηρο ξηρό
κρασί, κόκκινο ή λευκό
1 πρέζα ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας
3 - 4 κόκκους
μπαχάρι (προαιρετικά)
½ κουταλάκι γλυκού μπαχαρικό σπετσερικό (Το σπετσερικό,
περιέχει πάπρικα γλυκιά, μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, γαρύφαλλο,
μαϊντανό, αλάτι)
1 φύλλο δάφνη
αλάτι -
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κλωνάρια
κόλιαντρο ή μαϊντανό, τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι για
το γαρνίρισμα.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά με
λίγο ελαιόλαδο και αφού πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το
καρότο. Ανακατεύουμε το κρέας με τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσουν και να
σοταριστούν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε
μέσα τον ντοματοπολτέ, τις ντομάτες κονκασέ, τα μπαχαρικά και 2 φλιτζ. τσαγιού
ζεστό νερό και αφήνουμε για 1 ½ περίπου ώρα
να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζουμε το κριθαράκι με 1-2 κουτ.
σούπας ελαιόλαδο ανακατεύοντάς το. Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σ' ένα
πυρέξ ή σε ατομικά πήλινα σκεύη, βγάζουμε τη δάφνη και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ρίχνουμε
3-4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 30' περίπου λεπτά στους 180οC.Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή
κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο μαϊντανό.
Αλίντα
Κανάκη