Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο II Από την Αλίντα Κανάκη !

Παραδοσιακό πεντανόστιμο γιουβέτσι στο φούρνο με σπυρωτό κριθαράκι και πλούσια αρώματα ! Η ιδανική συνταγή για να απολαύσετε με φίλους ή την οικογένεια.

Υλικά

1.200 γραμ. μοσχάρι σπάλα ή χτένι κομμένο σε μερίδες

 500 γραμ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό

 ½ φλυτζ. ελαιόλαδο

 1 κρεμμύδι ολόκληρο

 1 σκελίδα σκόρδο

 1 καρότο ολόκληρο

 1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτες κονκασέ 

 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ

 ½ κρασοπότηρο ξηρό κρασί, κόκκινο ή λευκό

 1 πρέζα ζάχαρη

 1 ξύλο κανέλλας

 3 - 4 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)

½ κουταλάκι γλυκού μπαχαρικό σπετσερικό (Το σπετσερικό, περιέχει πάπρικα γλυκιά, μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, γαρύφαλλο, μαϊντανό, αλάτι)

 1 φύλλο δάφνη

 αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 2 κλωνάρια κόλιαντρο ή μαϊντανό, τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι για      

 το γαρνίρισμα. 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και αφού πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το καρότο. Ανακατεύουμε το κρέας με τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσουν και να σοταριστούν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί, αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε μέσα τον ντοματοπολτέ, τις ντομάτες κονκασέ, τα μπαχαρικά και 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και αφήνουμε για 1 ½  περίπου ώρα να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι  καβουρδίζουμε το κριθαράκι με 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ανακατεύοντάς το. Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σ' ένα πυρέξ ή σε ατομικά πήλινα σκεύη, βγάζουμε τη δάφνη και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ρίχνουμε 3-4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 30' περίπου λεπτά  στους 180οC.Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο μαϊντανό.

Αλίντα Κανάκη  

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Μπριζολάκια χοιρινά σχάρας ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη


Πώς να μαρινάρετε και φτιάξετε τα πιο νόστιμα χοιρινά μπριζολάκια στην σχάρα ζουμερά και μαλακά ακριβώς όπως τα θέλετε .

Υλικά :

2  κ. χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, πάχους 2 εκ.

6  κ.σ. ελαιόλαδο

¼ ποτήρι κόκκινο κρασί

1 μέτριο κρεμμύδι  κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. φύλλα φρέσκου θυμαριού ή  1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι

1/3 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κουταλιά πικάντικη μουστάρδα

1/3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

χοντρό αλάτι 


Εκτέλεση :

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα μπριζολάκια σε απορροφητικό χαρτί. Ανακατεύουμε σε ταψάκι όλα τα υλικά της μαρινάδας εκτός από το αλάτι. Προσθέτουμε τα μπριζολάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα κλείνουμε με διαφάνεια και τα αφήνουμε στο ψυγείο 8-10 ώρες. Τα γυρίζουμε δυο-τρεις φορές και ανακατεύουμε όσο μαρινάρονται. Βγάζουμε από το ψυγείο αλατίζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 1- 2 ώρες. Τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε καυτό τηγάνι-ψηστιέρα. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Γυρίζουμε  τα μπριζολάκια  συχνά, αλείφουμε με τη μαρινάδα ή με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 - 40 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά με πράσινη δροσερή σαλάτα, ψητά λαχανικά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κόλιαντρο, μαϊντανό, λεμόνι, μπούκοβο, λίγο αλάτι, σως μουστάρδας με θυμάρι και ρίγανη, τηγανιτές πατάτες ή ψημένες φέτες ψωμί και πίτες στα κάρβουνα.

Σως μουστάρδας με θυμάρι και ρίγανη για ψητά κρέατα σχάρας

Υπέροχη μεσογειακή σάλτσα για όλα τα ψητά κρέατα σχάρας με έντονη την γεύση της μουστάρδας και των μυρωδικών, Θυμάρι - ρίγανη κάνει ιδανικό συνδυασμό και απογειώνει την γεύση !

Υλικά :

5 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη (Ντιζόν)

5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1κ.γ. θυμάρι

1κ.γ. ρίγανη

ξύσμα λεμονιού

1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο ξύδι  ή 1 στυμμένο λεμόνι

αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή :

Ρίχνουμε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ ή με μιξεράκι χειρός χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά μας.

Αλίντα Κανάκη 



Σως μουστάρδας με θυμάρι και ρίγανη για ψητά κρέατα σχάρας II Αλίντα Κανάκη

 

Υπέροχη μεσογειακή σάλτσα για όλα τα ψητά κρέατα σχάρας με έντονη την γεύση της μουστάρδας και των μυρωδικών, Θυμάρι - ρίγανη κάνει ιδανικό συνδυασμό και απογειώνει την γεύση !

Υλικά :

5 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη (Ντιζόν)

5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1κ.γ. θυμάρι

1κ.γ. ρίγανη

ξύσμα λεμονιού

1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο ξύδι  ή 1 στυμμένο λεμόνι

αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή :

Ρίχνουμε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ ή με μιξεράκι χειρός χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά μας.

Αλίντα Κανάκη


Αρνίσια ζουμερά σουβλάκια για μπάρμπεκιου ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !


 Πώς να μαρινάρετε και φτιάξετε τα πιο νόστιμα αρνίσια σουβλάκια ζουμερά και μαλακά   σκέτο ….λουκούμι !

 Υλικά :

1 κιλό αρνί σε κύβους για σουβλάκια (μπούτι)

1 κ.γλ. θυμάρι

½  κ.γλ. δενδρολίβανο

½ κ.γλ. ρίγανη

½ κ.γλ. κόλιαντρο

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

1 κομμάτι λίπος αρνίσιο  ή ουρά κομμένο σε κύβους

2  κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες

2  σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

2 πιπεριές κομμένες σε χοντρές ροδέλες

1 κ.γλ. κοφτό πελτέ ντομάτας

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 ντομάτες

αλάτι πιπέρι 

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρεμμύδι  και τις πιπεριές σε ροδέλες. Πολτοποιούμε το σκόρδο. Τρίβουμε τη ντομάτα και τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το  ελαιόλαδο, το τοματοπολτέ , το θυμάρι, το δεντρολίβανο την ρίγανη, το κόλιαντρο, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε το κρέας πολύ καλά και αφήνουμε στη μαρινάδα για περίπου 6 ώρες ανακατεύοντας τακτικά.. Στη συνέχεια περνάμε το αρνί σε βρεγμένα ξυλάκια για σουβλάκι ή μεταλλικά, βάζοντας ενδιάμεσα στους κύβους του κρέατος ένα κομμάτι λίπος αρνίσιο, ένα κομμάτι πιπεριάς κι ένα κομμάτι κρεμμύδι. Τα τοποθετούμε στη σχάρα και αλείφουμε με τη μαρινάδα. Ανάβουμε το γκριλ ή ετοιμάζουμε  τα κάρβουνα. Ψήνουμε  τα σουβλάκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Γυρίζουμε  τα σουβλάκια συχνά, αλείφουμε με τη μαρινάδα ή με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 - 40 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά με πράσινη σαλάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κόλιαντρο, τηγανιτές πατάτες ή πίτες για σουβλάκια.

Απολαύστε τα  !

Αλίντα Κανάκη 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Σαλέπι το θαυματουργό ρόφημα με πλούσια γεύση και μπαχαρικά ΙΙ Αλίντα Κανάκη

Το σαλέπι χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό ρόφημα. Στο σαλέπι αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο όταν διαλύεται στο νερό δημιουργεί ένα πυκνόρρευστο υγρό και θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου. Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Η κοινή ονομασία σαλέπι αναφέρεται τόσο στο αλεύρι που λαμβάνεται από τους ξηρούς κονδύλους πολλών ειδών της οικογένειας Ορχεΐδες, όσο και στην ονομασία του ίδιου του φυτού. Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες αναφέρονται ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος και ο Γαληνός.

Το σαλέπι στην Πολίτικη κουζίνα χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών όπως πουτίγκα και παγωτό καϊμάκι


Υλικά : (για 2 φλιτζάνια)

2 φλιτζάνια νερό ή γάλα

1 κ. γλ. σαλέπι σκόνη

1 κ. γλ. νισεστέ

2 γαρύφαλλα

2 ξυλαράκια κανέλας

2-3 κόκκους κάρδαμο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1/2 κ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ. γλ. ζάχαρη ή μέλι

Παρασκευή :

Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα ή το νερό μαζί με τα μπαχαρικά και την ζάχαρη ή το μέλι. Βάζουμε το σαλέπι με το νισεστέ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με 2 κουταλιές ζεστό γάλα. Προσθέτουμε το σαλέπι στο μπρίκι με τα μπαχαρικά και το γάλα, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσει και να πιχτώσει. Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, τα γαρύφαλλα, το κάρδαμο και τον γλυκάνισο. Γαρνίρουμε με σκόνη κανέλα αν θέλουμε καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης ή ψιλοκομμένα καρύδια, ξύσμα πορτοκαλιού, τριμμένη  καρύδα, σερβίρουμε αχνιστό και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο ρόφημα με πλούσια γεύση και αρωματικά μπαχαρικά  . 

Παραλλαγή της συνταγής : Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπαχαρικά και να αρωματίσουμε το σαλέπι με βανίλια, μαστίχα, ροδόνερο και σαφράν.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη

 


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο με φέτα πιπεριές και μυρωδικά II Από την Αλίντα Κανάκη !

Γαρίδες σαγανάκι με πλούσια σάλτσα ντομάτας κόκκινες πιπεριές και λιωμένη φέτα, ένα πεντανόστιμο ορεκτικό πιάτο έτοιμο σε λίγα μόνο λεπτά !

Υλικά

14 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες

250 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

½ ποτήρι ξηρό λευκό κρασί

αλάτι και πιπέρι

1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό προαιρετικά

4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

½ κ.γ. ξερό εστραγκόν

3  κ. σ. ελαιόλαδο

200  γρ. θρυμματισμένη πικάντικη φέτα

ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα


Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο  και σοτάρουμε μέχρι να γίνει ημιδιάφανο (4-5 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την ντομάτα τον πελτέ και τις πιπεριές. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, σβήνουμε με το κρασί ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει πάλι η σάλτσα μας. Σε ένα μέτριο ταψί, κατά προτίμηση κεραμικό ή πήλινο, έχουμε τοποθετήσει τις γαρίδες. Ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε  με τη θρυμματισμένη φέτα. Ψήνουμε  για περίπου 15 λεπτά. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο θυμάρι  και το σερβίρουμε ζεστό με τραγανό φρέσκο ψωμί .

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη 

 

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτό II Από την Αλίντα Κανάκη


Νηστίσιμη αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή ιδανική για την σαρακοστή αλλά και για κάθε στιγμή χειμώνα - καλοκαίρι.

Υλικά :

2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο

1 φλιτζάνι ξύδι

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

½  κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

½ ποτήρι ντομάτες κονκασέ ή 2 ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

2-3 φύλλα δάφνης

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ξύλο κανέλας

½ κουταλάκι γλυκού  μπαχαρικό σπετσερικό (Το σπετσερικό, περιέχει πάπρικα γλυκιά, μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, γαρύφαλλο, μαϊντανό, αλάτι)

1 συσκευασία μακαρονάκι κοφτό

φρεσκοτριμμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο για γαρνιτούρα.


 Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε να βράσει με το ξύδι μέχρι να μαλακώσει γύρω στα 45 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί. Ανακατεύουμε προσθέτουμε το χταπόδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια την ψιλοκομμένη ντομάτα, ή το κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας τα μπαχαρικά αλάτι-πιπέρι, την ζάχαρη, την δάφνη, σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσει καλά, με αρκετό ζωμό. Πριν το χταπόδι καλοψηθεί αφαιρούμε την δάφνη και το ξύλο κανέλας, ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και αφήνουμε  να βράσουν όλα μαζί 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο κόλιαντρο ή μαιδανό. Αν δεν είναι περίοδος νηστείας μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή θρυμματισμένη φέτα.

Αλίντα Κανάκη