Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Η πιο γευστική Σως τσένταρ για τηγανητές πατάτες ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Συνοδεύει τέλεια τηγανητές πατάτες κριτσίνια, chips, hot dog λαχανικά, burger ακόμα και μακαρονάδες.

Υλικά

3 πατάτες

φυτικό λάδι για τηγάνι

100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

200 γραμμάρια τυρί τσένταρ

Εκτέλεση :




Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτά μπαστουνάκια ξεπλένουμε καλά σκουπίζουμε με πετσέτα, παράλληλα ζεσταίνουμε το λάδι σε βαριά αντικολλητική κατσαρόλα στους 160 βαθμούς, βουτάμε τις πατάτες στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά ανά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα έως ότου πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ενώ τηγανίζουμε τις πατάτες σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να λιώσει το τυρί.


Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε πιατέλα αλατίζουμε και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα τσένταρ.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Λαχταριστό παγωτό σάντουιτς με μπισκότα πτι μπερ II Συνταγή Αλίντα Κανάκη


Εξαιρετικά εύκολη συνταγή για σπιτικό απολαυστικό παγωτό σάντουιτς έτοιμο σε 15 λεπτά !

Υλικά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 κουτί γάλα εβαπορέ

3 βανίλιες

1 κουτί φυτική κρέμα σαντιγί στο μεταλλικό κουτάκι MORFAT, ERMOL κτλ.

2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ

Εκτέλεση

Στρώνουμε σε ένα πυρέξ  ή μπολ μεσαίου μεγέθους μία στρώση μπισκότα, χτυπάμε όλα τα υλικά με το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα. Σκεπάζουμε από πάνω με άλλη μία στρώση μπισκότα. Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη και όταν παγώσει κόβουμε ακριβώς στο σχήμα του μπισκότου και βγάζουμε κομμάτι σαν σάντουιτς.

Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα oreo μπισκότα σε κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας .Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε σιρόπι καραμέλας, σοκολάτας, φράουλας, κεράσι ή 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ/μπράντι/λικέρ.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ντόνατς με Κεφίρ ΙΙ Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !

Απολαυστικά και λαχταριστά ντόνατς με κεφίρ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι !

Υλικά που θα χρειαστείτε:

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό  ή 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 
1 αυγό,
 
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο,
 
2 κουταλιές της σούπας κεφίρ

0,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
0,5 κουτ. του γλυκού αλάτι
 
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
 
1 φακελάκι βανίλια,
 
2-2,5 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι,
 
ζάχαρη άχνη,
 
1 κούπα λάδι φυτικό για τηγάνι .
 




Παρασκευή :

Διαχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο, κρατάμε τον κρόκο και προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το κεφίρ και χτυπάμε όλα τα υλικά καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε για αρκετή ώρα (όσο είναι δυνατόν). Ζυμώνουμε  τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε  για 20 λεπτά. ( Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή ).Στη συνέχεια, χωρίζουμε  τη ζύμη σε δύο μέρη, την ανοίγουμε και την κάνουμε μπάλες. Στη μέση της κάθε μπάλας, κάνουμε μια τρύπα με τον αντίχειρά μας ή με ένα κουπ πατ ή καπάκι από μπουκάλι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καλά και τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, τα πασπαλίζουμε  με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Τρώγονται ζεστά.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη


Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Mπισκότα καρύδας με μαρμελάδα βερίκοκο ΙΙ Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !

Αφράτα εντυπωσιακά βουτυρένια  μπισκότα καρύδας γεμιστά με μαρμελάδα βερίκοκο ! Λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα με ακαταμάχητο συνδυασμό αρωμάτων και γεύσης που θα λατρέψετε.

Υλικά

150 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο  ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)

μισό ποτήρι καλαμποκέλαιο

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (220 ml)

1 αυγό

μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κάψουλα βανίλια

3,5 φλιτζάνια αλεύρι (ελεγχόμενα)

Για την επικάλυψη

1 φλιτζάνι καρύδα

μαρμελάδα βερίκοκο (ή της αρεσκείας σας)

βερίκοκα ολόκληρα από γλυκό του κουταλιού βερίκοκο

Παρασκευή

Αρχικά καβουρδίζουμε την καρύδα σε  αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα, αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα  τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μια μαλακή αλλά όχι κολλώδη ζύμη. Κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού από τη ζύμη, πλάθουμε μπαλάκια και με τη μύτη του λεμονοστύφτη κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο κάθε μπισκότου. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν τελείως καλύπτουμε τα πλαϊνά κάθε μπισκότου με μαρμελάδα, περνάμε με την καβουρδισμένη καρύδα γεμίζουμε με μαρμελάδα και καλύπτουμε με βερίκοκο γλυκό του κουταλιού.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Κοκορέτσι παραδοσιακό στην σούβλα ή φουρνιστό ΙΙ Συνταγή της Αλίντα Κανάκη

Παραδοσιακός μεζές για το γιορτινό τραπέζι.Παρασκευάζεται όλο το χρόνο, αλλά συνηθίζεται ιδιαίτερα στο τραπέζι του Πάσχα.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής του κοκορετσιού, ένας από τους οποίους περιγράφεται εδώ :Τα εντόσθια είναι κυρίως έντερα, συκωταριές και γλυκάδια. Τα πλυμένα έντερα φυλάσσονται για λίγες ώρες σε δοχείο με νερό να τα καλύπτει, μαζί με κομμένα λεμόνια που εξαφανίζουν την έντονη μυρωδιά. Τα κομμάτια κρέατος (συκώτι, γλυκάδι, πνευμόνι) κόβονται σε μέτρια κομμάτια και τους προστίθεται αλατοπίπερο και άλλα μπαχαρικά, όπως ρίγανη, κύμινο κ.α. Στην συνέχεια τα κομμάτια περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και τυλίγονται με τη μπόλια και τα έντερα. Κατόπιν γίνεται ένας κόμπος με τα έντερα, στην άκρη της τυλιγμένης συκωταριάς και το κοκορέτσι τυλίγεται με τις αρμαθιές (τα εντεράκια). Τα έντερα πρέπει να είναι αρκετά ούτως ώστε να καλύψουν καλά όλο το κοκορέτσι, για να ψηθεί χωρίς να χάσει τους χυμούς του. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού. Συνήθως χρειάζεται γύρω στις 2 ώρες. Σύμφωνα με κάποιες συνταγές, το κοκορέτσι πρέπει να ετοιμάζεται από το πρωί της προηγούμενης μέρας και να παραμένει όρθιο στη σούβλα μέχρι να ψηθεί. Το κοκορέτσι εκτός από τη σούβλα, μπορεί να ψηθεί και στο φούρνο.


Υλικά

2 συκωταριές με γλυκάδια  από αρνί γάλακτος

2 μπόλιες από αρνί γάλακτος

3 ολόκληρες αντεριές από αρνί γάλακτος

10 γρ. αλάτι ανά κιλό συκωταριάς

1 γρ. πιπέρι ανά κιλό συκωταριάς

1γρ.μπαχάρι ανά κιλό συκωταριάς

½ κ.γ. ρίγανη

½ κ.γ θυμάρι

100 γρ. ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

ξύσμα από 1 λεμόνι


Εκτέλεση :

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε  αρκετό χλιαρό νερό και 2 -3  κουταλιές της σούπας ξύδι. Προσθέτουμε σε αυτό τις σκέπες και κρατάμε στην άκρη. Πλένουμε καλά τα έντερα κάτω από τρεχούμενο νερό, τα γυρίζουμε από την μέσα πλευρά  με ένα ξυλάκι  ή στυλό, τα βουτάμε σε ένα μπολ με χυμό λεμονιού ή ξύδι και μια κουταλιά αλάτι και νερό. Αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα για περίπου 2 ώρες. Κόβουμε τα εντόσθια, το συκώτι, τα πνευμόνια, τα γλυκάδια σε κομμάτια 2 με 3 εκ. τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν πολύ καλά. Ξεπλένουμε καλά τις μπόλιες και τα έντερα και αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και αυτά πολύ καλά. Σε ένα βαθύ μπολ μεταφέρουμε τα εντόσθια με τα γλυκάδια και προσθέτουμε το θυμάρι, την ρίγανη, το πιπέρι, το μπαχάρι, το αλάτι και τέλος τον χυμό από 1 λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού. Παίρνουμε μια σούβλα και περνάμε εναλλάξ ένα – ένα τα κομμάτια. Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια, τυλίγουμε με την μπόλια (αυτό το κάνουμε για να μην στεγνώσει  το κοκορέτσι καθώς θα ψήνεται και να παραμείνει ζουμερό ). Παίρνουμε ένα έντερο δένουμε την άκρη πάνω στην σούβλα και τυλίγουμε κάθετα και κατά μήκος μέχρι να καλυφθεί όλη η συκωταριά. Στο τέλος αφού τυλίξουμε όλα τα έντερα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε την σούβλα στον φούρνο της κουζίνας ή ψήνουμε στα κάρβουνα. Το κοκορέτσι στα κάρβουνα το βάζουμε να ψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά. Φροντίζουμε η σούβλα να μην περιστρέφεται γρήγορα. Το ψήνουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι έχει βγάλει όλα τα υγρά του.

 

Εναλλακτικά τυλίγουμε  το κοκορέτσι σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε ταψί ή σε γάστρα. Ψήνουμε στους 180 °C για 2 ½ ώρα και μετά τοποθετούμε στο ταψί σχάρα. Ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα να στραγγίσει το λίπος του και να ροδοκοκκινίσει. Τα μικρά κοκορέτσια περασμένα σε ξυλάκια ή μικρές σούβλες μπορούν να ψηθούν σε περίπου 1 ½  ώρα σκεπασμένα  και 30 λεπτά στην σχάρα του ταψιού να στραγγίσει το λίπος τους και να ροδοκοκκινίσουν.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 


Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Τσουρέκια εύκολα με μέλι ΙΙ Συνταγή της Αλίντα Κανάκη


Εύκολη συνταγή για αφράτα, αρωματικά και πεντανόστιμα τσουρέκια γεμάτα ίνες, χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ με την πιο απλή διαδικασία  που εγγυάται την απόλυτη επιτυχία !

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

30 γρ. μαγιά νωπή

150 ml νερό

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

ξύσμα από δύο πορτοκάλια βιολογικά ακέρωτα

20 γρ. μαχλέπι

1,5 γρ. μαστίχα ( δάκρυα )

10 γρ. κακουλέ

150 γρ. μέλι

150 γρ. βούτυρο γάλακτος αγελάδας

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

2 κρόκους αυγών (για το άλειμμα )

20 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για επικάλυψη.


Παρασκευή :

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι τρίβουμε την φρέσκια μαγιά προσθέτουμε το νερό χλιαρό ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει. Παράλληλα χτυπάμε στο γουδί  ή μπλεντεράκι την ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το μαχλέπι, το κακουλέ, την μαστίχα και το αλάτι να γίνουν σκόνη. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε τα 100 γρ. βούτυρο, προσθέτουμε τα τριμμένα αρωματικά μπαχαρικά και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα της μαγιάς, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά- σιγά και ανακατεύουμε αναδιπλώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια αναδιπλώνουμε μέχρι να απορροφηθεί σκεπάζουμε με πετσέτα ή διαφάνεια και αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 3 ώρες. Χωρίζουμε την ζύμη σε τρεις μπάλες ιδίου μεγέθους πλάθουμε μπαστουνάκια και πλέκουμε πλεξίδες ξεκινώντας από την μέση. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν αλλά 30 λεπτά. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς C για περίπου 40 λεπτά.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Αρνάκι ρολό στον φούρνο II Αλίντα Κανάκη


 Αρνάκι ρολό στον φούρνο για το Πασχαλινό τραπέζι  με την υπογραφή της Αλίντα Κανάκη !

Υλικά:

1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο, σε δύο κομμάτια, σπάλα και μπούτι

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς

1 ποτήρι τσαγιού ψίχουλα ψωμιού

3 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα μπαχαρικό

αλάτι χοντρό ή ανθό αλατιού

πιπέρι - μπαχάρι

μαϊντανός ή δενδρολίβανο ψιλοκομμένα

Σάλτσα για το σερβίρισμα

ζωμός από το φαγητό

1 σφηνάκι λευκό κρασί

½  κουταλιά σούπας κορν φλάουρ αραιωμένο σε 2-3 κουταλιές νερό.


Εκτέλεση :

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό, προσθέτουμε σε ένα τηγανάκι 1 κουταλιά ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τα ψίχουλα ψωμιού μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το θυμάρι, τον μαϊντανό, το σκόρδο και το τρίμμα ψωμιού. Αφαιρούμε από το κρέας το περιττό λίπος, τρίβουμε με ανθό αλατιού, πιπέρι, μπαχάρι και αλείφουμε με την πάστα πιπεριάς ανακατεμένη με πάπρικα μπαχαρικό. Στη συνέχεια απλώνουμε τα υλικά που ετοιμάσατε στο μπολ πάνω στο κρέας και τυλίγουμε σε μορφή ρολού. Το δένουμε σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής και το αλείφουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σε ταψί, προσθέτουμε ½ ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε 2½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC πάνω κάτω. Αφού κρυώσει λίγο το ρολό αφαιρούμε το σπάγκο και το κόβουμε σε φέτες. Μαζεύουμε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κορν φλάουρ αραιωμένο σε 2-3 κουταλιές νερό, ανακατεύουμε, βράζουμε για να συμπυκνωθεί ο ζωμός και έχουμε  μια υπέροχη  σάλτσα για συνοδευτικό. Σερβίρουμε σε πιατέλα με πράσινη  δροσερή σαλάτα της αρεσκείας μας, τηγανητές πατάτες, τζατζίκι ή στραγγιστό γιαούρτι και λευκό κρασί. Ντεκοράρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δενδρολίβανο.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη