Το αρνάκι ή κατσικάκι φρικασέ είναι ένα νόστιμο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό και συνήθως περιέχει πράσινα μυρωδικά αγριόχορτα μαρούλι ή σπανάκι ή και τα δυο. Το φαγητό δένεται με αυγολέμονο (αβγά χτυπημένα με λεμόνι και ζωμό από το κρέας) λίγο πριν το σερβίρισμα. Ιδανική συνταγή για Κυριακάτικο ή οικογενειακό γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
1 ½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
1 ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο
1 κλωνάρι μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά )
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι
½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά (για ωραίο χρώμα)
½ ζωμό λαχανικών
½ ποτήρι λευκό κρασί
½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για
το αυγολέμονο
2 αυγά ξεχωριστά κρόκοι από ασπράδια
1 ½ λεμόνι το χυμό
1.κ.γ. κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι
ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και
σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι,
το πιπέρι, το μπαχάρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σβήνουμε με το κρασί και
περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει καλά το κρέας και
αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Σε άλλη κατσαρόλα
ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτουμε
τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι χοντροκομμένο στην κατσαρόλα με το κρέας,
βράζουμε με ανοιχτό καπάκι μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Προς το τέλος ρίχνουμε
τον άνηθο, τον μάραθο, αλάτι, τον ζωμό λαχανικών και τον κουρκουμά.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά άλλα δέκα λεπτά και κλείνουμε την εστία. Χτυπάμε τα
ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, χτυπάμε τους κρόκους, ανακατεύουμε το λεμόνι με το
κορν φλάουρ, προσθέτουμε κρόκους, ξύσμα και λεμόνι στην μαρέγκα, ανακατεύουμε
απαλά και σταδιακά ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό ζωμό από το φαγητό. Αδειάζουμε το
αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.
Καλή όρεξη !
Αλίντα
Κανάκη