Υπέροχο σιροπιαστό γλυκό με πλούσια βελούδινη κρέμα και αρώματα Ανατολής !
Υλικά
Για
την βάση :
μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
2 κουταλιές της σούπας
ζάχαρη
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
1 κουταλάκι του
γλυκού μαχλέπι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1,5 φλιτζάνι γάλα
1 λίτρο γάλα
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3 κουταλιές της
σούπας αλεύρι
3 κουταλιές της
σούπας άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)
1 κάψουλα βανίλια
3 κουταλιές της
σούπας φρέσκο βούτυρο (κρύο)
Για
επικάλυψη:
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
Εκτέλεση
Αλέθουμε σε σκόνη την μαστίχα με δύο κουταλιές ζάχαρη στο
μούλτι. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά της βάσης εκτός από τη μαγειρική σόδα σε ένα
βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο γάλα και ανακατεύουμε για 10-15
δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το ανθρακούχο γάλα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε
μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα στερεά υλικά. Λαδώνουμε ελαφρά ένα
παραλληλόγραμμο ταψί 29×20 μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το αφήνουμε στον
πάγκο για 10 λεπτά να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Ψήνουμε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους
160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όσο ψήνεται η βάση, βάζουμε
σε μια κατσαρόλα τα υλικά της κρέμας εκτός από τη βανίλια και το βούτυρο και
ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά,
ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει μια κρεμώδη υφή. Μεταφέρουμε την κρέμα σε
άλλο μπολ, προσθέτουμε λίγο - λίγο τη βανίλια και το κρύο βούτυρο και χτυπάτε
με το μίξερ. Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφάνεια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί
για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε την βάση από το φούρνο
και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου
για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει η βάση και η
κρέμα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό
και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας, αφού αρχίσει να
βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά της εστίας και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά
μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι από τη φωτιά στην κρύα βάση με
τη βοήθεια μιας κουτάλας λίγο-λίγο. Αφήνουμε την βάση να ξεκουραστεί σε
θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη βάση και λειαίνουμε την επιφάνεια του
με μαρίζ. ( Αν η κρέμα έχει σφίξει, μπορούμε να την χτυπήσουμε ξανά με το μίξερ
για να γίνει απαλή). Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο
για τουλάχιστον 3 ώρες ακόμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλα.
Απολαύστε το !
Αλίντα Κανάκη