Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Συνταγή για εξαιρετική Φανουρόπιτα -Δεν λασπώνει και δεν τρίβεται!


Κάθε χρόνο του Αγίου Φανουρίου η μητέρα σου φτιάχνει την παραδοσιακή πίτα. Τη γνωστή Φανουρόπιτα. Σήμερα θα κάνεις την έκπληξη και θα φτιάξεις πανεύκολα την ωραιότερη. 

Συστατικά

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 φλ. χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κονιάκ

2-3 φλ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένα στο blender

2-3 φλ. σταφίδες ανοιχτόχρωμες μουλιασμένες σε νερό για 6-7 ώρες

κανέλα

ζάχαρη άχνη



Τρόπος Μαγειρέματος

Σουρώνεις τις σταφίδες από το νερό και τις τοποθετείς σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σιγουρευτείς πως έχει διαλυθεί η ζάχαρη

Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζεις το ανακάτεμα

Ρίχνεις τα καρύδια με τις σταφίδες

Λαδώνεις ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί και απλώνεις το μείγμα

Το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 περίπου ώρα

Την βγάζεις από το φούρνο, περιμένεις να κρυώσει εντελώς και ρίχνεις από πάνω την άχνη και την κανέλα

πηγή : www.tlife.gr

 


Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι


Το γλυκό σταφύλι δεν λείπει ποτέ από το σπίτι της μαμάς και τώρα θα κάνεις την έκπληξη φτιάχνοντας το ωραιότερο

Συστατικά

1 κιλό σταφίδα

1/2 κιλό ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 κλωναράκι αρμπαρόριζα

Το χυμό από 1/2 λεμόνι

200 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο.


Τρόπος Μαγειρέματος

Πλένεις πολύ καλά το σταφύλι και το βάζεις στο τρυπητό να στραγγίξει

Το βάζεις στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και χωρίς νερό για 5 περίπου λεπτά μέχρι να πιει τα δικά του υγρά

Προσθέτεις τη ζάχαρη και το νερό και το αφήνεις να βράσει για 40-45 περίπου λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που συγκεντρώνεται

Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνει το λεμόνι, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και το αφήνεις 2 λεπτά ακόμη

Το αφαιρείς από τη φωτιά και το μοιράζεις σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

Τα κρατάς σε δροσερό μέρος ενώ αν ανοίξεις το βάζο το βάζεις στο ψυγείο.

πηγή: www.tlife.gr

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Μπάμιες με μοσχαράκι και φρέσκια ντομάτα !

Ένα υπέροχο, καλοκαιρινό πιάτο που θυμάσαι να βρίσκεται στο τραπέζι των παιδικών σου χρόνων. Μοσχαράκι κοκκινιστό με μπάμιες που θα λατρέψει και η δική σου οικογένεια. 

Συστατικά

4 μερίδες μοσχάρι, καλά πλυμένο και στραγγισμένο σε απορροφητικό χαρτί 

500 gr. μπάμιες

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

200 gr. χυμό ντομάτας 

1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γλ. ζάχαρη

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. ξύδι 

Τρόπος Μαγειρέματος

Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκιες μπάμιες τις πλένεις 2 φορές με άφθονο κρύο νερό και τις βάζεις σε ένα μπολ με νερό και ξύδι

Τις αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα και στη συνέχεια στο τρυπητό για  10 ακόμη λεπτά

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις αρχικά το κρεμμύδι

Προσθέτεις το μοσχάρι και το σοτάρεις  από όλες τις πλευρές

Ρίχνεις την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνεις να βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα δεύτερο τηγάνι ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις τις μπάμιες ανακατεύοντας απαλά με την ξύλινη κουτάλα

Τις ρίχνεις στο τηγάνι με το μοσχάρι, προσθέτεις νερό, τον μαϊντανό, αλάτι και ανακινείς ώστε να πάνε παντού

Το αφήνεις να βράσει για μισή ακόμη ώρα και το σερβίρεις ζεστό με φέτα.

πηγή : www.tlife.gr

 

Ρολό κοτόπουλο με φρέσκο κόλιαντρο και πιπεριές από την Αλίντα Κανάκη !


Ρολό κοτόπουλο με θαυμάσια γεύση και εμφάνιση για τους πιο απαιτητικούς λάτρεις  των εκλεκτών γεύσεων

Υλικά που θα χρειαστείτε:

κοτόπουλο φιλέτο στήθος (1kgr.)

πιπέρι μαύρο

κόκκινο πιπέρι

σουμάκ

κουρκουμά

κόλιαντρο (φρέσκο ή σκόνη)

πιπεριές

αλάτι,

σκόρδο

ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το κόλιανδρο ψιλοκομμένο , τις πιπεριές ψιλοκομμένες , το αλάτι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά  και το λάδι.

Αλείφουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και το αφήνουμε για 30 λεπτά να μαριναριστεί. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς C.

Τυλίγουμε το στήθος κοτόπουλου σε σφιχτό ρολό η ρολάκια μικρά, τοποθετούμε σε ταψί περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στο φούρνο στους 250 βαθμούς C.

Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρετε κρύο και είναι ένας υπέροχος και γευστικός μεζές που θα συναρπάσει τους καλεσμένους σας.  

Αλίντα Κανάκη

 


Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Σαλάτα με φρέσκα σύκα και καρύδια

 

Αύγουστος χωρίς σύκα δεν γίνεται και σήμερα θα δοκιμάσεις να φτιάξεις την πιο δροσερή και υγιεινή σαλάτα. 

Συστατικά

400 γρ. πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σου

5 ντοματίνια κομμένα στα 2

4 σύκα κομμένα στα 4

2 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα

φέτα θρυμματισμένη

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

βαλσάμικο σε κρέμα

Τρόπος Μαγειρέματος

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνεις την πράσινη σαλάτα, τα ντοματίνια, τα σύκα, τα cranberries και τα καρύδια

Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και την ανακατεύεις με τα χέρια ή δύο ξύλινες κουτάλες

Ρίχνεις από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και τα σύκα

Τέλος προσθέτεις την κρέμα βαλσάμικο και σερβίρεις.

πηγή : www.tlife.gr 


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Μουχαλεμπί κανταΐφι με κρέμα μαστίχας και φιστίκι Αιγίνης από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχο κανταΐφι με καταπληκτική κρέμα μαστίχας και άρωμα ανατολής που θα σας ξετρελάνει !

Υλικά :

1 κιλό κανταΐφι

300 γρ βούτυρο φρέσκο κατσικίσιο

300 γρ καρυδόψιχα

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

½  κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

Για το σιρόπι

4 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1 κουταλάκι λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

 


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 πακέτο έτοιμη σαντιγί σε σκόνη

1 πακέτο κρέμα γάλακτος  200ml

½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα σκόνη

1 βανίλια

 φιστίκι Αιγίνης χοντροαλεσμένο

 


 Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη,την φλούδα λεμονιού, την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στην συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κρέμα γάλακτος και τη σαντιγί στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, προσθέτουμε την μαστίχα, την βανίλια, κλείνουμε την εστία και αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο, στην συνέχεια  προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με την σκόνη σαντιγί και χτυπάμε για 2-3 λεπτά στον κάδο του μίξερ  μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψει η κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 40 εκ. ανοίγουμε ( ξάνουμε ) καλά τα κανταΐφι στρώνουμε στον πάτο του ταψιού το μισό κανταΐφι, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, προσθέτουμε την καρυδόψιχα ανακατεμένη με την κανέλα και το γαρίφαλο, απλώνουμε καλά το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω πατάμε καλά με ένα ποτήρι την επιφάνεια του γλυκού, στρώνουμε τα πλαϊνά ραντίζουμε με βούτυρο ,ψήνουμε μέχρι να ροδίσει  και από τις δύο πλευρές στους 185° βγάζουμε από τον φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό, απλώνουμε την κρέμα πασπαλίζουμε  με το φιστίκι Αιγίνης, τοποθετούμε το γλυκό 5-6 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Τηγανιτά σαφρίδια με καλαμποκάλευρο για ψαρομερακλήδες από την Αλίντα Κανάκη

Το σαφρίδι είναι ένα ψάρι που το βρίσκουμε στη ψαραγορά σχεδόν όλο τον χρόνο, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β1, Β2, Β6, Β9, Α, C, E, PP. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποίο είναι το θεμέλιο μιας υγιούς καρδιάς. Το σαφρίδιο περιέχει μέχρι 20% πρωτεΐνη, κατά μέσο όρο 2 έως 5% λιπαρά, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χλώριο, θείο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, χρώμιο, φθόριο, μολυβδαίνιο , κοβάλτιο, νικέλιο. Τα νοστιμότερα σαφρίδια είναι τον Απρίλη και τον Σεπτέμβρη.

Υλικά :

1 κιλό σαφρίδια,

3-4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο,

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,

Αρκετό φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα)

αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σαφρίδια, πλένουμε στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα πιάτο και βουτάμε ένα - ένα τα ψάρια σε αυτό το μείγμα. Ρίχνουμε  λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και απλώνουμε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε πλατύ τηγάνι κυκλικά από το κέντρο προς της άκρες. Όταν τηγανιστούν από την μία πλευρά τα αναποδογυρίζουμε με ένα καπάκι και τα τηγανίζουμε ξανά προσθέτοντας λίγο λάδι. Σερβίρουμε με ρόκα στο πλάι ή μαϊντανό, πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας ή χόρτα και φέτες λεμονιού .

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη