Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κοτόπουλο με ξινόμηλα και Calvados από την Δήμητρα Παπανδρέου


Ένα υπέροχο πιάτο με ξινόμηλα, δενδρολίβανο, μέλι, πορτοκάλι και μπράντι Calvados για καραμελωμένο κοτόπουλο από την Δήμητρα Παπανδρέου !

 

Υλικά (για 4 άτομα):

 

1 μεγάλο κοτόπουλο

2-3 ξινόμηλα

3 κρεμμύδια

1 κουτάλι της σούπας μέλι

1 ποτηράκι του κρασιού Calvados

1 μεσαίο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)

3 φέτες πορτοκαλιού (με την φλούδα)

λίγη πορτοκαλόφλουδα

χυμό ενός λεμονιού

Βιτάμ σε υγρή μορφή

λίγο ελαιόλαδο

1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο

μπαχαρικό για κοτόπουλο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

 

 

Αλείβουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω με λίγο λάδι και το υγρό Βιτάμ, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το ειδικό μπαχαρικό για πουλερικά (μέσα-έξω). Χαράζουμε ένα μικρό κρεμμύδι λίγο στην επιφάνεια του (έναν σταυρό π.χ. στην κορυφή) ίσα για να μας δώσει τα αρώματα του και το βάζουμε στην κοιλιά του πουλερικού μαζί με ένα κομμάτι από ξινόμηλο με την φλούδα του, την πορτοκαλόφλουδα, λίγο δενδρολίβανο και το ράβουμε.

 

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε καλά με το μέλι ώστε να πάει παντού. Κόβουμε σε φέτες τα ξινόμηλα, δίχως να τα ξεφλουδίσουμε, και τα τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δενδρολίβανο. Το περιχύνουμε με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο λιωμένο Βιτάμ, το σκεπάζουμε και το φουρνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα. 

 

Στην ώρα επάνω το ξεσκεπάζουμε, το περιχύνουμε με το λεμόνι και το Calvados και σκεπάζουμε την ράχη του κοτόπουλου με τις φέτες πορτοκαλιού για να μην μας αρπάξει. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και, αν κρίνουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου, ή όσο χρειαστεί ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού, έχουμε το νου μας όμως να βρέχουμε την επιφάνεια του σε τακτά χρονικά διαστήματα με το υπέροχο ζουμί του. Το αφήνουμε να ροδίσει καλά και όταν είναι σχεδόν έτοιμο αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού για να πάρει λίγο χρώμα και στην επιφάνεια εκείνη. Εάν σας ξεφύγει στο ψήσιμο και αρπάξει λίγο παραπάνω, απλά αναποδογυρίστε το και προσθέστε σαν ντεκόρ τις φέτες πορτοκαλιού.

Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και μια γευστική πανδαισία.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

 

 

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μοσχάρι κατσαρόλας από την Αλίντα Κανάκη !


Υλικά

1 ½ κιλό μοσχάρι νουά σε δίχτυ ή καλά δεμένο με σπάγκο

4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

2 ποτήρια ζεστό νερό

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μπαχάρι σε κόκκους

 

Εκτέλεση

Τρυπάμε το κρέας σε διάφορά σημεία, σφηνώνουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές το κρέας. Αφού σοταριστεί, σβήνουμε με το με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε το νερό, την δάφνη, το μπαχάρι, λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην ξεμείνει από νερό και γυρίζοντάς το μια- δυο φορές. Όταν τελειώσει το βράσιμο, βγάζουμε το κρέας, προσθέτουμε στο ζουμί μία κουταλιά νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και δένουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα σε πιατέλα με πουρέ πατάτας, βραστά λαχανικά, αρακά, καρότα, πατάτες τηγανητές ή ψητές, ρύζι.

Αλίντα Κανάκη

 

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μανιτάρια γεμιστά


 

Φάρσα (γέμιση) 1

Ψήνουμε με λίγο κρασί αλάτι ,πιπέρι και ελαιόλαδο τα μανιτάρια στο φούρνο η τα περνάμε από σχάρα, τα γεμίζουμε με μια φάρσα (γέμιση )με ψιλοκομμένες πιπεριές σοτέ, ντιξέλ μανιταριών, αλάτι, πιπέρι, τριμμένα τυριά, κρέμα γάλακτος, γεμίζουμε τα μανιτάρια  και τέλος πασπαλίζουμε με τυρί και γκρατινάρουμε  κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια. 

Για το ντιξέλ μανιταριών: 1 συσκευασία  λευκά μανιτάρια 60 γρ. βούτυρο 60 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης 1 κ.γ. δεντρολίβανο ή θυμάρι.

 

Φάρσα (γέμιση) 2

Ετοιμάζουμε μίγμα τυριών με ψιλοκομμένα αλλαντικά και μυρωδικά δένουμε με κρόκο αυγού γεμίζουμε τα μανιτάρια  και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε ή με μυρωδικά ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φάρσα (γέμιση) 3

200 γρ. φέτα 6-7 ντομάτες λιαστές  50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, φυλλαράκια θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, δένουμε με κρόκο αυγού γεμίζουμε τα μανιτάρια  και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε ή με μυρωδικά ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μαρμελάδα βερίκοκο

 

Η πιο αρωματική και πεντανόστιμη μαρμελάδα με φρέσκα βερίκοκα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ελαφριά γλυκά μικρών και μεγάλων !

Υλικά :

1500 γρ. (χωρίς κουκούτσια) βερίκοκα

800 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια ή αρμπαρόριζα

1 λεμόνι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα βερίκοκα, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα.

Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα και σπάμε τα βερίκοκα μέχρι να μαλακώσουν να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας να πάρουν την υφή μαρμελάδας και να πυκνώσει το σιρόπι. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε την βανίλια ή την αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5 λεπτά, αποσύρουμε από την εστία και  γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με την ζεστό μείγμα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Λαδολέμονο μουστάρδας για ψάρια

Η πιο νόστιμη αρωματική σάλτσα με βελούδινη υφή για ψητά ψάρια είναι το λαδολέμονο μουστάρδας.

Υλικά :

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ξύσμα λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

ξερό θυμάρι ή ρίγανη  (προαιρετικά )

Εκτέλεση :

Χτυπάμε με μιξεράκι ή σε ένα βάζο όλα τα υλικά για το λαδολέμονο εκτός από τα μυρωδικά τα οποία προσθέτουμε στο τέλος  .

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ψητό λαβράκι στον φούρνο με σάλτσα μουστάρδας


Υλικά :

2 μεγάλα λαβράκια

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

2 λεμόνια

2 κομμάτια λαδόκολλα

2 κομμάτια αλουμινόχαρτο

 

Λαδολέμονο μουστάρδας :

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ξύσμα λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

ξερό θυμάρι (προαιρετικά )


Εκτέλεση :

Πλένουμε τα λαβράκια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά. Χαράσσουμε μερικές τομές με ένα μαχαίρι, ώστε να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Απλώνουμε σε ταψί 2 λαδόκολλες για να καλύψουν ολόκληρο το ταψί και τοποθετούμε τα ψάρια πάνω του. Βάζουμε  τα κλωνάρια με το  θυμάρι και τις φέτες λεμονιού γύρω από το ψάρι.

Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι ξύσμα λεμονιού. Περιχύνουμε με το μείγμα πάνω από τα ψάρια και εσωτερικά στην κοιλιά τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας  φέτες λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και έξτρα λαδολέμονο μουστάρδας με ξερό θυμάρι ή ρίγανη  .

Παραλλαγή : Προσθέτουμε στο ταψί με τα ψάρια 2 σκελίδες σκόρδο και 2 φύλλα δάφνης για έντονη και πιο δυνατή γεύση.

Αλίντα Κανάκη 




 

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Αρωματικό ρυζόγαλο με σταφίδες και ξηρούς καρπούς

Υπέροχο αρωματικό ρυζόγαλο με πλούσια γεύση με την προσθήκη κανέλας, κάρδαμου, σταφίδων και ξηρών καρπών.

Υλικά:

100-120 gr ρύζι μπασμάτι, αρωματικό

1 λίτρο γάλα, πλήρες

4-5 κόκκους κάρδαμο

1 χούφτα ανάλατα αμύγδαλα, καλά καβουρντισμένα

1 χούφτα φιστίκια, ανάλατα, ψημένα

1 χούφτα κάσιους, ανάλατα, ελαφρά καβουρντισμένα

1 χούφτα φιστίκια Aιγίνης, καλά ψημένα

2 κ.σ. σταφίδες

2 βανίλιες ή την ψίχα από ένα ξυλάκι βανίλιας και το ξυλάκι

1 ξυλάκι κανέλας

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική (εάν δεν το θέλετε πολύ γλυκό)

Εκτέλεση:


Μουσκεύουμε αρχικά το ρύζι μας για 2 με 3 ώρες και καβουρντίζουμε σε φρέσκο βούτυρο τους ξυρούς καρπούς. Εάν θέλουμε τους περνάμε λίγο στο μπλέντερ και τους τεμαχίζουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε.

Αφού έχουμε αφήσει το ρύζι να μουλιάσει, το σουρώνουμε, το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα, το καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και το περνάμε μερικές φορές από πάνω με τον πλάστη ή με την κυλινδρική επιφάνεια ενός μπουκαλιού, ώστε να ανοίξει ο καρπός και να πας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του αλλά και την κόλλα του.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα μας, προσθέτουμε το ρύζι, τους κόκκους κάρδαμου και την κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά, αναδεύοντας κατά διαστήματα για να μη μας «πιάσει». Καλό θα ήταν να έχουμε βάλει το κάρδαμο και την κανέλα σε ένα τουλπάνι, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα πριν το σερβίρισμα. Όταν δούμε ότι το ρύζι έβρασε και άρχισε να δένει το ρυζόγαλο, προσθέτουμε την ζάχαρη, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς και τις βανίλιες. Θα χρειαστούν άλλα 5 περίπου λεπτά βρασίματος. Στο τέλος προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, αφού το έχουμε  αραιώσει πρώτα σε λίγο κρύο νερό.

Σερβίρουμε σε μπολάκια, τα οποία μπορούμε να  διακοσμήσουμε με μερικά φιστίκια Αιγίνης και κανέλα ή  εναλλακτικά με τρούφα σοκολάτας ή ινδοκάρυδο ή σταφίδες με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Επίσης, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο γάλα μας και μερικές ίνες κρόκου Κοζάνης, για περισσότερο άρωμα, χρώμα και ενέργεια.

Αλίντα Κανάκη