Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Σως γιαουρτιού με μουστάρδα και μέλι ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !

Πικάντική σως γιαουρτιού ιδανική για κοτόπουλο κρέας, σαλάτες και θαλασσινά . Μια απλή συνταγή σάλτσας για να συνοδεύσει τα πιάτα σας και να δώσει έξτρα γεύση και επιπλέον νοστιμιά !

Υλικά

¼ φλ στραγγιστό γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κουταλάκι σούπας λεμόνι

½ κουταλάκι σούπας ξύδι

αλάτι

Παρασκευή :

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν καλά, προσθέτουμε έξτρα αλάτι ξύδι ή λεμόνι ανάλογα με την οξύτητα και την ένταση που θέλουμε να δώσουμε, συνοδεύουμε με την υπέροχη σάλτσα τα πιάτα μας για έξτρα γεύση.

Αλίντα Κανάκη

 

 

Αρνί στιφάδο με κάστανα και κονιάκ ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Ο συνδυασμός του κάστανου με τα λαχανικά το αρνί και το κονιάκ απογειώνουν την γεύση και κάνουν το πιάτο εκλεκτό !

Υλικά

500 γρ κάστανα

500 γρ αρνί κομμένο σε κυβάκια

500 γρ πατάτες

3 κρεμμύδια

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 πράσινες πιπεριές

7 ντοματίνια

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

½  ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

αλάτι πιπέρι μπαχάρι

10 μανιτάρια

½ ποτηράκι καλό κονιάκ

Εκτέλεση

Ξύνουμε  τα κάστανα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφλουδίζουμε από τα κελύφη τους. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και τα κόβουμε σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κρέας και καβουρδίζουμε μέχρι να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν οι χυμοί του κρέατος. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη το ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τα κάστανα, τα μανιτάρια σε φέτες, το αλάτι, το πιπέρι το μπαχάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από το πιάτο σερβιρίσματος και προσθέτουμε το κρέας στη μέση. Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε με φρέσκο δενδρολίβανο.

Παραλλαγή : Μπορούμε να προσθέσουμε 1 φύλο δάφνης και μαζί με τις πιπεριές και τα ντοματίνια  2 καρότα κομμένα σε φέτες.

Αλίντα Κανάκη

 


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ελαφρύ επιδόρπιο με πορτοκάλι χωρίς φούρνο με 3 μόνο υλικά σε 5 λεπτά !

Υπέροχο νόστιμο και ελαφρύ επιδόρπιο, βασισμένο σε τρία μόνο φυσικά υλικά !

Υλικά:

6 μεγάλα πορτοκάλια

3 κουταλιές της σούπας μέλι

65 γραμμάρια νισεστέ (άμυλο καλαμποκιού)

Για διακόσμηση

νιφάδες τριμμένης καρύδας

ζαχαρωμένα κεράσια ή φρούτα του δάσους και φύλλα μέντας.

Στύβουμε τα πορτοκάλια. Παίρνουμε μια μέτρια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τον χυμό. Προσθέτουμε το μέλι  και το νισεστέ. Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει το μείγμα της κρέμας. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μικρό τετράγωνό πυρέξ 20×30 και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.

Παίρνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο δίσκο σκεπάζουμε το πυρέξ και αναποδογυρίζουμε με προσοχή ώστε να πέσει η κρέμα. Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και τα βουτάμε στην τριμμένη καρύδα την οποία έχουμε ρίξει σ ένα πιάτο. Γαρνίρουμε με ζαχαρωμένα φρούτα ή γλυκό κεράσι και φύλλα μέντας.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη 

Σπιτικό λικέρ ρόδι II Από την Αλίντα Κανάκη !


Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό λικέρ ρόδι - Το ιδιαίτερο ρουμπινί χρώμα του και τα υπέροχα αρώματα στην γεύση του θα σαγηνεύσουν  τους πάντες !

Υλικά :

1 κιλό σπόρους ροδιού

 750 γρ. ζάχαρη

10-15 γαρύφαλλα

4 – 5  ξυλάκια κανέλα

750 ml βότκα ή τσίπουρο (αν θέλουμε να το κάνουμε πολύ δυνατό)

Εκτέλεση :

Βάζουμε τους σπόρους, τη ζάχαρη την κανέλα και τα γαρίφαλα σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο, που να κλείνει αεροστεγώς. Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε για 1 μήνα στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανακινούμε δυνατά το δοχείο για να διαλύεται η ζάχαρη και να μην κάθεται στον πάτο. Μετά τον 1 μήνα, σουρώνουμε καλά το μείγμα μας σε λεπτή σήτα, πιέζοντας παράλληλα τους σπόρους για να βγάλουν όλα τα πολύτιμα υγρά τους. Ρίχνουμε τη βότκα ή το τσίπουρο μεταγγίζουμε σε γυάλινο μπουκάλι, το αφήνουμε για 15 ημέρες ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα αρώματα και σερβίρουμε.

Το μυστικό της συνταγής : Αν θέλουμε το λικέρ μας να πάρει σκούρο χρώμα (μπορντό) αντικαθιστούμε την βότκα ή το τσίπουρο με κονιάκ.

Αλίντα Κανάκη

.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Κέικ Ρολό με ροδοπέταλα για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη!


Ένα κέικ με πολύ εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερη γεύση τριαντάφυλλο και άρωμα Ανατολής ! Ιδανικό για να συναρπάσετε τον αγαπημένο σας την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

Υλικά για την βάση:

4 αυγά

¾ του φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη

¾ του φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι για κέικ (που φουσκώνει μόνο του)

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ροδοπέταλα από ροζ αρωματικά τριαντάφυλλα ‘η εναλλακτικά 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι από ροδοπέταλα ( με γεύση τριαντάφυλλο)

1 βανίλια

λίγο νερό


Υλικά για γέμιση:

1 κουτάκι κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας λικέρ τριαντάφυλλο ή σιρόπι τριαντάφυλλο

340 gr μαρμελάδα βατόμουρο ή κεράσι

1 βανίλια

Προετοιμασία γέμισης:

Χτυπάμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και στο τέλος προσθέτουμε το λικέρ ή το σιρόπι τριαντάφυλλου. Αφήνουμε την γέμισή μας στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.

Προετοιμασία της βάσης:

Χτυπάμε στο μίξερ μας τους κρόκους για 2 λεπτά και σε ξεχωριστό δοχείο τα ασπράδια με την ζάχαρη, ώστε να κάνουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τα 2 υλικά μας και προσθέτουμε σε μικρές δόσεις το αλεύρι, καθώς και το μπεικιν πάουντερ, το αλάτι, την βανίλια και τα ροδοπέταλα.

Σε ένα τετράγωνο κατά προτίμηση ταψί φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα, την αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και στρώνουμε με σπάτουλα ομοιόμορφα το μείγμα από το μίξερ μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Η βάση μας είναι έτοιμη. Την βγάζουμε από το ταψί με την λαδόκολλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια πετσέτα για να κρυώσει λίγο (όχι όμως τελείως).

Όταν έχει κρυώσει αρκετά, στρώνουμε την γέμιση που έχουμε αφήσει στο ψυγείο μας να κρυώσει, και τυλίγουμε προσεκτικά σε ένα σφιχτό ρολό, αφαιρώντας ταυτόχρονα την πετσέτα και την λαδόκολλα. Το αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο να κρυώσει.

Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού. Μπορούμε επίσης να διακοσμήσουμε το πιάτο μας με λίγα ροδοπέταλα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ροζ σερμπέτι ρόδου.

Αλίντα Κανάκη

 

 

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Αφράτα κρουασανάκια βουτύρου ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !


Η πιο αφράτη ζύμη για σπιτικά κρουασάν με βουτυρένια γεύση για να απολαύσετε με το πρωινό τον καφέ το τσάι σκέτα ή με γέμιση !

Υλικά :

1 κρόκο αυγού

1 ποτήρι ζεστό νερό (200 ml)

1 ποτήρι ζεστό γάλα (200 ml)

½  ποτήρι λάδι φυτικό (100 ml)

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (40 γρ.)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (6 γρ.)

1 φακελάκι στιγμιαία  μαγιά (11 γρ.)

5 ποτήρια αλεύρι (500/550gr) για όλες τις χρήσεις (η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού, προστίθεται ελεγχόμενα)

125 γρ. βούτυρο μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων.

Για την επικάλυψη

κρόκος αυγού + 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα

Παρασκευή

Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, προσθέτουμε ελεγχόμενα το αλεύρι έως ότου πετύχουμε μια μέτρια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει, στην συνέχεια ανοίγουμε 10 φύλλα σε μέγεθος ενός πιάτου του γλυκού, αλείφουμε με μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου το κάθε φύλλο και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, σκεπάζουμε τα φύλλα με μεμβράνη και αφήνουμε να παγώσει το βούτυρο για μισή ώρα στο ψυγείο. Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο και ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο, κόβουμε 16 τρίγωνα ή στο μέγεθος που επιθυμούμε. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο σε ρολό κρουασάν, τοποθετούμε σε ταψί με αντιπολιτικό χαρτί, αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Ότι πιο απολαυστικό έχετε φάει ποτέ!

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Καρότα Βισύ (Vichy) II Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη : Μυστικά Γαστρονομίας


Ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο για τους λάτρεις της Γαλλικής κουζίνας

Κόβουμε τα καρότα σε ψιλές φέτες. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, ή σε μεταλλικό αφρώδες νερό, τα κρυώνουμε και τα γλασάρουμε με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 


 Ντρέσινγκ για σαλάτα με καρότα Vichy

1 κ.σ. σουσάμι, ή ηλιόσπορους  καβουρδισμένους (προαιρετικά)

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1½ κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ψιλοκομμένο μαϊντανό

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας