Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αρνίσια παιδάκια κατσαρόλας



Υλικά:
► 500 γραμμάρια αρνίσια παιδάκια
► 1 κρεμμύδι,
► 2 σκελίδες σκόρδο 

► 1 ποτήρι καλό κρασί
► 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι,
► Αλάτι,
► μαύρο πιπέρι, 
► κόκκινο πιπέρι γλυκό
► λίγο κόκκινο πιπέρι καυτερό
► μισό ποτήρι ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Bάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα παιδάκια.Σοτάρουμε μέχρι να κοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές καλά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε λίγο νεράκι Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα παιδάκια.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια .Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νεράκι και προσθέτουμε στο κρέας μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.Σερβίρετε με τηγανιτές πατάτες η βραστά καρότα πατάτες και λαχανικά εποχής.Είναι ένα εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο

Καλή όρεξη!!!
Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ 



Πασχαλινή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, σταφίδες και μυρωδικά απο την Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου


Υλικά:

1 μαρούλι
ρόκα
μισό μάραθο
1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 αγγουράκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 χούφτα σταφίδες ξανθές
μισή κονσέρβα καλαμπόκι
μισό φλιτζάνι τριμμένη φέτα


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, το μάραθο, το μισό ματσάκι δυόσμο, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και χοντροκόβουμε την ρόκα. Στην σαλατιέρα μας τοποθετούμε πρώτα την ρόκα και από πάνω το ψιλοκομμένο μας μαρούλι, το μάραθο, τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, το αγγουράκι, την σταφίδα, τα μυρωδικά μας, το καλαμπόκι και την τριμμένη φέτα. Επιστρατεύστε την καλλιτεχνική σας φλέβα και το καλό σας γούστο για μια όμορφη παρουσίαση τα σαλάτας σας.

Για την σώς:
Βάζουμε στο μπλέντερ μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, τον χυμό μισού λεμονιού, το υπόλοιπο από το ματσάκι του δυόσμου, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ( δεν χρειάζονται τσιγκουνιές εδώ! ), μια κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε για ένα λεπτό. Δοκιμάζουμε λίγο με το δάχτυλο, μήπως η σώς μας χρειάζεται περισσότερο ξύδι ή λεμόνι (ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις πάντοτε) και την προσθέτουμε στην σαλάτα μας.

Καλή σας όρεξη! 

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Μαγειρίτσα Ηπειρώτικη απο τον γνωστό chef Θοδωρή Αγγελασόπουλο



Υλικά για 6 μερίδες


1 κιλό συκωτοταριά από αρνί
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Αρκετό άνηθο
500 gr άγρια χόρτα διάφορα κομμένα
Ψίχα από μισό ψωμί 
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι μαύρο

 

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κομμάτια την συκωταριά και την ζεματίζουμε πετάμε το νερό και σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο  τα συκωτάκια σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε σιγανή φωτιά όλα τα λαχανικά μαζί μέχρι να μαραθούν και μόλις είναι έτοιμα τρίβουμε μέσα εκεί την ψίχα και ανακατεύουμε, τώρα ρίχνουμε τα χορταρικά μέσα στα συκωτάκια και ένα ποτήρι νερό να μαγειρευτούν όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά ,μόλις είναι έτοιμα σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια.


Chef   : Αγγελασόπουλος Θεόδωρος

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πολίτικο πασχαλινό αρνάκι καβουρμά με ρύζι κρεμμυδάκια φρέσκα και μυρωδικά


Συστατικά:

1/5  κιλό αρνίσιο κρέας
2 κρεμμύδια
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι  άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι ρύζι κίτρινο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο η μαργαρίνη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι


 Παρασκευή:

Βράζετε το κρέας και κρατάτε το ζωμό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια, μόλις μαραθούν προσθέτετε, το μαϊδανό ,τον άνηθο ,το δυόσμο, τη μέντα , το ρύζι, το κρέας  και το ζωμό.
Τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις και τα βάζετε στο ταψί, ρίχνουμε το αλάτι  τα μπαχάρια και το βούτυρο . Τα ψήνετε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει το ρύζι να ροδίσει και να πιάσει κρούστα.


Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Κεμπάπ κοτόπουλο με λαχανικά



Υλικά:

1 μεγάλο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους
3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
3 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι αρακά, μαγειρεμένο ή κονσέρβα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι καρότα, κομμένα σε κύβους
1 κονσέρβα μανιτάρια (400 gr) ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε όλα τα λαχανικά και αφού γίνουν να αφήνουμε σε μια πιατέλα, επάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα περιττά λάδια.

Ακολούθως σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δύο κουταλιές λάδι και προσθέτουμε την ντομάτα. Εάν δεν έχουμε ώριμη ντομάτα, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας ή μια κουταλιά πάστα πιπεριάς, διαλυμένη σε ένα ποτηράκι με λίγο νερό. Βράζουμε το κοτόπουλο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει,  αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.

Κόβουμε μια λαδόκολλα σε μέγεθος 30Χ30 και στο κέντρο της τοποθετούμε μια μεγάλη κουταλιά από τα υλικά μας. Πιάνουμε τις τέσσερις γωνίες, τις ενώνουμε σχηματίζοντας ένα πουγκί και το δένουμε. Τοποθετούμε το πουγκί μας στο ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το σερβίρουμε ζεστό, με συνοδευτικό ρύζι ή σαλάτα.


Καλή σας όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά


Για τον μπακαλιάρο

1½ κιλό παστός μπακαλιάρος κομμένος σε μέτρια κομμάτια
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (το αναψυκτικό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ούζο (προαιρετικά)
1 αυγό (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κουρκουμά (κιτρινόριζα)


Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Βάζουμε  τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνουμε  για 24 - 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό  πολύ συχνά.


Εκτέλεση  για το κουρκούτι: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι , κάνουμε  μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μπίρα ή το ανθρακούχο νερό το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ούζο και αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στη άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.



Για το τηγάνισμα: Βάζουμε μπόλικο φυτικό λάδι (περίπου2-3 δάχτυλα)  σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
Παίρνουμε με  ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάμε στο κουρκούτι και  τα ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε  για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει,  αφαιρούμε με ειδική κουτάλα που στραγγίζει καλά το λάδι και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περισσό λάδι.
Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με σκορδαλιά με καρύδια η σκορδαλιά πατάτας, τηγανιτές πατάτες και βραστά χόρτα ή με  παντζάρια και καρύδια.

   
Σκορδαλιά με καρύδια



½ φραντζόλα ψωμί, μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)
5-6  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί η μηλόξυδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι.

Εκτέλεση για τη σκορδαλιά:  Αφαιρούμε τη κόρα του ψωμιού μουσκεύουμε την ψίχα, στραγγίζουμε πολύ καλά και χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε  τα υλικά μέχρι να  αφρατέψει το μίγμα καλά, σταδιακά ,ρίχνουμε το  ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει  αρκετά αφράτο και λείο. Στο τέλος  προσθέτουμε τα καρύδια και ξαναχτυπάμε προσέχοντας να μην γίνουν θρύψαλα, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε στη άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το μπακαλιάρο. 


Σκορδαλιά με πατάτες 


6-8 πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο
Χυμός απο1/5 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι 


Eκτέλεση για τη σκορδαλιά: 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και βράζουμε σε λίγο νερό. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και πολτοποιούμε. Στραγγίζουμε τις πατάτες και πολτοποιούμε σε πολυμίξερ η καλύτερα σε γουδί  μαζί με το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Το ελαιόλαδο το ρίχνουμε λίγο λίγο καθώς χτυπάτε το μείγμα. Μόλις η σκορδαλιά αποκτήσει μια ομοιόμορφη  και αφράτη υφή είναι έτοιμη.( Το χτύπημα στο γουδί χαρίζει αφράτη και μαστιχάτη υφή που κάνει την σκορδαλιά μας ιδιαίτερα εύγεστη).

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Γαρίδες με πορτοκάλι


Υλικά:

250 γρ αποφλοιωμένες μεγάλες γαρίδες
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χυμό ενός πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα σαφράν
2 σκελίδες σκόρδο
μαύρο πιπέρι

φρεσκοτριμμένο μαιδανό, φέτες πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι  ζεσταίνουμε το λάδι  με τις σκελίδες σκόρδο, το σαφράν και το χυμό πορτοκαλιού.

Μόλις η σάλτσα αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά. Η σάλτσα θα αρχίσει να πήζει σιγά-σιγά, τυλίγοντας γύρω γύρο τις γαρίδες. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Μαγειρεύουμε  περίπου 10 λεπτά .Προσθέτουμε 2-3 κουταλάκια άμυλο πατάτας σκόνη για να πυκνώσει η σάλτσα και να πετύχουμε μια υπέροχη κρέμα. Στρώνουμε κάτω από το πιάτο τη σάλτσα, τοποθετούμε τις γαρίδες και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαιδανό φέτες πορτοκαλιού η λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Η γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη και λεπτή. Ο συνδυασμός της γαρίδας με το πορτοκάλι  είναι απόλυτα αρμονικός. Ένα υπέροχο πιάτο που πραγματικά λατρεύω!!!

Καλή όρεξη !!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ