Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα μεθυσμένα Μπισκότα


Υλικά

1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα
250γρ μαργαρίνη (λιωμένη)
1 1/2 φλ ζάχαρη
1 1/2κιλ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1κγ. κανέλα
1/2κγ γαρίφαλο 
1βανίλια

γλάσο

2 φλ άχνη ζάχαρη
3-4κσ νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής
ή λιωμένη λευκή ή μαύρη σοκολάτα

 


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το κρασί, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη την κανέλα, το γαρίφαλο και την βανίλια .Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο μείγμα. Αν η ζύμη αρχίζει και γίνεται πολύ σκληρή αφήνουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ πάτ. Στρώνουμε σε ένα ταψί χαρτί κουζίνας, στρώνουμε τα μπισκότα  και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-14  λεπτά .Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα τα αλείφουμε με το γλάσο ή λιωμένη σοκολάτα.
Για το γλάσο, προσθέτουμε στην ζάχαρη άχνη λίγες κουταλιές νερό βράζουμε σε χαμηλή φωτιά  με νερό μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη υφή. Την μοιράζουμε σε διαφορετικά μπολ και προσθέτουμε μερικές σταγόνες από χρώμα ανακατεύοντας να γίνει ομοιόμορφο η μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες λεμόνι η βανίλια. (προαιρετικά στη ζύμη μπορούμε να  προσθέσουμε λίγο καβουρδισμένο σουσάμι, γίνονται πεντανόστιμα τραγανά και πολύ αφράτα.

Αλίντα Κανάκη

 


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Τομάτες προβενσάλ


 

Ντομάτες à la Provençale - μια κλασική σπεσιαλιτέ της Γαλλικής κουζίνας

Σοτάρουμε πάτους τομάτας, (κόβουμε τις τομάτες στην μέση) τους τοποθετούμε σε ένα γαστρονόμ, ταψί ή πυρέξ  γεμίζουμε με κρεμμύδια σοτέ, τομάτα κονκασέ,1πρέζα σκόρδο σκόνη, μαϊντανό, θυμάρι, ή βασιλικό, ψίχα ψωμιού και γκρατινάρουμε στον φούρνο, πασπαλίζουμε  είτε με γαλέτα, είτε με τριμμένο τυρί παρμεζάνα, κομματάκια μπέικον και βουτύρου ή 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στην κορυφή (βάζουμε για 20 λεπτά κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια και να καραμελώσουν.)

Σερβίρω με φύλλα μαϊντανό και ψιλοκομμένα καρύδια.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 



 

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Πολίτικη κουζίνα Αλίντα Κανάκη : Γεμιστό κέικ λεμονιού


 

Εξαιρετική συνταγή για αφράτο, μυρωδάτο κέικ λεμονιού,γεμιστό με βελούδινη κρέμα λεμόνι.

Υλικά :

 

3 αυγά

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσ. γάλα

1 φλιτζάνι τσ. λάδι φυτικό

1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι

ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού  από 1 λεμόνι

1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ

3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει

 

Υλικά για την κρέμα :

 

1,5 φλιτζάνι νερό

1,5 φλιτζάνια γάλα

 1 ποτήρι τσ. ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

3 κρόκους αυγού

ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια

χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για χρώμα)



Παρασκευή :

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρα. Προσθέτουμε  το γάλα το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύουμε σιγά σιγά για 2 λεπτά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.



Παρασκευή κρέμας :

Εκτός από το βούτυρο, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, κατά την διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και προσέχουμε να μην αρπάξει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε με μίξερ για 10 λεπτά γεμίζουμε ένα καρνέ ζαχαροπλαστικής, ξεφορμάρουμε το κέικ με προσοχή το χωρίζουμε σε δύο δίσκους. Γεμίζουμε με κρέμα το κάτω κομμάτι και συναρμολογούμε με το επάνω. Γαρνίρουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη ή κρέμα ή γλάσο λεμονιού και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης . 

Για το γλάσο:

150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

50 γραμμάρια χυμό λεμονιού

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετούμε τα υλικά για το γλάσο, την άχνη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και τα χτυπάτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσει το γλάσο.

Καλή επιτυχία

Αλίντα Κανάκη

 

 

 


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Κωκ Ταψιού


 

Υλικά

1,5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 μπέικιν πάουντερ

3  βανίλιες σε σκόνη

6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια για το παντεσπάνι

3,5 φλιτζάνια ζάχαρη

5 φλιτζάνια γάλα

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές

4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

6 κρόκοι αυγών

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κουβερτούρα

1/5  φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κ.γλ. μέλι

1 φλιτζάνι νερό

 

Παρασκευή

 

Παντεσπάνι

Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μπέικιν πάουντερ και τις 2 βανίλιες. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια του αυγού σε μαρέγκα, για περίπου 15 λεπτά. Σε ένα δεύτερο μπολ  χτυπάμε το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη με τους  κρόκους μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα κρόκων στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά.

Κρέμα

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλαουρ, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και μια βανίλια. Όταν το γάλα βράσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλα-αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει και κολλήσει  η κρέμα μας.

Γλάσο σοκολάτας

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σιρόπι

Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με ένα φλιτζάνι ζάχαρης για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το σιρόπι. 

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, κόβουμε σε δύο κομμάτια, βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ταψί και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα από πάνω, συνεχίζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και τέλος καλύπτουμε με το γλάσο σοκολάτας. Καλύπτουμε το κωκ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για 4 με 5 ώρες. Ένα υπέροχο και λαχταριστό γλυκό.

Αλίντα Κανάκη 

 


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και μπεζαμέλ στο πήλινο


 

Υλικά

6-7 μεσαίες πατάτες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουτ. γλ. αλάτι
μισό ποτήρι τσαγιού γάλα
μισό κιλό στήθος κοτόπουλου 
1 κόκκινη πιπεριά 
2 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες ( τριμμένες στον τρίφτη )
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κουρκουμά, μπαχάρι, θυμάρι
τυρί τσένταρ ή κασέρι ή μοτσαρέλα. 

Για την μπεσαμέλ :

2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν με χοντρό αλάτι. Μετά από 20 λεπτά, όταν θα έχουν βράσει οι πατάτες τις στραγγίσουμε και όπως είναι ζεστές τις λιώνουμε στο μύλο ή πατάμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο βούτυρο προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ζεστό. Προσθέτουμε αλάτι και λευκό πιπέρι.
Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους σοτάρουμε καλά έως ότου απορροφηθεί όλο του το νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές την πάστα ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες, το σκόρδο και μπαχαρικά. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα.

Προετοιμασία της σάλτσας μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα προσθέτουμε σιγά σιγά 2 φλιτζάνια γάλα ζεστό και ανακατεύουμε γρήγορά μέχρι να πήξη η σάλτσα μας, κλείνουμε την εστία προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε 5-6 ατομικά πήλινα και στρώνουμε πουρέ πατάτας, κοτόπουλο δεύτερη στρώση πουρέ πατάτας ρίχνουμε 2 κουταλιές μπεσαμέλ και από πάνω κομμάτια με μοτσαρέλα, τσένταρ ή κασέρι. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. 

Υπέροχο φαγητό ! 

Αλίντα Κανάκη
 

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




 


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Μπεϊτί Κεμπάπ



Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας ή σφολιάτα
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στον τρίφτη
1 πρέζα κάρδαμο, κόλιανδρο, κύμινο, κουρκουμά, κανέλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τσίλι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο.
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα των φύλλων


Για την σάλτσα:

1 κουταλιά  της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτό
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1/2 κουταλιά του γλ. αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη, 1πρέζα κόκκινο πιπέρι,1πρέζα κανέλα.

Για το σερβίρισμα:

Γιαούρτι στραγγιστό,ψιλοκομμένο και ελαφρά καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο μαιδανό ή κόλιαντρο.








Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Όταν αφρατέψει το μείγμα του κιμά πλάθουμε σουτζουκάκια μακρουλά, στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Απλώνουμε τη σφολιάτα ή το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας, τυλίγουμε ένα-ένα τα σουτζουκάκια με κομμάτια σφολιάτας κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια, ή σε κάθε φύλλο τυλίγοντας τα σε ρολά. Κόβουμε σε λοξές ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί κυκλικά. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 – 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο την ντομάτα το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη το πιπέρι την κανέλα και βράζουμε την σάλτσα μέχρι να καραμελώσει. Σερβίρουμε το τυλιχτό κεμπάπ σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την σάλτσα το γιαούρτι, το φιστίκι Αιγίνης και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

κολοκυθάκια γεμιστά με σος γιαουρτιού η αυθεντική πολίτικη συνταγή !


Στην πολίτικη κουζίνα τα κολοκυθάκια σερβίρονται με αυγολέμονο ή γιαούρτι. H γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι, δυόσμο και μαϊντανό, ενώ σε παραλλαγή χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και ελάχιστη κανέλα χαρίζοντας την απίθανη γεύση.

Υλικά  

5-6 κολοκυθάκια
1/2 κιλό κιμά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια δυόσμο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ. πάστα ντομάτας
1 κουταλιά σούπας ντοματοπολτό
Αλάτι και πιπέρι, κύμινο κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι
( προαιρετικά καβουρδισμένο κουκουνάρι, σταφίδα μαύρη από ένα σφηνάκι και ελάχιστη κανέλα )


Για τη σος: 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2-3 σκελίδες σκόρδο
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φυλλαράκια δυόσμο
Λίγο χυμό λεμόνι
Αλάτι κόκκινο πιπέρι


Εκτέλεση




Σε μπολ βάζουμε το ρύζι με τον κιμά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε το κοτσάνι κάθετα, αλλά και το πίσω μέρος, ξύνουμε  και αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Γεμίζουμε με τον κιμά τα κολοκυθάκια, αφήνοντας μισό εκατοστό σε κάθε άκρη, γιατί η γέμιση με το ρύζι θα φουσκώσει. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, τα στρώνουμε να κάτσουν στον πάτο της. Προσθέτουμε νερό ως το άνοιγμα του κολοκυθιού, το ελαιόλαδο και τον τοματοπολτό. Αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κουρκουμά για υπέροχο χρώμα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 60’ περίπου λεπτά. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε το σκόρδο, σε μπολ προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο το γιαούρτι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε μια υπέροχη σος γιαουρτιού. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, περιχύνοντας τα με τη σος γιαουρτιού και διακοσμούμε το υπέροχο πιάτο μας, με κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο η μαϊντανό.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ