Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Χοιρινό (ή και μοσχάρι) με κυδώνια από την Δήμητρα Παπανδρέου


 

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό ιδανικό και για το γιορτινό τραπέζι από την Δήμητρα Παπανδρέου !

Υλικά:

1,5 kg χοιρινό μπούτι

3 κυδώνια

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

χυμό από 2 λεμόνια

1 ποτήρι του κρασιού, κρασί καλής ποιότητας

4 κόκκους μπαχάρι

3 κόκκους κέδρου

100 gr βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:


 

Καθαρίζουμε τα κυδώνια μας, τα κόβουμε σε φέτες και τα περιχύνουμε με το λεμόνι μας για να μην μαυρίζουν. Σε μία κατσαρόλα που έχουμε προσθέσει λίγο από το βούτυρο της συνταγής μας, σοτάρουμε τα κυδώνια μας. Τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών δεν τα πετάμε! Τα δένουμε σε ένα καθαρό τουλπάνι, γιατί θα μας χρειαστούν στην συνέχεια της συνταγής μας.

 

Σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το υπόλοιπο βούτυρο και το λάδι μας και τσιγαρίζουμε το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμύδια μας να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε νερό και χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά μας. Σε μια άκρη της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια των κυδωνιών, και προσθέτουμε τους κέδρους, το μπαχάρι, την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Αφού σιγοβράσει για αρκετή ώρα προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και συμπληρώνουμε νερό, αν χρειαστεί.  Συνολικά αφήνουμε το κρέας μας να βράσει για 1,5 ώρα, και αφού αφαιρέσουμε το τουλπάνι, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κυδώνια μας. Θα χρειαστούν άλλα 45 περίπου λεπτά για να ετοιμαστεί το φαγητό μας. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα υπέροχο πουρέ πατάτας.

Στην πατρίδα μου την Μακεδονία, το χοιρινό με κυδώνια είναι ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με φανατικούς λάτρεις.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Σαλάτα του Καίσαρα σε σουβλάκι - Caesar salad από την Αλίντα Κανάκη


Με την απόλυτη σαλάτα του καίσαρα ή αλλιώς Caesar salad, σε σουβλάκι θα καταπλήξετε και θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας !

Υλικά :

100 γρ. ψωμί του τοστ σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια άνηθο

200 γρ φιλέτο στήθος κοτόπουλου βραστό

30 γρ τυρί παρμεζάνα

150 γρ μαρούλι ρομά

100 γρ ντοματίνια

αλάτι πιπέρι

Για  το ντρέσινγκ.


 

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

70 γρ μαγιονέζα

70 γρ γιαούρτι στραγγιστό

5 - 7 κόκκους κάπαρη

10 γρ μουστάρδα

10 γρ παρμεζάνα

20 γρ αντζούγιες

Εκτέλεση :

Τρίβουμε με το σκόρδο το ψωμί, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε στεγνό προθερμασμένο τηγάνι για ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο. Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε κύβους 1,5x1,5 εκ. τα φύλλα μαρουλιού σε μακριές λωρίδες, τρίβουμε την παρμεζάνα. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά για το ντρέσινγκ. Περνάμε σε ξυλάκια για σουβλάκια, εναλλάξ, ντοματίνια, μαρούλι, κύβους κοτόπουλου και το φρυγανισμένο ψωμί. Απλώνουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και εξτρά τριμμένη παρμεζάνα .

Αλίντα Κανάκη

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Ντρέσινγκ για σαλάτα του Καίσαρα από την Αλίντα Κανάκη !


Εκπληκτικό ντρέσινγκ που θα απογειώσει την γεύση της Σαλάτας του καίσαρα.

Υλικά : Για  το ντρέσινγκ.

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

70 γρ. μαγιονέζα

70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

5 - 7 κόκκους κάπαρη

10 γρ. μουστάρδα

10 γρ. παρμεζάνα

20 γρ. αντζούγιες

Εκτέλεση :

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε την σαλάτα.

Αλίντα Κανάκη

 

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικο κέικ Stollen



Ένα υπέροχο παραδοσιακό γερμανικό ψωμί με καρύδια, γλασαρισμένα ή αποξηραμένα φρούτα και καρυκεύματα που τρώγεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Υλικά :


350 γρ.βούτυρο γάλακτος η μαργαρίνη


350.γρ καστανή ζάχαρη


300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις


5 αυγά


100γρ. φουντούκια


200 γρ. δαμάσκηνα


αποξηραμένα βερίκοκα


200 γρ. σταφίδες


200γρ. αποξηραμένα cranberries


200γρ. αποξηραμένα σύκα


μπέικιν πάουντερ1 κουταλάκι του γλυκού


κονιάκ μισό ποτηράκι


ζάχαρη άχνη για επικάλυψη








Eκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα μουλιάζουμε σε λίγο ζεστό νερό με κονιάκ. Χτυπάμε την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί η μια φόρμα και ρίχνουμε την ζύμη. Ψήνουμε στους 180 C μισή ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 C καλύπτουμε την επιφάνεια με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου άλλη μισή ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο βρέχουμε με το κονιάκ που μαρινάραμε τα φρούτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη









Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Γεμιστές πατάτες με κιμά και κίτρινα τυριά


Γεμιστές πατάτες με κιμά τυρί τσένταρ, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Είναι ένα υπέροχο και νόστιμο φαγητό με όμορφη εμφάνιση και απίστευτη γεύση  !

Υλικά :

250 γρ. κιμά

5-6 μεγάλες πατάτες

8 -10 πατάτες μικρές πατάτες

2 κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

4 πιπεριές πράσινες ή δύο πράσινες 2 κόκκινες

2  ώριμες ντομάτες

½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο φρέσκο προαιρετικά

4-5 κλωνάρια μαϊντανό

½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

2 πρέζες κύμινο

2 πρέζες μπαχάρι

1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

100γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

100γρ. μοτσαρέλα  τριμμένη

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 

Υλικά για την σάλτσα :

2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας αποξηραμένα λαχανικά ή ένα κύβο βοδινό

½ φλιτζάνι ζεστό νερό.

1 πρέζα κόκκινο πιπέρι.

 

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μεγάλες πατάτες στα δύο και σκάβουμε το εσωτερικό τους έτσι ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά οπή. Τρίβουμε το εσωτερικό της πατάτας στον τρίφτη. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε για 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε στον κιμά  το εσωτερικό της πατάτας, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους και τα μπαχαρικά. Βράζουμε τον κιμά έως ότου πιεί όλο του το ζουμί. Σε ταψί ή πυρέξ ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό μαζί με τον κύβο ή τα αποξηραμένα λαχανικά. Γεμίζουμε με τον κιμά τις μεγάλες πατάτες και στρώνουμε στο ταψί μαζί με τις μικρές στρογγυλές. Προσθέτουμε το βουτυράκι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κόκκινο και λίγο μαύρο πιπέρι. Γαρνίρουμε τις γεμιστές πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ή με τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C έως ότου ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και μελώσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με φύλλα μαϊντανό σάλτσα έξτρα πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα

Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά σε βούτυρο φρέσκο

 Απολαύστε το !!!

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ντολμαδάκια : Γιαλαντζί νηστίσιμα Καππαδοκίας ΙΙ Αλίντα Κανάκη


Τα ντολμαδάκια τα συναντάμε τόσο στην Ελληνική όσο και στην Πολίτικη Κουζίνα. Η γέμιση περιλαμβάνει κρεμμύδι, μαϊντανό, βότανα και μπαχαρικά. Τα νηστίσιμα γεμιστά ντολμαδάκια, είναι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και περιλαμβάνουν σταφίδες, κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς ή πλιγούρι. Σοτάρουμε κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, ρίχνουμε ρύζι γλασέ, κουκουνάρι, σταφίδες, σβήνουμε με λεμόνι και λίγο ζωμό λαχανικών ή  (κότας αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα) , προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρωματίζουμε με άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο. Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια. Απλώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας αμπελόφυλλα και βάζουμε ομοιόμορφες στρώσεις από ντολμαδάκια. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμόνι πάνω στα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και συμπληρώνουμε με ζωμό μέχρι να σκεπαστούνε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. 

Υλικά (2-4 μερίδες) :

1/5  ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1/5 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
3 -4 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι  δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊδανό
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
μπούκοβο  (προαιρετικά)
πάπρικα
πιπέρι
αλάτι
αμπελόφυλλα
1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:




Ζεματάμε τα φρέσκα  αμπελόφυλλα σε αλμυρό νερό, η (τα  πλένουμε πολύ καλά αν είναι κονσέρβα). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε  να κρυώσουν. Καθαρίζουμε  και ψιλοκόβουμε  τα κρεμμύδια  τον άνηθο,το μαϊδανό και τον δυόσμο. Σε βαθύ σκεύος προσθέτουμε το ρύζι το πλιγούρι το ,το λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο ,τον δυόσμο,το μαϊδανό, τον  πελτέ το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά ,παίρνουμε  ένα ένα τα αμπελόφυλλα , βάζουμε λίγη από την γέμιση και τυλίγουμε  σε μακρόστενο  και λεπτό σχήμα .Σε βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πυθμένα της, αμπελόφυλλα και τοποθετούμε  τα ντολμαδάκια περιμετρικά ,προσθέτουμε το νερό έως την μέση της κατσαρόλας ,ρίχνουμε τα λεμόνια  και λίγο ελαιόλαδο σκεπάζουμε  με ένα πιάτο και τα αφήνουμε  να βράζουν σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.



Σερβίρονται  με γιαούρτι ή με φέτες λεμονιού αν τα θέλουμε νηστίσιμα.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού προσθέτουμε σε μπολάκι δυο κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο γιαούρτι τρίβουμε μία σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την σάλτσα γιαουρτιού  με λίγη πάπρικα η άνηθο.

Καλή όρεξη !!!

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 






Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Πολίτικα σιμίτια κουλούρια συνταγή της Αλίντα Κανάκη


Αφράτα τραγανά κουλούρια με σουσάμι. Από τις κατεξοχήν πολίτικες συνταγές που συναντούσαμε στα πολίτικα σπίτια. Σερβίρονται σκέτα ή για πρωινό με τσάι γεμιστά με τυρί τσένταρ, αλλαντικά ή σοκολάτα.

Υλικά :

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 φλιτζάνι ζεστό γάλα

½ κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½  κουταλιά της σούπας ξύδι

3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (1 κουταλιά της σούπας-10γρ)

5-6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό ή γοχ  

μισό κουταλάκι μαστίχα ή μαχλέπι προαιρετικά 

Επάλειψη :

200γρ. νερό

1 κ.σ μέλι η μελάσα ή πετιμέζι

250γρ. σουσάμι




Παρασκευή :

Σε βαθύ μπόλ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι όσο πάρει λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια ή να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ ( ζημιώνουμε στην μεσαία ταχύτητα για περίπου 10´).Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια 1 ώρα. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και πλάθουμε μπαλάκια, ανοίγουμε ένα – ένα τα μπαλάκια σε μπαστουνάκια περίπου 70εκ. τα διπλώνουμε στα δύο στρίβουμε αντίθετα πλέκουμε κορδόνι ενώνουμε τις δύο άκρες και κάνουμε το κουλούρι. Το βουτάμε στο μέλι με το νερό ή την μελάσα ή το πετιμέζι  και μετά στο σουσάμι. Απλώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ψήνουμε 15´- 20´ λεπτά σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 - 220 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο στις αντιστάσεις.

Μυστικά για τα πολίτικα κουλούρια : Για ιδιαίτερο άρωμα και γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη μαστίχα ή μαχλέπι.

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη