Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Τούρτα Μιλφέιγ για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !

Θα θέλατε να φτιάξετε μια ιδιαίτερη τούρτα για τον αγαπημένο σας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;


Υλικά

3 φύλλα σφολιάτας

700 ml γάλα

2 ποτήρια τσαγιού ζάχαρη

½   ποτήρι τσαγιού αλεύρι

1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ

2 κρόκοι αυγών

2 κάψουλες  βανίλια

30 γρ βούτυρο φρέσκο

½  κιλό  φρέσκες φράουλες

ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε  πρώτα την κρέμα για τη σφολιάτα. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τους κρόκους αυγών τη βανίλια και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξη ή κρέμα, σβήνουμε  τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στη συνέχεια τοποθετούμε και κόβουμε τα φύλλα της σφολιάτας με μια μεγάλη φόρμα καρδιάς στρωμένη με λαδόκολλα  ή μικρά φορμάκια με σχήμα καρδιάς .Τρυπάμε τα φύλλα με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν ναι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν, απλώνουμε την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει ανάμεσα στα φύλλα σφολιάτας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Ενδιάμεσα στα φύλλα με την κρέμα μοιράζουμε τις φράουλες. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με ζάχαρη άχνη, διακοσμούμε με φράουλες, φρούτα του δάσους και φύλλα δυόσμου ή μέντας.

Καλή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Τραγανές κροκέτες κοτόπουλου σε σχήμα καρδιάς ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !


Φανταστική και εύκολη συνταγή για το ρομαντικό τραπέζι του Αγ. Βαλεντίνου

Υλικά :

350 γρ στήθος κοτόπουλου

400 γρ πατάτες

½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

½ κουταλάκι γλυκού θρούμπι

1 αυγό

4-5 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι

πιπέρι

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

 ½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

1 πρέζα πάπρικα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 πρέζα μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για το πανάρισμα :

2 αυγά

3-4  κουταλιές αλεύρι

τριμμένη φρυγανιά αλάτι πιπέρι

Σως γιαουρτιού με μουστάρδα για κοτόπουλο

 


Υλικά

¼ φλ στραγγιστό γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κουταλάκι σούπας λεμόνι

½ κουταλάκι σούπας ξύδι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι .

Παρασκευή :

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν καλά προσθέτουμε έξτρα αλάτι ξύδι ή λεμόνι ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε και συνοδεύουμε το πιάτο μας για έξτρα γεύση.

Εκτέλεση :

Βράζουμε τις πατάτες, αφαιρούμε τη φλούδα τις περνάμε από την μηχανή πουρέ και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου στο μπλέντερ τα ψιλοκόβουμε σε κιμά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά τα μπαχαρικά το αυγό, την παρμεζάνα και ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε καρδιές με το μείγμα, με το χέρι ή με κουπ πάτ, περνάμε τις καρδιές από το αλεύρι, τις βουτάμε στα αυγά που έχουμε χτυπήσει πολύ καλά και στην συνέχεια πανάρουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζουμε τις καρδιές σε άφθονο σπορέλαιο, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, κέτσαπ σως γιαουρτιού για κοτόπουλο και φρεσκοκομμένη σαλάτα με λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Αλίντα Κανάκη

 

 

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Σως γιαουρτιού με μουστάρδα και μέλι ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !

Πικάντική σως γιαουρτιού ιδανική για κοτόπουλο κρέας, σαλάτες και θαλασσινά . Μια απλή συνταγή σάλτσας για να συνοδεύσει τα πιάτα σας και να δώσει έξτρα γεύση και επιπλέον νοστιμιά !

Υλικά

¼ φλ στραγγιστό γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κουταλάκι σούπας λεμόνι

½ κουταλάκι σούπας ξύδι

αλάτι

Παρασκευή :

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν καλά, προσθέτουμε έξτρα αλάτι ξύδι ή λεμόνι ανάλογα με την οξύτητα και την ένταση που θέλουμε να δώσουμε, συνοδεύουμε με την υπέροχη σάλτσα τα πιάτα μας για έξτρα γεύση.

Αλίντα Κανάκη

 

 

Αρνί στιφάδο με κάστανα και κονιάκ ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Ο συνδυασμός του κάστανου με τα λαχανικά το αρνί και το κονιάκ απογειώνουν την γεύση και κάνουν το πιάτο εκλεκτό !

Υλικά

500 γρ κάστανα

500 γρ αρνί κομμένο σε κυβάκια

500 γρ πατάτες

3 κρεμμύδια

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 πράσινες πιπεριές

7 ντοματίνια

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

½  ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

αλάτι πιπέρι μπαχάρι

10 μανιτάρια

½ ποτηράκι καλό κονιάκ

Εκτέλεση

Ξύνουμε  τα κάστανα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφλουδίζουμε από τα κελύφη τους. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και τα κόβουμε σε φέτες. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κρέας και καβουρδίζουμε μέχρι να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν οι χυμοί του κρέατος. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη το ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τα κάστανα, τα μανιτάρια σε φέτες, το αλάτι, το πιπέρι το μπαχάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από το πιάτο σερβιρίσματος και προσθέτουμε το κρέας στη μέση. Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε με φρέσκο δενδρολίβανο.

Παραλλαγή : Μπορούμε να προσθέσουμε 1 φύλο δάφνης και μαζί με τις πιπεριές και τα ντοματίνια  2 καρότα κομμένα σε φέτες.

Αλίντα Κανάκη

 


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ελαφρύ επιδόρπιο με πορτοκάλι χωρίς φούρνο με 3 μόνο υλικά σε 5 λεπτά !

Υπέροχο νόστιμο και ελαφρύ επιδόρπιο, βασισμένο σε τρία μόνο φυσικά υλικά !

Υλικά:

6 μεγάλα πορτοκάλια

3 κουταλιές της σούπας μέλι

65 γραμμάρια νισεστέ (άμυλο καλαμποκιού)

Για διακόσμηση

νιφάδες τριμμένης καρύδας

ζαχαρωμένα κεράσια ή φρούτα του δάσους και φύλλα μέντας.

Στύβουμε τα πορτοκάλια. Παίρνουμε μια μέτρια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τον χυμό. Προσθέτουμε το μέλι  και το νισεστέ. Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει το μείγμα της κρέμας. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μικρό τετράγωνό πυρέξ 20×30 και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.

Παίρνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο δίσκο σκεπάζουμε το πυρέξ και αναποδογυρίζουμε με προσοχή ώστε να πέσει η κρέμα. Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και τα βουτάμε στην τριμμένη καρύδα την οποία έχουμε ρίξει σ ένα πιάτο. Γαρνίρουμε με ζαχαρωμένα φρούτα ή γλυκό κεράσι και φύλλα μέντας.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη 

Σπιτικό λικέρ ρόδι II Από την Αλίντα Κανάκη !


Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό λικέρ ρόδι - Το ιδιαίτερο ρουμπινί χρώμα του και τα υπέροχα αρώματα στην γεύση του θα σαγηνεύσουν  τους πάντες !

Υλικά :

1 κιλό σπόρους ροδιού

 750 γρ. ζάχαρη

10-15 γαρύφαλλα

4 – 5  ξυλάκια κανέλα

750 ml βότκα ή τσίπουρο (αν θέλουμε να το κάνουμε πολύ δυνατό)

Εκτέλεση :

Βάζουμε τους σπόρους, τη ζάχαρη την κανέλα και τα γαρίφαλα σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο, που να κλείνει αεροστεγώς. Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε για 1 μήνα στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανακινούμε δυνατά το δοχείο για να διαλύεται η ζάχαρη και να μην κάθεται στον πάτο. Μετά τον 1 μήνα, σουρώνουμε καλά το μείγμα μας σε λεπτή σήτα, πιέζοντας παράλληλα τους σπόρους για να βγάλουν όλα τα πολύτιμα υγρά τους. Ρίχνουμε τη βότκα ή το τσίπουρο μεταγγίζουμε σε γυάλινο μπουκάλι, το αφήνουμε για 15 ημέρες ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα αρώματα και σερβίρουμε.

Το μυστικό της συνταγής : Αν θέλουμε το λικέρ μας να πάρει σκούρο χρώμα (μπορντό) αντικαθιστούμε την βότκα ή το τσίπουρο με κονιάκ.

Αλίντα Κανάκη

.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Κέικ Ρολό με ροδοπέταλα για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη!


Ένα κέικ με πολύ εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερη γεύση τριαντάφυλλο και άρωμα Ανατολής ! Ιδανικό για να συναρπάσετε τον αγαπημένο σας την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

Υλικά για την βάση:

4 αυγά

¾ του φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη

¾ του φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι για κέικ (που φουσκώνει μόνο του)

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ροδοπέταλα από ροζ αρωματικά τριαντάφυλλα ‘η εναλλακτικά 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι από ροδοπέταλα ( με γεύση τριαντάφυλλο)

1 βανίλια

λίγο νερό


Υλικά για γέμιση:

1 κουτάκι κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας λικέρ τριαντάφυλλο ή σιρόπι τριαντάφυλλο

340 gr μαρμελάδα βατόμουρο ή κεράσι

1 βανίλια

Προετοιμασία γέμισης:

Χτυπάμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος, 1 βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και στο τέλος προσθέτουμε το λικέρ ή το σιρόπι τριαντάφυλλου. Αφήνουμε την γέμισή μας στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.

Προετοιμασία της βάσης:

Χτυπάμε στο μίξερ μας τους κρόκους για 2 λεπτά και σε ξεχωριστό δοχείο τα ασπράδια με την ζάχαρη, ώστε να κάνουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τα 2 υλικά μας και προσθέτουμε σε μικρές δόσεις το αλεύρι, καθώς και το μπεικιν πάουντερ, το αλάτι, την βανίλια και τα ροδοπέταλα.

Σε ένα τετράγωνο κατά προτίμηση ταψί φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα, την αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και στρώνουμε με σπάτουλα ομοιόμορφα το μείγμα από το μίξερ μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Η βάση μας είναι έτοιμη. Την βγάζουμε από το ταψί με την λαδόκολλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια πετσέτα για να κρυώσει λίγο (όχι όμως τελείως).

Όταν έχει κρυώσει αρκετά, στρώνουμε την γέμιση που έχουμε αφήσει στο ψυγείο μας να κρυώσει, και τυλίγουμε προσεκτικά σε ένα σφιχτό ρολό, αφαιρώντας ταυτόχρονα την πετσέτα και την λαδόκολλα. Το αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο να κρυώσει.

Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού. Μπορούμε επίσης να διακοσμήσουμε το πιάτο μας με λίγα ροδοπέταλα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ροζ σερμπέτι ρόδου.

Αλίντα Κανάκη