Η μαγειρίτσα είναι μια ελληνική παραδοσιακή σούπα που
καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Μετά τη νηστεία
της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με
λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) ρύζι και αυγολέμονο. Σκοπός
του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για
την αυριανή κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία. Όταν καταναλώνεται τις πρώτες
πρωινές ώρες του πασχαλιάτικου πρωινού μετά την εκκλησία, η μαγειρίτσα
συνοδεύεται μερικές φορές από σαλάτα και τυρί , τσουρέκι και βραστά αυγά
βαμμένα κόκκινα ως σύμβολο του αίματος του αναστημένου Χριστού .
Υλικά
:
1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1/5 κιλό μαζί με τα
πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.
1 αντεριά από αρνί
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
12 κρεμμυδάκια
φρέσκα ψιλοκομμένα
5-6 φύλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι (150 γρ.) ρύζι γλασέ
½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κουρκουμά
1 κύβο κρέατος
½ ποτήρι λευκό κρασί
Για
το αυγολέμονο:
2 αυγά
2 λεμόνια τον χυμό τους
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
ξύσμα λεμονιού
άνηθο
ζωμός από τη μαγειρίτσα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα έντερα κάτω από τρεχούμενο νερό, τα
γυρίζουμε από την μέσα πλευρά με ένα
ξυλάκι ή στυλό, τα τρίβουμε με αλάτι και
χυμό λεμονιού ή τα περνάμε από ξύδι, πλένουμε ξανά ψιλοκόβουμε και ζεματάμε για
10 λεπτά . Πλένουμε τη συκωταριά ζεματάμε για 10 λεπτά την ψιλοκόβουμε και
αφήνουμε στην άκρη μαζί με τα έντερα να στραγγίσουν. Πλένουμε τα μαρούλια τον άνηθο τον μαϊντανό, τον
δυόσμο, τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Σε βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη συκωταριά, σοτάρουμε
ρίχνουμε τα έντερα, σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε
τα μπαχαρικά και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστεί. Προσθέτουμε αλάτι
τον κύβο κρέατος και νερό έξτρα αν
χρειαστεί και σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα
μαρούλια, το μαϊντανό, τον δυόσμο και το ρύζι βράζουμε για περίπου 15 λεπτά
μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Προσθέτουμε τον άνηθο και τη βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία, τουλάχιστον 10 λεπτά και
ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν,
προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2 λεμόνια το κορν φλάουρ και το ξύσμα
λεμονιού. Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό 6 -7
κουτάλες ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κόψει το αυγολέμονο. Το
αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού. Ανάβουμε την εστία
για 5 λεπτά σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σούπα να ξεκουραστεί να
φουσκώσει το ρύζι και να δέσει το αυγολέμονο. Την ξαναζεσταίνουμε ελαφρά πριν τη σερβίρουμε και συνοδεύουμε με
έξτρα λεμόνι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη !
Αλίντα Κανάκη