Απολαυστικά και λαχταριστά ντόνατς
με κεφίρ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι !
Υλικά που θα
χρειαστείτε:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή 200 γρ. κρέμα γάλακτος,
1 αυγό,
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο,
2 κουταλιές της σούπας κεφίρ
0,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
0,5 κουτ. του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
1 φακελάκι βανίλια,
2-2,5 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι,
ζάχαρη άχνη,
1 κούπα λάδι φυτικό για τηγάνι .
Παρασκευή :
Διαχωρίζουμε το ασπράδι από τον
κρόκο, κρατάμε τον κρόκο και προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το βούτυρο, τη
ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το κεφίρ και χτυπάμε όλα τα υλικά καλά
με ένα σύρμα. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε
για αρκετή ώρα (όσο είναι δυνατόν). Ζυμώνουμε τη ζύμη,
τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20
λεπτά. ( Η
ζύμη πρέπει να είναι μαλακή ).Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, την ανοίγουμε και την κάνουμε
μπάλες. Στη μέση της κάθε μπάλας, κάνουμε μια τρύπα με τον αντίχειρά μας ή με
ένα κουπ πατ ή καπάκι από μπουκάλι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καλά και
τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, τα πασπαλίζουμε
με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Τρώγονται
ζεστά.
Απολαύστε τα !
Αλίντα Κανάκη