Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Σιροπιαστό γλυκό με καρύδα και μελάσα από την Αλίντα Κανάκη!


 Είναι ένα υπέροχο γιορτινό γλυκό με ινδοκάρυδο και μοναδική γεύση που θα γίνει το αγαπημένο σας !


Υλικά για την ζύμη

125 γραμμάρια βούτυρο κατσικίσιο ή μαργαρίνη για γλυκά (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 ποτήρι τσαγιού σησαμέλαιο

1 αυγό

μισό ποτήρι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

1 ποτήρι τσαγιού ψιλοαλεσμένα καρύδια

1 ποτήρι τσαγιού καρύδα

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη

2,5 ποτήρια νερό

1 ποτήρι τσαγιού μελάσα

3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κάψουλες βανίλια


Παρασκευή :

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι για το γλυκό μας. Προσθέτουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το βράζουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα. Μετά το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις βανίλιες, τη μελάσα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. (Το γλυκό ζεστό, το σιρόπι κρύο).

Για τη ζύμη, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, στο μπολ του ζυμώματος και τα ανακατεύουμε. Προσθέτοντας το αλεύρι ελεγχόμενα, έως ότου πετύχουμε ζύμη που έχει απαλή υφή και δεν κολλάει στο χέρι.

Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα πλάθουμε κατά μήκος σε κορδόνια.

Κόβουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια μήκος περίπου τρία δάχτυλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί η πυρέξ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Αφού βγουν από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά να πέσει η δυνατή θερμοκρασία και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να  απορροφήσουν το σιρόπι γαρνίρουμε με καρύδια ή ινδική καρύδα, κεράσι γλασέ ή φιστίκι Αιγίνης και έξτρα μελάσα.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη

  


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Μελομακάρονα με Στέβια και Κουβερτούρα από την Αλίντα Κανάκη !


Υπέροχα παραδοσιακά μελομακάρονα με στέβια, επικάλυψη σοκολάτα υγείας και καρυδόψιχα πεντανόστιμα, υγιεινά και χωρίς περιττές θερμίδες! 

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ολικής άλεσης

2 κ.σ. baking powder

1 κ.γ μαγειρική σόδα

1 1/2 ποτήρια ελαιόλαδο

3/4 φλιτζανιού στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1

1/2 φλ χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

1-2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

4 κ.σ κονιάκ

2 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια

Υλικά για το σιρόπι

600 γρ. νερό

2 φλιτζάνια στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη1:1

120 γρ. μέλι

2 ξυλάκια κανέλας

2 φέτες πορτοκαλιού

3-4 γαρύφαλλα καρφάκια

Μέλι για το σερβίρισμα – χοντροκομμένα  καρύδια

Για την επικάλυψη κουβερτούρα :

400γρ. Κουβερτούρα

5 κ.σ καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά της ζύμης. Προσθέτουμε στο μείγμα το λάδι, ανακατεύουμε τη σόδα με τον χυμό, το κονιάκ και ανακατεύοντας καλά.

Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 20'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:

Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, (προαιρετικά και ένα σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ στο σιρόπι.)μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν  και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιούν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά ,αν θέλουμε να είναι μαλακά σκεπάζουμε με μία πετσέτα .

Πασπάλισμα:

Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την με έξτρα μέλι και καρύδια.

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.

Για την επικάλυψη κουβερτούρα : Σε μια κατσαρόλα με νερό (Μπεν Μαρί) τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ για να λιώσουμε την κουβερτούρα χωρίς να καεί.

Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα και με ένα πιρούνι τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.

Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα όσο η σοκολάτα είναι ζεστή.

Καλή απόλαυση!

Αλίντα Κανάκη

 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μεθυσμένα νηστίσιμα με λουκούμι ή μαρμελάδα


Λαχταριστά και εύκολα νηστίσιμα μεθυσμένα με σιρόπι και ινδοκάρυδο ! Ιδανική συνταγή για τη νηστεία της Σαρακοστής και των Χριστουγέννων!

Υλικά

Για την ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 ποτήρια του νερού καλαμποκέλαιο

1 ποτήρι του νερού μπύρα

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια του νερού ζάχαρη

2 ποτήρια του νερού νερό

μισό λεμόνι

2 φλούδες λεμόνι

(Βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά)

Γέμιση:

500 γρ. λουκούμια κομμένα στα 4 ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το λάδι και την μπύρα, το αλεύρι, το μπέικιν, την βανίλια και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακή και λεία  ζύμη.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για μισή ώρα, σκεπασμένη με μεμβράνη.

Κόβουμε στην συνέχεια την ζύμη σε μικρά τεμάχια και σχηματίζουμε μπαλάκια 30 περίπου γραμμαρίων το καθένα (θα πρέπει να βγουν δηλαδή από την ζύμη 35 με 40 κομμάτια). Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και μπήγουμε το λουκούμι ή την μαρμελάδα. Πλάθουμε και πάλι σε μπαλάκια για να καλυφθεί η γέμιση και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, περίπου για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν λίγο.

Αφήνουμε να κρυώσουν, τα σιροπιάζουμε ακολούθως με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε στο τέλος με τριμμένη καρύδα.

 Αλίντα Κανάκη 


  

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Πολίτικα μελομακάρονα



Το μελομακάρονο ή (φοινίκι στην Πολίτική κουζίνα ) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη, κονιάκ, ζάχαρη μέλι, πορτοκάλι και άλλα αρωματικά. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για αφράτη ζύμη 500 γρ, μαλακό αλεύρι και 500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 & 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα

Σιρόπι:
2 φλ.τσ. ζάχαρη
2/5 φλ.τσ. μέλι
3  φλ.τσ. νερό

Πασπάλισμα:
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 & 1/2 κ.γ. κανέλα
1 φλ.τσ. καρύδια ψιλοκομμένα σε κομμάτια


Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το κονιάκ, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ρίχνουμε τα χτυπημένα υλικά  και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Δε χρειάζονται πολύ ζύμωμα, πρέπει η ζύμη να είναι αφράτη απαλή και ελαστική. Πλάθουμε σε μετρίου μήκους οβάλ κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε, με ένα τρίφτη τυριού, από πάνω χιαστί έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρούς ρόμβους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25'-30' μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σιρόπι:
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 10'. Βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα από πάνω τον αφρό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, μόλις βγουν από το φούρνο τα μελομακάρονα, αφήνουμε 10 λεπτά με ένα τέταρτο να κρυώσουν  και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό σιρόπι. Όταν πιουν το σιρόπι τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν, από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά ,αν θέλουμε να είναι μαλακά σκεπάζουμε με μία πετσέτα  . (για πιο υπέροχη γεύση προσθέτουμε  μία φλούδα από λεμόνι, λίγη κανέλα και ένα σφηνάκι ρούμι στο σιρόπι.)

Πασπάλισμα:
Ανακατεύουμε τα υλικά μας σε ένα μπολάκι και όταν κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα τα γυρνάμε από την καλή τους μεριά και τα γαρνίρουμε με την κανέλα,το γαρίφαλο και  την καρυδόψιχα .

Για να μην ξεραθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε από πάνω με μεμβράνη.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Λουκουμάδες τραγανοί και αφράτοι


Οι λουκουμάδες είναι αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων και θα τους φτιάξεις πανεύκολα. 

Συστατικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


1 φλ. νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ξίδι

1 λίτρο ηλιέλαιο

5-6  κ.σ. μέλι

κανέλα τριμμένη.

Τρόπος Μαγειρέματος

Σε μια μικρή λεκάνη ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και προσθέτεις σιγά-σιγά το νερό

Ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα, προσθέτεις το ξίδι και συνεχίζεις το χτύπημα

Σκεπάζεις με μια πετσέτα τη λεκάνη και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει 15 περίπου λεπτά

Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι το κατσαρόλα το ηλιέλαιο και περιμένεις να κάψει

Παίρνεις ζύμη με ένα βρεγμένο κουτάλι και τη ρίχνεις στο λάδι

Ανακατεύεις με την τρυπητή κουτάλα έτσι ώστε να πάρουν χρυσό χρώμα

Αφαιρείς έναν έναν και τους τοποθετείς σε ένα πιάτο

Προσθέτεις κανέλα και μέλι και τους σερβίρεις ζεστούς.

Πηγή : tlife.gr

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Συνταγή για Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο


 Οι Λαχανοντολμάδες είναι το απόλυτο ελληνικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. 

Συστατικά

1 μεγάλο λάχανο

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κρεμμύδια

Αλάτι & Πιπέρι

1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 κ.σ κορν φλάουρ

2-3 κ.σ βούτυρο

2 κρόκους αυγών

χυμό από 3 λεμόνια

ρίγανη

Δυόσμο ψιλοκομμένο

Τρόπος Μαγειρέματος


Αφαιρείς προσεκτικά τα φύλλα από το λάχανο

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα βράζεις για 5 περίπου λεπτά

Τα γυρίζεις μέσα στην κατσαρόλα απαλά και τα αφήνεις για 5 ακόμη λεπτά μέχρι να μαλακώσουν

Κόβεις τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα στρώνεις στην κατσαρόλα

Ανακατεύεις τον κιμά με τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τον δυόσμο, τα κρεμμύδια, το μισό φλιτζάνι λάδι, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι

Βάζεις σε κάθε φύλλο δυο κουταλάκια κιμά και τυλίγεις τους ντολμάδες

Τους τοποθετείς στην κατσαρόλα σφιχτά τον ένα με τον άλλο για να μην ανοίξουν

Όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση τους σκεπάζεις με ένα πιάτο μέσα στην κατσαρόλα

Ρίχνεις στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και νερό όσο χρειάζεται για να τους σκεπάσει

Τους αφήνεις σε χαμηλή φωτιά να βράσουν για περίπου 1 ώρα

Σουρώνεις τους ντολμάδες και κρατάς το ζουμί τους

Βάζεις σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο να ζεσταθεί, το κορν φλάουρ να τραβήξει το βούτυρο και να καβουρδιστεί ελαφρά και προσθέτεις σιγά,σιγά το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες

Όταν πήξει ελαφρά προσθέτεις τους κρόκους, και το χυμό λεμονιού

Ρίχνεις ελάχιστο αλάτι

Σερβίρεις τους λαχανοντολμάδες με την σάλτσα αυγολέμονο.

Πηγή:Tlife.gr

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο : Συνταγή από την Αλίντα Κανάκη !

Υπέροχο νόστιμο και εύκολο φαγητό με πικάντικη σάλτσα που θα ξετρελάνει τους λάτρεις του καυτερού και της πιπεριάς !

Υλικά για τις μπριζόλες με πικάντικη σάλτσα στο φούρνο :

1  κιλό φιλέτο μπριζόλα μοσχαρίσια

3 ντομάτες ώριμες

4 πράσινες πιπεριές

2 καρότα

1 κουταλιά πάστα πιπεριάς

1 κουταλιά καυτερή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)

αλάτι

μαύρο πιπέρι-μπαχάρι –κόκκινο πιπέρι

1,5 κουταλιά βούτυρο φρέσκο

2 σκελίδες σκόρδο



Εκτέλεση :

Αρχικά αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Τρίβουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε με τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, το αλάτι, τα μπαχαρικά, την καυτερή σάλτσα τις πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες και τα καρότα σε χοντρά κομμάτια. Βουτάμε τις μπριζόλες στην σάλτσα, τις τοποθετούμε σε ταψί, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα  και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή λαζάνια και πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη