Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κοτόπουλο με ανανά



Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο ή στήθος κοτόπουλου στην αντίστοιχη ποσότητα
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό ανανά (από κονσέρβα)
μερικές φέτες ανανά
2 κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας ρούμι
2 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
κόκκινο πιπέρι
αλάτι
λίγο αλεύρι ρυζιού
σαφράν
μερικές φέτες πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μαρινάρουμε με το χυμό λεμονιού, το χυμό ανανά και αλατίζουμε. Τα αφήνουμε για περίπου μια ώρα για να πάρουν γεύση.

Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφού ροδίσει προσθέτουμε τις σταφίδες και την μαρίναρα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ακολούθως  σβήνουμε με το ρούμι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 με 20 λεπτά.

Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε τα κομμάτια του ανανά, κομμένα σε λεπτές φέτες ή σε κύβους, αφού πρώτα τα έχουμε περάσει από αλεύρι ρυζιού, όπου έχουμε προσθέσει λίγο σαφράν.

Το κοτόπουλο σερβίρεται με λίγη από την σάλτσα ανανά και με γαρνιτούρα τον τηγανισμένο ανανά και μερικές φέτες πορτοκάλι. Είναι απλά υπέροχο!


Καλή  σας όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη
Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Λάχανο με κρέας



1/5 κιλό κρέας χοιρινό η πρόβειο
1 λάχανο άσπρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 –2  κόκκινες καυτερές πιπεριές
μισό ποτήρι νερό
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι μαυροπίπερο και μισό κόκκινο γλυκό πιπέρι
μισό κουταλάκι κουρκουμά
2 λεμόνια

Εκτέλεση :

Kόβουμε το λάχανο σε χοντρά κομμάτια το ζεματάμε και το στραγγίζουμε. Σε πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα και να ροδοκοκκινίσει καλά. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε  το λάχανο το και προσθέτουμε την ντομάτα , το νερό  και από  πάνω τα κομμάτια του κρέατος, τις πιπερίτσες και  τα μπαχαρικά ,το αφήνουμε να σιγοβράσει. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και σβήνουμε με τα λεμόνια. Ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγητό !!!
Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Mοσχάρι κατσαρόλας με ουίσκι



Υλικά:
2 κιλά μοσχάρι ποντίκι (ή χτένι)
1 ξύλο κανέλας
1-2 αστεροειδή γλυκάνισο
10-12 μπαχαράκια
1 ποτηράκι ουίσκι
2 λεμόνια
3 -4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
λάδι
τηγανιτές πατάτες και μαϊδανό για τη γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Σε πλατιά κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το λάδι καλά και σοτάρουμε το κρέας αφού το  έχουμε τρυπήσει και έχουμε βάλει μέσα του τις σκελίδες σκόρδο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά  για να κρατήσει τα υγρά του και να γίνει μαλακό. Σβήνουμε με το ουίσκι και προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, την κανέλα, τα μπαχαράκια, το πιπέρι  και το γλυκάνισο. Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και να πιεί όλα τα ζουμιά του. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το αλάτι και σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε  να δέσει η σάλτα 4-5 λεπτά και σερβίρουμε με χοντροκομμένες η στρόγγυλες τηγανιτές πατάτες. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊδανό.  Είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό που η γεύση του  θα σας συναρπάσει!!!!
.
Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Μωσαϊκό σοκολάτας


Υλικά:

250 γρ. μαργαρίνη
150-200 γρ. (1 φλυτζ.τσαγιού) ζάχαρη άχνη
μισό φλιτζανάκι καφέ κονιάκ
100 γρ. Κακάο
250 γρ. Μπισκότα πτι-μπερ
100 γρ. καρύδια η φιστίκι Αιγίνης  (προαιρετικά)
 Φόρμα αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί


Εκτέλεση:



Σε κατσαρολάκι λιώνετε τη μαργαρίνη,αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε την άχνη ζάχαρη, το κακάο το κονιάκ και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα μπισκότα τριμμένα και τα καρύδια η το φιστίκι Αιγίνης και ανακατεύετε καλά.Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και μόλις σταθεροποιηθεί το απλώνετε σε αλουμινόχαρτο ή σε αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγεται σε σχήμα κορμού η το τοποθετείτε σε φόρμα για να πάρει ομοιόμορφο σχήμα. Το βάζετε στην κατάψυξη να παγώσει.
Όταν παγώσει το πασπαλίζετε αν θέλετε,από πάνω με ψιλοκομμένο μπισκότο, φιστίκι Αιγίνης, καρύδια η ινδοκάρυδο. Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.


Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η σούπα της Güzel Emine


Υλικά για 4 άτομα:

500 gr κοτόπουλο βρασμένο, κατά προτίμηση στήθος
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου, ζεστό
1 φλιτζάνι γάλα του τσαγιού, ζεστό
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού αμύγδαλα, λευκά, κομμένα σε λεπτές φλίδες 
1 κρόκο αυγού
1/5 φλιτζανιού του τσαγιού καλό λευκό κρασί
1 κουτάλι της σούπας χυμός λεμονιού
150 gr κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση:

Αφού βράσουμε το στήθος του κοτόπουλου το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι καίμε  το βούτυρο με το αλεύρι για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα και τον ζωμό της κότας, ανακατεύοντας πολύ καλά και μέχρι να ομογενοποιηθούν σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα αμύγδαλα, το αλάτι και το πιπέρι, καθώς και άλλα 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το κρασί και τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα ανακατεύοντας και το αφήνουμε να πάρει την τελική φράση. Στο τέλος προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και το κατεβάζουμε από την φωτιά.

Είναι μια υπέροχη πολίτικη σούπα, εξαιρετικά γευστική και δυναμωτική !


Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Πέννες με ψητά ντοματίνια πέστο και ρεβίθια





Υλικά:

10-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
¼ κούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,βασιλικό
200-300 γραμμάρια ρεβίθια βρασμένα
300 γραμμάρια πέννες ολικής
2 σκελίδες, ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές κάπαρη
1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1-2 ψητές κόκκινες πιπεριές
10 ελιές πράσινες, κομμένες
1 κουταλιά πέστο δυόσμου η βασιλικού, ή άλλο της αρεσκείας μας
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
παρμεζάνα


Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ με αλάτι .  Τα ξεπλένουμε τα  βράζουμε και τα ξαφρίζουμε.  Αλλάζουμε το νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι και τα βράσουμε μέχρι να μαλακώσουν.  (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια που μας περίσσεψαν ή σε κονσέρβα.  Εάν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε από πριν, αφού κρυώσουν τα σκεπάζουμε και τα τοποθετούμε σε μπώλ στο ψυγείο ή σε σακουλάκια στην κατάψυξη).Ταυτόχρονα, πλένουμε τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για μισή ώρα περίπου. (Εάν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ημέρες ή τα συντηρούμε για περισσότερες μέρες βάζοντάς τα σε βαζάκια και τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει).Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά ή ανάλογα με τις οδηγίες στο πακέτο. Τους ρίχνουμε κρύο νερό και τις στραγγίζουμε.  (Εάν τις ετοιμάσουμε από το βράδυ ή το πρωί, αφού τις στραγγίξουμε, τους ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο, τις βάζουμε σε ένα μπώλ, τις σκεπάζουμε  και τις αφήνουμε στο ψυγείο). Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι το σκόρδο, μόλις μαραθεί ελαφρά ,προσθέτουμε τα ντοματίνια ,τις πιπεριές  τα μακαρόνια και όλα τα υπόλοιπα υλικά ,ανακατεύουμε καλά σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο  και φρεσκοκομμένη παρμεζάνα .

Είναι μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή από την Δέσποινα Δεληγιάννη

Καλή σας όρεξη!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ποντιακά πιροσκί - πισία


Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αβγό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει
ελαιόλαδο (1 φλυτζ. του καφέ περίπου)

Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση τυριού:

250 γραμ. τυρί φέτα
1 αβγό
1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο

Εκτέλεση:
Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.

Υλικά και εκτέλεση για την γέμιση πατάτας:

4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένο άνηθο
γάλα
Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Εκτέλεση για πιροσκί:

Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως προσθέτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.

Εκτέλεση για πισία:

Είναι ακριβώς ίδια με τα πιροσκί με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα (στο μέγεθος του κανονικού πιάτου). Τηγανίζουμε όπως τα πιροσκί και κάθε ένα που βγάζουμε από το τηγάνι το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (το μέλι δεν είναι το ιδανικό) και το βάζουμε πάνω στο άλλο. Γίνεται δηλαδή ένα πυργάκι.
Η γιαγιά μου, όταν εκείνα τα χρόνια δεν είχε μαγιά, έφτιαχνε τα πισία χωρίς αυτήν και το αποτέλεσμα ήταν τα πισία να γίνουν πολύ πιο λεπτά αλλά το ίδιο νόστιμα.
Τρώγονται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία.
 
Ίσως η διαδικασία να σας φαίνεται δύσκολη, όμως πιστέψτε με είναι πάρα πολύ εύκολη απλά θέλει λίγο χρόνο όπως όλες οι πίτες.


Η συνταγή είναι από την Δέσποινα Δεληγιάννη