Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Κροκέτες ψαριού από την Αλίντα Κανάκη !


 

Υλικά

450 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο

200 γρ.τριμμένη φρυγανιά

1 κουτ.γλ. αλάτι

200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Φρεσκοκομμένο  πιπέρι, μπαχάρι

3 αυγά

1 κουταλιά σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 





Εκτέλεση

Κόβουμε τα φιλέτα ψαριού σε ροδέλες και τα τυλίγουμε σε αλεύρι. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα πιπέρια και το αλάτι. Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με την παρμεζάνα. Βουτάμε τα κομμάτια ψαριού στο αυγό και τα πανάρουμε στην τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 ° C  για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, μαγιονέζα και ντεκοράρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αλίντα Κανάκη


Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Κέικ καρύδας μαλακό σαν βαμβάκι !


Ένα πολύ εύκολο πρωτότυπο και αφράτο υγρό κέικ με ινδοκάρυδο που θα λατρέψετε !

Υλικά

3 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι λάδι φυτικό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι καρύδα

1  βανίλια

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι

1 ποτήρι νερό

3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

 

Για την επικάλυψη

1,5 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι καρύδα

 


Παρασκευή :

Σε μικρό σκεύος ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Αναμιγνύουμε το νερό με την ζάχαρη βράζουμε 10 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη έως ότου το μείγμα  να γίνει κρεμώδης. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα .Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, την καρύδα και τέλος την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Στρώνουμε το μείγμα λαδωμένο ταψί, και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 15 λεπτά, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα καλά όλο το κέικ, ρίχνουμε το σιρόπι και στην συνέχεια το κρύο γάλα. Περιμένουμε να απορροφήσει καλά το γάλα, πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 

 


Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Πως θα χάσει κιλά το κάθε ζώδιο; Από την Αλίντα Κανάκη !


 

Εφάρμοσε τις συμβουλές για δίαιτα και άσκηση που δίνονται παρακάτω σύμφωνα με το ζώδιό σου και χάσε γρήγορα και εύκολά κιλά !

 

Κριός:

Είσαι από τα ζώδια που τους αρέσει πολύ το φαγητό! Για να χάσεις κιλά πρέπει να προτιμήσεις τα λευκά κρέατα, όπως τα πουλερικά, συνοδευμένα από λαχανικά. Αύξησε την κατανάλωση λαχανικών όπως το μαρούλι, το σπανάκι, τα καρότα, τα μήλα και το λεμόνι. Αυτό θα ενισχύσει τη ζωτικότητά σου και θα μειώσει τις ημερήσιες θερμίδες.

 

Ταύρος:

Απολαμβάνεις το φαγητό με όλες τις αισθήσεις σου. Δεν μπορείς να πεις όχι σε οποιοδήποτε πιάτο βρεθεί μπροστά σου! Για να χάσεις κιλά πρέπει να περιορίσεις τα γλυκά. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με βραστά παντζάρια, τα αγγούρια, το σπανάκι, την κολοκύθα και το κουνουπίδι. Επίσης αύξησε την κατανάλωση τροφών με ιώδιο, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά. Με αυτό τον τρόπο θα δεις αισθητά αποτελέσματα.

 

Δίδυμοι:

Δεν μπορείς να τρως φαγητά που έχεις ξανά φάει! Θέλεις ποικιλία στις γεύσεις και στα αρώματα των πιάτων! Για να χάσεις τα περιττά κιλά δεν χρειάζεσαι εξαντλητικές και ακραίες δίαιτες. Μία ισορροπημένη διατροφή θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα γυμναστικής!

 

Καρκίνος:

Δεν είχες ποτέ ιδιαίτερα κακή σχέση με τα κιλά σου. Πάντα προσέχεις και διατηρείς την διατροφή σου. Για να προσέξεις ακόμα περισσότερο μπορείς να προσθέσεις περισσότερα ψάρια, που δίνουν τον οργανισμό σου το απαραίτητο ιώδιο. Επίσης εμπλούτισε τη διατροφή σου με λαχανικά και φρούτα, που συχνά τα… παραγκωνίζεις για χάρη μιας μακαρονάδας. Για τα κόκαλα και τα δόντια σου, θα σε βοηθήσει το φθοριούχο ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά, τον κρόκο αυγού και τα όσπρια.

 

Λέων:

Σου αρέσει το καλό φαγητό! Και γι’ αυτό το ρίχνεις πολλές φορές έξω! Για να διώξεις τα περιττά κιλά πρέπει να περιορίσεις τα πολλά λιπαρά και τα γλυκά. Άρχισε να τρως πιο απλά φαγητά. Αύξησε τη βιταμίνη C, που μπορείς να την παίρνεις από τα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, τα μπρόκολα, τις πιπεριές, τις φράουλες. Επίσης μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου αμύγδαλα, σύκα, μύρτιλλα, μαρούλι, μήλα.

 

Παρθένος:

Σου αρέσει να μαγειρεύεις εσύ καθημερινά φαγητά! Μερικές φορές το παρακάνεις με τις λιπαρές τροφές! Για να χάσεις μερικά κιλά πρέπει να μαγειρεύεις πιο υγιεινά! Πρόσθεσε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου. Απέφυγε τα βαριά γεύματα, ιδίως το βράδυ, και μάσα καλά, τρώγοντας σε ήρεμο κλίμα.

Ζυγός:

Σου αρέσει πολύ το γρήγορο φαγητό! Για να αποφύγεις τις πολύωρες ασκήσεις στο γυμναστήριο προσπάθησε να αποφύγεις τα γλυκά και τη ζάχαρη! Να τρως περισσότερα λαχανικά, μαρούλι, καρότα, αγγούρια!

Σκορπιός:

Δεν σταματάς να τσιμπάς από δεξιά και αριστερά! Για να χάσεις τα κιλά από τα τσιμπολογήματα πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα στη διατροφή σου! Απέφυγε τα φαγητά με πολλά λίπη και τα τηγανιτά! 

Τοξότης :

Δεν σου αρέσουν οι περιορισμοί στη διατροφή σου γι’ αυτό πολλές φορές έχεις παραπανίσια κιλά! Σταμάτα το γρήγορο φαγητό και ετοίμασε κάτι από το σπίτι σου. Πρόσθεσε πολλές σαλάτες στη διατροφή σου και περιόρισε τη ζάχαρη και τα γλυκά!

Αιγόκερως:

Γενικότερα δεν έχεις πρόβλημα με τα κιλά σου! Σε περίπτωση που έχεις πάρει μερικά κιλάκια περιόρισε το βραδινό σου γεύμα. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με γιαούρτι ή τοστ από ψωμί ολικής. Μαζί με τη γυμναστική θα δεις σύντομα τα αποτελέσματα που επιθυμείς!

Υδροχόος:

Σου αρέσουν πολύ τα γλυκά! Σε τακτά χρονικά διαστήματα έχεις παραπάνω κιλά! Για να τα χάσεις αντικατέστησε τα γλυκά με φρούτα! Να τρως πολλές σαλάτες και να πίνεις άφθονο νερό!

Ιχθύες:

Είσαι από τους λάτρεις του φαγητού και έχεις τάσεις να παίρνεις πολύ συχνά πολλά κιλά. Για να τα χάσεις τήρησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής! Πολλές σαλάτες, σούπες, λαχανικά, και χυμοί θα σε βοηθήσουν!

Αλίντα Κανάκη

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Μανιτάρια αλά κρεμ

Σε τηγάνι σοτάρουμε 10 γρ. βούτυρο με 1 σκελίδα  σκόρδο, 1 κεσεδάκι 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες, σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κούπα (240.γρ)  κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε εστραγκόν και ρεντουΐρουμε μέχρι να δέσει η  κρέμα. Τέλος προσθέτουμε λεπτά φύλλα παρμεζάνας και φρέσκο εστραγκόν ή λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Αυθεντική συνταγή με Γαλλική πινελιά. Σερβίρετε με ξύσμα λεμονιού πάνω από πράσινη σαλάτα ή ζεστή σε πιάτα με γαρνιτούρες σωτέ λαχανικών κουνουπίδι, καρότα, πατάτες φούρνου, ζυμαρικά, ρύζι, φιλέτο κοτόπουλο, σνίτσελ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό κρασί με κονιάκ για πιάτα με μοσχάρι ή γαλοπούλα.    

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 


Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Μελιτζάνες στην σχάρα με κόλιαντρο και μέντα


Υλικά συνταγής :

Βιενεγκρέτ

2-3 μελιτζάνες

2-3 κουταλιές  σάλτσα βαλσάμικο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένο κόλιαντρο  ή μαϊντανό

2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένη μέντα ή δυόσμο

2-3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι - κύμινο προαιρετικά

Εκτέλεση :

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, σε γουδί ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βιενεγκρέτ περιχύνουμε τις μελιτζάνες, αφήνουμε να τραβήξουν την μαρινάδα 10 λεπτά και ψήνουμε στην σχάρα και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή μαϊντανό. Η καπνιστή γεύση της μελιτζάνας σε συνδυασμό με την βιενεγκρέτ απογειώνει αυτό υπέροχο βίγκαν πιάτο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, κάλιο, πηκτίνη, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και ελάχιστες σχεδόν θερμίδες σύμφωνα με τους διαιτολόγους .

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

 

 

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Πολίτικη Βασιλόπιτα


Πολίτικη βασιλόπιτα  η αυθεντική ! Με αρώματα από μαχλέπι μαστίχα και βούτυρο γάλακτος από την Αλίντα Κανάκη

Υλικά: 

250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος

120 γρ. καλαμποκέλαιο

300 γρ. ζάχαρη

¾ ποτηριού σταχτόνερο, η κρεμόριο

κανέλα,γαρίφαλο

μαχλέπι

μαστίχα

1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ

μισό ½ φλ. του καφέ κονιάκ,

αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει μία ζύμη μαλακιά και αφράτη σαν του κουραμπιέ.

κρόκος αυγού

αμύγδαλο φιλέ

χρυσό φλουρί η νόμισμα

Η δόση είναι για ταψί 30 εκ.

 


Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ  καλά το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο μέχρι να ασπρίσει  και προσθέτουμε λίγο λίγο το σταχτόνερο και τη ζάχαρη εναλλάξ, και τέλος την κανέλα το γαρίφαλο, το μαχλέπι, την μαστίχα .Προσθέτουμε το αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) σιγά σιγά. Ζυμώνουμε απαλά ως που να δέσουν τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μη κολλάει στα χέρια, όπως του κουραμπιέ. Βάζουμε την βασιλόπιτα στο ταψάκι κρύβουμε στη ζύμη το φλουρί αλείφουμε την επιφάνεια της με κρόκο αυγού και στολίζουμε με βουτυρωμένο αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

 


Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Γαλοπούλα γεμιστή από την Αλίντα Κανάκη με τραγανή κρούστα !

 

Υλικά:

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος

2 φλιτζάνια τσαγ.κονιάκ

2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι


ξύσμα πορτοκαλιού


2 ποτήρια γλυκό κρασί

250 γρ. βερίκοκα ξέρα

250 γρ. χουρμάδες ξερούς

350 γρ. δαμασκηνά ξέρα

350 γρ. σύκα ξερά

200 γρ. σταφίδες μαύρες

400 γρ. βρασμένα κάστανα καθαρισμένα

15 φέτες μπέικον

αλατοπίπερο


1 κουταλάκι κουρκουμά


ελαιόλαδο

1  χοντρή βελόνα- κλωστή για μαγειρική



Για τη γέμιση


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο


1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι

1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο

2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

4-5  κουταλιές ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ζωμό κότας

100 γρ. κουκουνάρι

250 γρ. φιστίκια Αιγίνης

 


Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τη γαλοπούλα. Σε  βαθύ μπόλ ρίχνουμε το κονιάκ, το γλυκό κρασί, το πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμασκηνά, τα σύκα και τις σταφίδες ψιλοκομμένα, τρυπάμε την γαλοπούλα με σουβλί σε αρκετά σημεία και μαρινάρουμε την γαλοπούλα για 24 ώρες στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε με λάδι και βούτυρο παντού τραβάμε το δέρμα του λαιμού και με προσοχή περνάμε τις φέτες μπέικον γύρω γύρω παντού. Μαρινάρουμε τα φρούτα με το κρασί και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για περίπου δύο ώρες. Σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά, σβήνουμε με το κρασάκι, ρίχνουμε το ρύζι, τα φρούτα με το χυμό τους και τους ξηρούς καρπούς, αλάτι, πιπέρι ,κουρκουμά .Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να μελώσει η γέμιση και να τραβήξει όλα τα ζουμιά. Μόλις είναι έτοιμη, γεμίζουμε την γαλοπούλα, ράβουμε και  δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα για να αποκτήσει ωραίο σχήμα. Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄ με 30’. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 3-4  ώρες.

Καλή όρεξη !!!

Αλίντα Κανάκη