Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Συνταγή - Αλίντα Κανάκη

Το κυδώνι είναι ένα υπέροχο φθινοπωρινό γλυκό του κουταλιού με πλούσιο άρωμα και υπέροχο κόκκινο ή κίτρινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία κι τον  χρόνο βρασμού.

Υλικά :

1 κιλό κυδώνια

800 γραμ. ζάχαρη

2 κλωνάρια αρμπαρόριζα ή δύο βανίλιες ή ξύλο κανέλας

1½ ποτήρι νερό

½  φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα (προαιρετικά)

1½ χυμό λεμονιού




Καθαρίζουμε τα κυδώνια από την εξωτερική φλούδα, αφαιρούμε το κεντρικό κουκούτσι με την καρδιά, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, ή τα τρίβουμε ρεντέ με ειδικό χοντρό τρίφτη για κυδώνια. Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό τού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα βγάλουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, ή το ξύλο κανέλας, τα αμύγδαλα και το χυμό μισού λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά για το γλυκό κυδώνι : Για να πετύχουμε κόκκινο χρώμα βράζουμε λίγο περισσότερο προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό.

Αποστείρωση βάζων : Βάζουμε τα βάζα στον φούρνο για δεκαπέντε λεπτά στους 120 με 130 βαθμούς και τα καπάκια σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν.

Αλίντα Κανάκη


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Λάχανο κοκκινιστό γιαχνί


Το κοκκινιστό λάχανο γιαχνί είναι ένα χειμωνιάτικο παραδοσιακό νηστίσιμο,vegan πιάτο που ταιριάζει σαν συνοδευτικό σε κρύο χοιρινό και ψητά κρέατα αλλά τρώγεται πολύ καλά και σκέτο με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί ή με λευκό ρύζι.

Υλικά :

1 μέτριο κρεμμύδι σωτέ 1 μικρό λάχανο κομμένο σε κύβους 1- 2εκ. ή ζουλιέν, πιπεριές κόκκινες και πράσινες κομμένες ζουλιέν, καρότο ρεντέ ( μπορούμε να βάλουμε και  καυτερή πιπεριά η τσίλι). 400 γρ. φρέσκια τομάτα κονκασέ  φον (κύβος) βοδινό ή λαχανικών  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,1 πρέζα αλάτι, πιπέρι, πιπέρι γλυκό, κανέλα 3 - 4 κόκκους μπαχάρι ( δάφνη προαιρετικά)   και στο τέλος Tabasco ή λεμόνι.

Παρασκευή :

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 3'- 4'. Προσθέτουμε το καρότο τις πιπεριές και συνεχίζουμε 4' ακόμη. Ρίχνουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου 15'- 20΄, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Σε δεύτερο κατσαρολάκι, βάζουμε την ντομάτα να βράσει με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μπαχάρι, το αλάτι το πιπέρι, το μπαχάρι την κανέλα και το φόν βοδινού ή λαχανικών για 10' σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο λάχανο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30'  μέχρι να μαλακώσει τελείως το λάχανο. Σερβίρουμε πασπαλισμένο με πάπρικα ή ξύσμα λεμονιού με στυμμένο λεμόνι.

Μυστικά για το κοκκινιστό λάχανο : Το λάχανο λατρεύει διάφορα πολίτικα  μπαχαρικά μυρωδικά και βότανα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε : Μαντζουράνα, φύλλα δάφνης, γαρύφαλλο, κόλιανδρο και διάφορα είδη πιπεριάς.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κοτόπουλο με ξινόμηλα και Calvados από την Δήμητρα Παπανδρέου


Ένα υπέροχο πιάτο με ξινόμηλα, δενδρολίβανο, μέλι, πορτοκάλι και μπράντι Calvados για καραμελωμένο κοτόπουλο από την Δήμητρα Παπανδρέου !

 

Υλικά (για 4 άτομα):

 

1 μεγάλο κοτόπουλο

2-3 ξινόμηλα

3 κρεμμύδια

1 κουτάλι της σούπας μέλι

1 ποτηράκι του κρασιού Calvados

1 μεσαίο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)

3 φέτες πορτοκαλιού (με την φλούδα)

λίγη πορτοκαλόφλουδα

χυμό ενός λεμονιού

Βιτάμ σε υγρή μορφή

λίγο ελαιόλαδο

1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο

μπαχαρικό για κοτόπουλο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

 

 

Αλείβουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω με λίγο λάδι και το υγρό Βιτάμ, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το ειδικό μπαχαρικό για πουλερικά (μέσα-έξω). Χαράζουμε ένα μικρό κρεμμύδι λίγο στην επιφάνεια του (έναν σταυρό π.χ. στην κορυφή) ίσα για να μας δώσει τα αρώματα του και το βάζουμε στην κοιλιά του πουλερικού μαζί με ένα κομμάτι από ξινόμηλο με την φλούδα του, την πορτοκαλόφλουδα, λίγο δενδρολίβανο και το ράβουμε.

 

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε καλά με το μέλι ώστε να πάει παντού. Κόβουμε σε φέτες τα ξινόμηλα, δίχως να τα ξεφλουδίσουμε, και τα τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δενδρολίβανο. Το περιχύνουμε με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο λιωμένο Βιτάμ, το σκεπάζουμε και το φουρνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα. 

 

Στην ώρα επάνω το ξεσκεπάζουμε, το περιχύνουμε με το λεμόνι και το Calvados και σκεπάζουμε την ράχη του κοτόπουλου με τις φέτες πορτοκαλιού για να μην μας αρπάξει. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και, αν κρίνουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου, ή όσο χρειαστεί ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού, έχουμε το νου μας όμως να βρέχουμε την επιφάνεια του σε τακτά χρονικά διαστήματα με το υπέροχο ζουμί του. Το αφήνουμε να ροδίσει καλά και όταν είναι σχεδόν έτοιμο αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού για να πάρει λίγο χρώμα και στην επιφάνεια εκείνη. Εάν σας ξεφύγει στο ψήσιμο και αρπάξει λίγο παραπάνω, απλά αναποδογυρίστε το και προσθέστε σαν ντεκόρ τις φέτες πορτοκαλιού.

Το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και μια γευστική πανδαισία.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

 

 

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μοσχάρι κατσαρόλας από την Αλίντα Κανάκη !


Υλικά

1 ½ κιλό μοσχάρι νουά σε δίχτυ ή καλά δεμένο με σπάγκο

4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

2 ποτήρια ζεστό νερό

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μπαχάρι σε κόκκους

 

Εκτέλεση

Τρυπάμε το κρέας σε διάφορά σημεία, σφηνώνουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές το κρέας. Αφού σοταριστεί, σβήνουμε με το με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε το νερό, την δάφνη, το μπαχάρι, λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην ξεμείνει από νερό και γυρίζοντάς το μια- δυο φορές. Όταν τελειώσει το βράσιμο, βγάζουμε το κρέας, προσθέτουμε στο ζουμί μία κουταλιά νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό και δένουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα σε πιατέλα με πουρέ πατάτας, βραστά λαχανικά, αρακά, καρότα, πατάτες τηγανητές ή ψητές, ρύζι.

Αλίντα Κανάκη

 

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μανιτάρια γεμιστά


 

Φάρσα (γέμιση) 1

Ψήνουμε με λίγο κρασί αλάτι ,πιπέρι και ελαιόλαδο τα μανιτάρια στο φούρνο η τα περνάμε από σχάρα, τα γεμίζουμε με μια φάρσα (γέμιση )με ψιλοκομμένες πιπεριές σοτέ, ντιξέλ μανιταριών, αλάτι, πιπέρι, τριμμένα τυριά, κρέμα γάλακτος, γεμίζουμε τα μανιτάρια  και τέλος πασπαλίζουμε με τυρί και γκρατινάρουμε  κάτω από ζεστό φούρνο ή γκριλ, ώστε να κάνουν κρούστα στην επιφάνεια. 

Για το ντιξέλ μανιταριών: 1 συσκευασία  λευκά μανιτάρια 60 γρ. βούτυρο 60 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης 1 κ.γ. δεντρολίβανο ή θυμάρι.

 

Φάρσα (γέμιση) 2

Ετοιμάζουμε μίγμα τυριών με ψιλοκομμένα αλλαντικά και μυρωδικά δένουμε με κρόκο αυγού γεμίζουμε τα μανιτάρια  και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε ή με μυρωδικά ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φάρσα (γέμιση) 3

200 γρ. φέτα 6-7 ντομάτες λιαστές  50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, φυλλαράκια θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, δένουμε με κρόκο αυγού γεμίζουμε τα μανιτάρια  και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και ντεκοράρουμε ή με μυρωδικά ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Μαρμελάδα βερίκοκο

 

Η πιο αρωματική και πεντανόστιμη μαρμελάδα με φρέσκα βερίκοκα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ελαφριά γλυκά μικρών και μεγάλων !

Υλικά :

1500 γρ. (χωρίς κουκούτσια) βερίκοκα

800 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια ή αρμπαρόριζα

1 λεμόνι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα βερίκοκα, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα.

Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα και σπάμε τα βερίκοκα μέχρι να μαλακώσουν να μειωθούν τα υγρά της κατσαρόλας να πάρουν την υφή μαρμελάδας και να πυκνώσει το σιρόπι. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε την βανίλια ή την αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5 λεπτά, αποσύρουμε από την εστία και  γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με την ζεστό μείγμα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Λαδολέμονο μουστάρδας για ψάρια

Η πιο νόστιμη αρωματική σάλτσα με βελούδινη υφή για ψητά ψάρια είναι το λαδολέμονο μουστάρδας.

Υλικά :

1 λεμόνι

2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ξύσμα λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

ξερό θυμάρι ή ρίγανη  (προαιρετικά )

Εκτέλεση :

Χτυπάμε με μιξεράκι ή σε ένα βάζο όλα τα υλικά για το λαδολέμονο εκτός από τα μυρωδικά τα οποία προσθέτουμε στο τέλος  .

Αλίντα Κανάκη