Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα
που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων
ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή για ευτυχία και ευημερία. Είναι
το σύμβολο, ο φορέας της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο
Χριστό. Παρασκευάζεται όπως το συνηθισμένο ψωμί, από καλύτερο όμως αλεύρι,
κοσκινισμένο με τη μπακλαβόσιτα, ψιλή σήτα. Είναι συνήθως στρογγυλό και στην
επάνω επιφάνεια του έχει σταυρό από ζυμάρι ή σφραγίδα και είναι πασπαλισμένο με
σουσάμι. Σε πολλά μέρη βάζουν επίσης και καρύδια με το τσόφλι, ξερά σύκα, σταφίδες
και αμύγδαλα, με τα οποία κάνουν διάφορα σχήματα. Το χριστόψωμο δεν το κόβουν
με μαχαίρι, γιατί τη δύναμη του καλού που είναι μέσα στο ψωμί δεν θέλουν να την
βιάσουν με σίδερο που συμβολίζει τη δύναμη του κακού.
Υλικά
:
2 φλιτζάνια ζεστό νερό (42- 45 ° C)
1 πακέτο μαγιά
½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο κατσικίσιο, σε
θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά
1 κιλό αλεύρι μαλακό
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο γλυκάνισο
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο κοπανισμένο
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
½ κουταλάκι του
γλυκού αλάτι
Για
την επικάλυψη
1 κρόκο αυγό ελαφρώς
χτυπημένο 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 καρύδι ολόκληρο
1 κουταλάκι του
γλυκού σουσάμι
φουντούκια, καρυδόψιχα, σταφίδες προαιρετικά
Για
το γλάσο
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού λικέρ μαστίχα
Εκτέλεση
:
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά τη ζάχαρη και το χλιαρό
νερό. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι
και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε
σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 30 λεπτά. Βράζουμε το γλυκάνισο
σε 100 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε
στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, τα αυγό, το
γλυκάνισο, το μαχλέπι, το κάρδαμο την μαστίχα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να
γίνει μαλακή και ελαστική. ( Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι) από το
ζυμάρι κρατάμε λίγο και φτιάχνουμε δύο
λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αν θέλουμε
πλέκουμε τις λωρίδες σε πλεξούδες, συνεχίζουμε με διάφορα σχέδια που θέλει ο
καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού. Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και
τοποθετούμε το Χριστόψωμο. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε
ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού. Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 180οC. Αλείφουμε με το μέλι και τον κρόκο αυγού, τοποθετούμε το
καρύδι στην μέση του σταυρού και ξηρούς καρπούς – σταφίδες σε διάφορα σημεία
του Χριστόψωμου, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει
χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να
μην πάρει πολύ καστανό χρώμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο. Βγάζουμε από
τον φούρνο ανακατεύουμε καλά το μέλι με το λικέρ μαστίχα και γλασάρουμε να γυαλίσει η επιφάνεια του.
Καλή επιτυχία
Αλίντα
Κανάκη