Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Αφράτα κρουασανάκια βουτύρου ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη !


Η πιο αφράτη ζύμη για σπιτικά κρουασάν με βουτυρένια γεύση για να απολαύσετε με το πρωινό τον καφέ το τσάι σκέτα ή με γέμιση !

Υλικά :

1 κρόκο αυγού

1 ποτήρι ζεστό νερό (200 ml)

1 ποτήρι ζεστό γάλα (200 ml)

½  ποτήρι λάδι φυτικό (100 ml)

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (40 γρ.)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (6 γρ.)

1 φακελάκι στιγμιαία  μαγιά (11 γρ.)

5 ποτήρια αλεύρι (500/550gr) για όλες τις χρήσεις (η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού, προστίθεται ελεγχόμενα)

125 γρ. βούτυρο μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων.

Για την επικάλυψη

κρόκος αυγού + 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα

Παρασκευή

Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, προσθέτουμε ελεγχόμενα το αλεύρι έως ότου πετύχουμε μια μέτρια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει, στην συνέχεια ανοίγουμε 10 φύλλα σε μέγεθος ενός πιάτου του γλυκού, αλείφουμε με μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου το κάθε φύλλο και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, σκεπάζουμε τα φύλλα με μεμβράνη και αφήνουμε να παγώσει το βούτυρο για μισή ώρα στο ψυγείο. Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο και ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο, κόβουμε 16 τρίγωνα ή στο μέγεθος που επιθυμούμε. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο σε ρολό κρουασάν, τοποθετούμε σε ταψί με αντιπολιτικό χαρτί, αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Ότι πιο απολαυστικό έχετε φάει ποτέ!

Απολαύστε τα !

Αλίντα Κανάκη

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Καρότα Βισύ (Vichy) II Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη : Μυστικά Γαστρονομίας


Ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο για τους λάτρεις της Γαλλικής κουζίνας

Κόβουμε τα καρότα σε ψιλές φέτες. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, ή σε μεταλλικό αφρώδες νερό, τα κρυώνουμε και τα γλασάρουμε με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 


 Ντρέσινγκ για σαλάτα με καρότα Vichy

1 κ.σ. σουσάμι, ή ηλιόσπορους  καβουρδισμένους (προαιρετικά)

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1½ κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γλ. ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ψιλοκομμένο μαϊντανό

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας 

 

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Αφράτη παραδοσιακή καρυδόπιτα με φρυγανιά !

Η καρυδόπιτα είναι παραδοσιακό ελληνικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού. Βασικό υλικό της είναι η καρυδόψιχα η κανέλα και το γαρίφαλο.

Υλικά

10 αυγά

10 κουταλιές της σούπας καρύδι χοντροκομμένο ( ή ψιλοκομμένο αναλόγως πως το προτιμάτε)

10 κουταλιές φρυγανιά

10 κουταλιές ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Σόδα (στη μύτη του κουταλιού)

2-3 βανίλιες

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

1 σφηνάκι κονιάκ προαιρετικά

Σιρόπι

800 γραμ.νερό

800 γραμ.ζάχαρη

Λίγο χυμό λεμόνι

1 σφηνάκι κονιάκ προαιρετικά

Εκτέλεση 


Ανακατεύουμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Παράλληλα προστίθεται η φρυγανιά, το καρύδι, το μπέικιν πάουντερ, η σόδα, η κανέλα το γαρίφαλο το κονιάκ και οι βανίλιες. Τα ασπράδια θα χτυπηθούν μαρέγκα σφιχτή και θα προστεθούν στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύονται απαλά και κυκλικά από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί 30Χ45 εκ. Προσθέτουμε  το μείγμα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45' περίπου. Για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-7'. Στο τέλος προστίθεται το λεμόνι και το κονιάκ. Αφού βγει το γλυκό από το φούρνο κόβεται σε κομμάτια και περιχύνεται με το καυτό σιρόπι. Όταν απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει καλά είναι έτοιμο για σερβίρισμα με ψιλοκομμένο καρύδι.

Απολαύστε την !

 


Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Μοσχαράκι τυλιχτό με φύλλο κρέπας και μοτσαρέλα


 

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο. Μοσχάρι ή ανάμεικτο με αρνάκι και λαχανικά σε φύλλο κρέπας. Απολαύστε το στο κυριακάτικο τραπέζι σας, αλλά και στο επίσημο και εορταστικό τραπέζι.

Υλικά:
για τις κρέπες :

4 αυγά

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2Lt (2 φλ.) φρέσκο γάλα

100gr (2 -3 κ.σ.) βούτυρο λιωμένο(μαργαρίνη)

μισό κουταλάκι ζάχαρη

λίγο  αλάτι ( προαιρετικά στo μείγμα τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο)

Παρασκευή :

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά  όλα τα υλικά. Ζεσταίνουμε καλά  ένα τηγανάκι μεσαίου μεγέθους και ρίχνουμε περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ (40 γρ.) χυλό στο τηγάνι, τον απλώνουμε να πάει παντού και όταν ροδίσει από τη μία πλευρά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, αναποδογυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.

για την γέμιση : 

1 Kg. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλλα),σε μικρά κομματάκια

500 gr. αρνίσιο κρέας για κεμπάπ 

200 gr. αρακά βρασμένο η κονσέρβα                         

2 -3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος

1 -2 καρότα,

1-2 κόκκινες πιπεριές

1 -2 πράσινες πιπεριές,

1-2 μέτριες ώριμες ντομάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

5-6  κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα

1 φλ. ζωμό κρέατος

3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

λίγο μπαχάρι

λίγο κουρκουμά

αλάτι.


για το ψήσιμο : 

 1 κ.σ. βούτυρο

10-15  φέτες τυρί που λιώνει (κασέρι, γκούντα ή μοτσαρέλα),

 2 ώριμες ντομάτες

καυτερές πράσινες πιπεριές προαιρετικά



 Προετοιμασία :


Σε πλατιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το σκόρδο πολτοποιημένο, προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και σοτάρουμε μέχρι να κοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές ,προσθέτουμε χλιαρό ζωμό κρέατος ,το καρότο κομμένο σε κιβάκια και βράζουμε για περίπου μία ώρα ,προσθέτουμε  τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες  και τέλος τις πατάτες σε κιβάκια. Αφού σοταριστούν όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπεράκι, το μπαχάρι, τον κουρκουμά και αλατάκι (1 γεμάτη κ.γ.), σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και αφήνουμε  να σιγοβράσει ανακατεύοντας συχνά γιατί το φαγητό χυλώνει και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν το κρέας μαλακώσει, κατεβάζουμε  το σκεύος από την φωτιά και αφήνουμε να χλιαρίνει και ετοιμάζουμε τις κρέπες. Αφαιρούμε τα κλαδάκια από το θυμάρι. Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο, γεμίζουμε με 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από την γέμιση και τυλίγουμε σε τετράγωνα  πακετάκια.Βάζουμε το πακετάκι μέσα στο ταψί και  αν θέλουμε βάζουμε στην επιφάνεια του μισή φέτα κίτρινο τυρί, μια φέτα ντομάτα και μια πιπεριά γλυκιά η καυτερή για πιο πικάντικη γεύση. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και αφήνουμε να ψηθεί για 20-30 λεπτά. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και αφήνουμε  να σταθεί ένα τεταρτάκι πριν το σερβίρουμε. Σερβίρετε κατά προτίμηση ζεστό και είναι υπέροχο!!!. 

 Αλίντα Κανάκη

 

 

 

 

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Σπιτικά λουκάνικα για μερακλήδες !!!


Τα παραδοσιακά ελληνικά λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και αρωματίζονται με φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο και πολλά άλλα αποξηραμένα βότανα. Μερικές φορές καπνίζονται πάνω από αρωματικά ξύλα. Μερικά ελληνικά λουκάνικα αρωματίζονται με λαχανικά, κυρίως πράσο. Στην επαρχεία Αρχαίας Ολυμπίας συναντάμε χοιρινά λουκάνικα καρυκευμένα που περιέχουν κρασί, ενθυκεύουνται σε φυσικό χοιρινό έντερο και αφού τσιγαριστούν σε χοιρινό λίπος παστώνονται μαζί με χοιρινό κρέας μέσα σε λίπος χοιρινό. Επίσης στην περιοχή του Πύργου Ηλείας συναντάμε μια παραδοσιακή συνταγή από χοιρινό κρέας σε πολύ λεπτό πρόβειο έντερο που κυρίως ψήνονται. Τα ελληνικά λουκάνικα μπαίνουν σε διάφορα πιάτα ή σερβίρονται σαν μεζές.

 

Υλικά

 

2  κιλά κιμά σπάλα χοντροαλεσμένο

 

1 κιλό πρόβειο κιμά χοντροαλεσμένο

 

2 κιλά πανσέτα κομμένη σε λεπτά κυβάκια

 

1 κιλό λίπος λαρδί

 

1,5 κιλό πράσα

 

έντερα χοιρινά αλατισμένα για λουκάνικα.

 

2 κουταλιές σούπας τριμμένο μπαχάρι

 

2 κουταλιές σούπας κύμινο

 

½  κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)

 

3 κουταλιές σούπας πάπρικα καπνιστή

 

1 κουτάλι σούπας πάπρικα γλυκιά 

 

1 κουτάλι σούπας μαύρο πιπέρι

 

3 κουταλιές σούπας θυμάρι

 

1 κουταλιές σούπας μίγμα για λουκάνικά ή χοιρινό

 

2  κουταλιές σούπας ρίγανη

 

1 κουταλιά σούπας σκόρδο σκόνη

 

3 κουταλιές σούπας αλάτι και δοκιμάζουμε

 

1 ποτήρι κρασί

 

2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο

 

ξύσμα πορτοκαλιού από 4 πορτοκάλια



Εκτέλεση :

Κόβουμε τα κρέατα και το λαρδί σε κρεατομηχανή με χοντρό δίσκο 10 χιλ. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μυρωδικά, μπαχαρικά, κρασί και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα με τα κρέατα στην συντήρηση του ψυγείου για 24 ώρες και μετά στην κατάψυξη για 2 ώρες. Πλένουμε τα έντερα περνάμε το μίγμα με μηχανή ή χωνί  και σχηματίζουμε λουκάνικα μήκους 30 – 40  εκ. με οδοντογλυφίδα τρυπάμε κάθε λουκάνικο σε 2-3 σημεία. Κρεμάμε τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, σκιερό, με θερμοκρασία 12-16οC και υγρασία 60-65% για 2- 3  ημέρες να στραγγίσουν και, μετά, μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Διατηρούνται τυλιγμένα σε λαδόκολλα στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κοτόσουπα βελουτέ με λαχανικά και κρέμα γάλακτος ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη


Μια ιδιαίτερη συνταγή για πεντανόστιμη δυναμωτική κοτόσουπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα !

2 στήθη κοτόπουλου σε κομμάτια

1 πράσο ψιλοκομμένο

2  μέτριες πατάτες σε κύβους

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1-2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

1-2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα

1 κρέμα γάλακτος σμετάνα

1 κύβο βοδινό ή λαχανικών

4-5 κουταλιές κορν φλάουρ

2 κρόκους αυγών

χυμό 1 λεμονιού                                        

1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ

άνηθο η κόλιαντρο ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

κουρκουμά

 


Εκτέλεση:

Σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο,βράζουμε για περίπου 20-30’ προσθέτουμε τα λαχανικά, τον κύβο το τζίντερ και τον κουρκουμά. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν,ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους, προσθέτουμε το κόρν φλάουρ το χυμό λεμονιού και 5 – 6  κουταλιές ζωμό από το φαγητό. Προσθέτουμε στη σούπα σιγά σιγά, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο άνηθο η φρέσκο κόλιαντρο.

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

 






Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Μοσχαράκι κατσαρόλας μελωμένο με κόκκινο κρασί ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Ένα υπέροχο πιάτο βρασμένο με κόκκινο καλό κρασί ! Συνοδεύεται με πουρέ, ρύζι, ζυμαρικά, τηγανιτές πατάτες, λαχανικά και πραγματικά εντυπωσιάζει με την γεύση του !

Υλικά:

1/2 κιλό μοσχάρι ποντίκι η χτένι

2 κρεμμύδια

4 καρότα

5-6  κόκκους μπαχάρι

1 κουταλάκι θυμάρι

750ml κόκκινο καλό κρασί

2 κουταλιές  φρεσκοκομμένο μαϊντανό  η κόλιαντρο

2 σκελίδες σκόρδο προαιρετικά

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 ξυλάκι κανέλα

5-6 γαριφαλάκια

κόκκινο πιπέρι

κανέλα-ελάχιστη σκόνη

2 δαφνόφυλλα

1 κουταλιά σούπας σος ροδιού

½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις 2 σκελίδες σκόρδο αν βάλουμε, να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές πολύ καλά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τα μπαχαρικά, την δάφνη  και το θυμάρι. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μαλακώσει το κρέας πολύ καλά, για 2 ½ ώρες περίπου, προσθέτουμε το αλάτι και την σος ροδιού και αφήνουμε να χυλώσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο η μαιδανό.

Απολαύστε το !

Αλίντα Κανάκη